måndag, februari 19, 2007

Flytta utomlands

Både Anna i Malaga och Tolken har skrivit om vad man bör tänka på när man flyttar utomlands. Tolken uppmanade mig att också svara på det och skriva uifrån personliga erfarenheter och värderingar.

Nu har ju jag nyligen flyttat hem efter ett år i Madrid. När jag och familjen flyttade till Madrid var det tänkt att vi skulle stanna i minst två år , troligen längre. Jag trivs bra i Spanien och Madrid så det hade varit mycket trevligt att stanna men det fanns andra skäl som gjorde att saker och ting inte funkad och nu är jag glad att jag har åkt "hem". Även om jag naturligtvis då och då saknar Madrid och Spanien. Fast det är inte långt bort och billiga flygiljetter är lätt att hitta om Spanien-suget blir för starkt.

Att vi flyttade utomlands och hamnade just i Madrid var mest en slump. Barnens pappa fick jobb där. Efter att han hade doktorerat sökte han jobb både i Sverige och andra länder. Det var i Madrid han fick napp först.

Jag har för ganska många år sen pluggat spanska en termin i Sevilla och en sommar i Cadiz och en termin på universitetet i Göteborg. Något som jag tycker alla som är yngre och vill lära sig ett nytt språk borde prova. Att åka iväg och pluggaspråk på plats är ett utmärkt sätt lära känna ett nytt land.
Läser man på ett svenskt universitet eller högskola finns det också möjligheter att via utbytesprogram läsa en eller flera terminer i ett annat land.

Jag är ju intresserad av språk och hade absolut kunnat tänka mig att flytta till ett land och börja lära mig ett nytt språk. Fast visst var det praktiskt att både jag och maken pratade bra spanska redan när innnan. Vi ha också varit lngre perioder i Spanien och Latinamerika med barnen så dom kunde lite.

När allt det praktiska runt flytten som bostad , skolor och annat skulle fixas var det en tillgång att kunna språket och ha lite koll på hur samhället fungerade. Makens spanska chef och kollegor var också väldigt hjälpsamma när vi var på plats.

Just nu trivs jag väldigt bra med att vara tillbaka i Sverige igen men jag är absolut inte främmande för att flytta utomlands i framtiden. Jag gillar värme och tycker att vi har ett hemskt klimat i Sverige och skulle väldigt gärna bo i ett varmt land.

Egentligen kan jag nog tänka mig att bo nästan var som helst om det fungerar bra med familj , jobb , bostad och annat. Har man en fugerande vardag och trivs spelar det inte så stor roll var man bor. Klimat , storstad/landsbygd och annat blir mindre viktigt. Fast jag gillar värme och större städer så en storstad i Sydeuropa eller tropikerna skulle inte vara helt fel. Hong Kong är absolut en av mina favoritstäder men det är ju stor skillnad att besöka en plats som turist och bo och leva där. Att någon gång bo i Paris eller Sydfrankrike vore inte heller fel , inte minst för att lära mig språket bra.

Det viktiga när man har barn är nog en bra fungerande skola och bra sjukvård. Något som man säkert kan hitta i dom flesta länder. Jag är mycket nöjd med den spanska skolan och sjukvården.
Visst är det en fördel att bo i Europa eftersom det snabbt och billigt går att åka till Sverige och besöka släkt och vänner. Fast det viktigaste är att man trivs och har en fungerande vardag och om det sen är i hemkommunen eller på andra sidan jorden spelar inte jättestor roll för mig.

Man får räkna med att det tag ett tag att känna sig hemma på en plats , lära känna folk , komma in i sättet att leva , få vardagen att fungera.
Spanien är nog på många sätt ett lätt land att flytta till och trivas i som svensk. Fast naturligtvis finns det företeelser man kan reta sig på Spanien också precis som i Sverige och i andra länder.

Jag vill kunna känna mig trygg och säker på platsen där jag bor och kunna röra mig ute i samhället med så få begränsningar som möjligt.
Jag skulle inte vilja leva i ett inhägnat område där det bara bor västerlänningar. Jag vill kunna jobba , iallfall efter ett tag , i det nya landet.
Visst kan det vara skönt att kunna språket när man kommer till ett nytt land men inget måste. Dom flesta språk går ju att lära sig. Jag skulle vilja bli riktigt bra på franska någon gång i livet så en längre vistlse i Frankrike i framtiden vore roligt.

Det enda jag saknade i Madrid var saltlakrits och personer som känt mig länge som nära vänner och familj.
Det jag nu saknar från Spanien är främst klimatet men också en del spansk mat , café cortado och spanska grönsaker och oliver som smakar mer än i Sverige.

Nu har många av mina favoriter redan svarat på det här men jag skulle tycka att det skulle vara kul att höra hur Krokofanten hamnade i Paris

4 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Ungefär samma funderingar som jag hade haft om jag skulle flytta. Vad bra att ni fick hjälp av makens kollegor. Det är ju inte lätt att veta vilka omrâden som är bra att bo i t.ex.
Vad hade ni för kriterier när ni valde ut lägenhet och omrâde, förresten? Fâr man vara ofin och frâga vad den kostade per mânad?

Jove sa...

Vad roligt att du också skrev om detta! :)

Thérèse sa...

Anna - att svara dig blev så långt att det fick bli ett helt eget inlägg.

Jove- tack

Nilla sa...

Hejsan!
Jag har nu bott i Singapore i 15 månader, och har sedan 2 veckor en egen blogg, mest inriktning på inredning osv. Jag har funderat på att ha nån borm av portal, typ expatbloggen, eller vet du om det redan finns någon sådan?

Mvh
Gunilla