fredag, mars 02, 2007

Gästbloggare Per skriver om IKEA

Per som skriver bloggen Jag minns mitt 70-tal hörde av sig till mig och ville gästblogga här. Jag har inte alltid tid och idéer att skriva något här på bloggen så jag tycker det är mycket trevligt att någon annan ibland vill skriva.
Per bor i Madrid och skriver om IKEA i utlandet. Utomlands har IKEA oftast en liten mataffär med svensk mat där utlandssvensken kan köpa sin glögg och julskinka till jul , påskmust och svenska påskägg till påsk och året om en massa svenska läckerheter som knäckebröd , köttbullar , inlagd sill , gravad lax, Kalles kaviar och mycket mer. Tyvärr hade inte IKEA i Madrid saltlakrits , något jag då och då saknade väldigt mycket när jag bodde här. Fast nu när jag är tillbaka i Sverige äter jag ganska sällan saltlakrits trots att det är väldigt gott.
Nåväl , nedan följer Pers gästinlägg här på bloggen.

Ungefär en 30 minuters promenad bort från där jag bor ligger ett enormt köpcenterkomplex. Det heter Plaza Norte 2 och innefattar bla IKEA. Jag tror Therse har skrivit om detta i sin förra blogg men det skadar aldrig att ta det igen. På IKEA i utlandet finns även en affär vid namn "Tienda Sueca" utanför kassorna där dom säljer svenska mat, vilket betyder "Svenskaffären". Jag har aldrig varit inne på själva möbelavdelningen eftersom jag bor i en färdigmöblerad lägenhet. Däremot är IKEA väldigt populärt hos spanjorerna. Man ser kärror som dras på parkeringen med "bokhyllan Nicke" och liknande. De troliga svärorden väl hemma med möbeln, som skall hopmonteras med ett schema borde troligen bli: -Coño!, Puta de madre!, mierda!, joder! =fitta, hor-mamma, skit, knulla...

Så till själva shoppingen av de svenska matprodukterna. Nedan är en bild på kvittot jag fick denna gång jag handlade där. Priserna är väl sisådär rimliga. Matpriser i Spanien är inte så värst mycket billigare än i Sverige nuförtiden kan kommenteras dessutom.


Klicka för attt förstora!


Mången nyfiken spanjor ses glida förbi hyllorna efter att ha inhandlat nån möbel. Idag var det riktig bjudfest dessutom så det låg fat överallt med provsmakningar av massa produkter. Jag frossade vilt i sill, kalles kaviar (den med ostrand i) i liten kannapé, ballerina-kex, blandgodis, lantchips, havreflarn... För en sydamerikansk kvinna fick jag uttala mig om hur man uttalade fläderbärssaft samt om jag gillade den och om den var söt osv. Det mest vanliga är att spanjorerna köper ett paket ballerina eller singoalla.

Utanför kassorna och bredvid Tienda Sueca kan man köpa "kokt med bröd" och äta på plaststolar. Det alternativet gick bort direkt för mig, även om man i Spanien kan skölja ner läckerheten med starköl. Det finns betydlig trevligare och genuinare tapasbarer ett stenkast därifrån.

Av kvittot ovan så framgår vad jag köpte denna gång. MEN! Jag missade svenskt godis kom jag på efteråt! Dom har tex ahlgrens bilar, hallonbåtar, salt sill, marabou mjölkchoklad, lantchips, Olw-dillchips etc. Dessvärre är det dåligt med riktigt salt godis som piratos, balkar, djungelvrål mm. Synd! Det är ju det man saknar som utlandssvensk. Lustigt att se översättning till spanska på kvittot. Jag vet inte riktigt vad exempelvis lingonsylt ska betyda på kvittot: "Mr. Ar. Rojos"=??? Ok rojos=röda men resten? På engelska tror jag dom översätter det med "lingon-berry pot".

Jag köpte givetvis "Svenskt Kaffe" som omnämns i Sällskapsresan. Det spanska bryggkaffet är väl visserligen helt ok, men det är nån extra-touch på det svenska kaffet, det måste jag säga. Sen inhandlades givetvis klassiker av mat som man nästan aldrig åt i sverige, förutom möjligtvis på julafton. Tex Köttbullar lingonsylt och sill.

Dom har en del öl och saft och liknande också. Tex Norrlands guld (5.3%), "old gold" (finns det i Sverige?) och Spendrups 33:a på burk. Några säsongsbetonade grejer fans i hyllan som tex Norrlands julöl och glögg -utan alkohol(!?). Ungefär samma pris som på bolaget. En liter öl kan man få för ca 5.50:- på en stormarknad tex i Spanien som jämförelse. Märket "Mahou" är vanligast i Madrid och en literflaska kostar 1€ på vanliga mataffärer. 1 liter fransk vodka av märket "Karloff" kostar förresten 3.60€, dvs 34 kr! Och det smakar helt ok om man skall blanda grogg med cola eller nåt.

Ost från Sverige är något jag saknar med alla goda sorter som Herrgård och Västerbotten osv. I Spanien finns en hel del ost fast den är vanligen inte helt baserad på komjölk utan är ett hopkok av ko, get och får-mjölk och smakar därför annorlunda än den svenska ost man är van vid. Ok ibland, men jag föredrar nog lagrad herrgård trots allt. Tog forresten med en osthyvel från Sverige. Något som inte finns i Spanien. Man skär med kniv. Andra typiska "Svensk-attiraljer" är potatisskalare och diskborste (i Spanien diskar man uteslutande med scotchbrite, det man nu måste diska för hand).


Äkta svensk ost! Mycket godare än den konstiga spanska osten

En annan grej man saknar är knäckebröd. Deras variant "Siljans knäcke" med stora skivor med hål i är typiskt svensk och gott, gärna med kalles på. Jag brukar knäcka skivorna i bitar med karateslag. Som en en liten utvikning kan sägas att det väl är det enda bestående av min "karate-karriär". Jag gick några gånger som student på karate i Hamberg, ett område i Uppsala, men fick ont under fotsulorna när vi jargongerade med "anjin san!"

När jag kom hem berredde jag mig hastigt en härlig lax-macka av knäcke med lite salt och peppar på och med ett underlager av morfars brännvinsost -Inte så illa!

16 kommentarer:

Thérèse sa...

Per - tack för inlägget men jag måste komma med två protester.
IKEAs mest kända bokylla heter väl Billy.

Vad det gäller spansk ost är queso curado eller semi curado en av dom godaste ostar jag vet. Något jag verkligen saknar här i Sverige. Blandningen av mjölk från ko , får och get är suverän.

I somras när jag var i Sverige var jag och fikade med några vänner. En var en spanjorska som bott i Sverige cirka 10 år. Hon saknade queso curado och köpte alltid med sig några rejäla bitar när hon var i Spanien. Till min stora besvikelse hade hon inte hittat den i Sverige.
Jag har inte njutit denna delikatess sen i oktober.

Nästa gång jag åker till Spanien ska jag ta med mig massor av god spansk ost hem

Per sa...

therese! Du kan väl ändå inte mena allvar? Det konstiga hopkoket av ko, får och get är ju vansinne! När jag kommer till Sverige nästa gång skall jag bunkra rejält med äkta svensk lagrad herrgård, västerbotten mm. Hmm så spanjorskan i Sverige hade inte ännu blivit övertygad om den svnska ostens överlägsenhet?

Anna Malaga sa...

Mmm - jag kände verkligen igen mig, och blev hungrig!!
Vi fâr ju âka ända till Sevilla, och min man tycker inte att jag är riktigt klok som kan sätta i mig en pâse dumlekolor OCH en pâse bilar i bilen pâ vägen hem.
För mig känns IKEA som en annan värld, som att plötsligt bli förflyttad till Malmö pâ ett par sekunder.
Förkortningen betyder antagligen "Mermelada de arándanos rojos", vilket ju inte är riktigt samma sak...

Thérèse sa...

Per - jag menar allvar!!!

Anna - ja IKEA är verkligen som att förlytta sig till en annan värld. Just svenskt godis är det jag har saknat ibland. Knäckebröd , sill , lax och sånt känns inte lika viktigt.
Ska inte IKEA öppna i Malaga snart? Har för mig att jag läste det hos dig eller Nejma.

niklas (fd hans ångest) sa...

Therese: I introduktionen till Pers inlägg skriver du:

"svenska läckerheter som knäckebröd , köttbullar , inlagd sill , gravad lax, Kalles kaviar och mycket mer."

Alltså erkänner du att köttbullar, sill och lax är LÄCKERHETER!!!

Touché!

Per sa...

anna: att sitta och smälla i sig några påsar godis i bilen hem är en härlig svensk tradition som jag saknar här. Tack ändå för din översättning av lingonsylt. Utomlands generellt verkar dom ha svårt att skilja på marmelad=marmelada och sylt=confitura.

Pumans dotter sa...

Åh, jag skulle kunna göra ganska mycket för en flaska Mahou just nu. :P I Spanien suktar man efter svenska läckerheter och i Sverige efter spanska... ;)

Thérèse sa...

Niklas - det var mest ett uttryck , inget erkännande att det var läckerheter. Skulle räkna up lite typiska svenska saker som svensken i utlandet kanske saknar , dock inte jag. Var väl lite fel att använda ordet läckerheter i samband med köttbullar , sill och lax.

Per - visst är det härlgt att vräka i sig en påse godis i bilen.

Pumnas dotter - jo det är väl så att man saknar det man inte kan få tag. Personligen tycker jag inte spansk öl är så rolig så jag kan inte påstå att jag saknar Mahou men ett glas tinto de verano , goda spanska oliver och god spansk ost vore inte helt fel. Helst serverad på en liten trevlig tapasbar.

Krokofanten sa...

Jag känner igen mig! IKEA ligger 10 minuter med bil hemifrån så det brukar bli en del turer... I Frankrike har IKEA djungelvrål, men det är väl bara jag och 5 svenskar till som köper skulle jag tro.
Svensk västerbotten saknar jag... Fast det finns 1.000.000 ostar i det här landet.
Thérèse, jag gjorde "min" tatin med potatis och brie igår. Gissa om svärfar blev glad... Lite för liten blev den i hans mening... :o)

Niklas (fd Hans Ångest) sa...

Nej Therese, det var helt rätt att använda ordet läckerheter. Erkänn att du skrev det medvetet, i ett ögonblick då du glömde att intala dig själv att du trivs som vegetarian.

Maria, Barcelona sa...

Lycka till med din nya blogg.

Cliff Hanger sa...

Kul med översättningarna av svenska saker som t. ex lingonsylt. Men det är också väldigt kul att möblerna och de andra varorna i varuhuset har svenska namn i utländska IKEA-varuhus.

Thérèse sa...

Krokofanten - bra att IKEA i Paris har djungelvrål. Då kanske jag skulle kunna bo i Paris ;)
Jag förtår din svärfar din tatin med potatis och brie är hur god som helst. Det var ett tag sen jag gjorde den men den går alltid åt. Mina barn är tokiga i den.

Maria - tusen tack

Thérèse sa...

Niklas - det tänker jag inte erkänna. Kött och fisk kan aldrig bli läcerheter för mig en obegrpligt nog delar inte alla den synen.

Cliff hanger - ja det är kul att möblerna och sakerna har samma namn i alla länder. Det var roligt att gå runt i Madrid och höra spanjorer försöka uttala namnen. Å. ä och ö är också med i namnen på grejena i utlandet. Stället där man kan lämna barnen när man handlar heter Småland både i Madrid och HongKong som är dom enda utländska IKEA jag har besökt , skule tro att dt är så överallt.

tolken sa...

Trodde aldrig jag skulle bli beroende av just Ikea men det är vi... Fast flädersaften de har är ingen höjdare, lingondrickan är bättre. Patetisk utflykt på söndagen: Vi åker till Ikea och äter lunch, köttbullar med potatismos och handlar sen på "l'épicerie suédoise", ja, jag håller med, det har gått för långt!

Per sa...

tolken: Jag har en skvätt fläderbärssaft kvar hemma. Har aldrig smakat lingondrickan. Jag fick kanske nog av den i skolbespisningen? Han som jag delar lägenhet med äter lunch ibland på IKEA, dvs köttbullar med potatis brunsås och lingonsylt. Populärt ställe tydligen. Det ligger för långt iväg för att jag skall luncha där.