onsdag, februari 21, 2007

böter på restaurang

Tidningen South China Morning Post som ges ut i Hong Kong skriver att några restauranger i staden planerar att bötfälla gäster som inte äter upp. Det ska kosta mellan 5-20 Hong Kong dollar (ungefär lika mycket i svenska kronor) att lämna kvar mat på tallriken.
Det här är för att komma till rätta med stadens växande sopberg. Det råder stor brist på utrymme att dumpa sopor efter stadens 7 miljoner innevånare.

Visst är det bra att minska sopberget men just den här idén tyckte jag kändes väldigt bisarr. Lite som när mattanterna i skolan vaktade på en och kollade att man åt upp allt.
Personligen skulle jag inte vilja betala böter om jag inte äter upp allt på tallriken. Det skulle kännas ganska otrevligt , ja faktiskt smått kränkande. Troligen skulle jag inte gå tillbaka till den restaurangen eller rekommendera den till någon annan.

Går man på restaurang , betalar dyrt för maten och kocken , inte jag , bestämmer storleken på portionen tycker jag att det är helt i sin ordning att lämna mat. Kanske var maten inte så god som man hoppades eller så orkar man helt enkelt inte äta allt trots att det var mycket gott. Kanske fanns det sånt på tallriken man är mindre förtjust i eller vad som helst. Jag tycker inte man ska behöva förklara varför man lämnar mat på en restaurang.

14 kommentarer:

Nadia sa...

Ha,ha...vilken skum ide. Själv skulle jag nog inte gå på restaurang överhuvudtaget om man blev tvungen att betala för det man i n t e orkar äta upp. Tycker ofta att portionerna är lite väl tilltagna och lämnar allt som oftast kvar en hel del på tallriken.

Thérèse sa...

Nadia - håller med om att idén är minst sagt skum.
Jag instämmer också med att portionerna ofta är lite väl tilltagna och lämnar också själv allt som ofast kvar en del på tallriken. Jag har absolut ingen lust att betala böter för det.

niklas (fd hans ångest) sa...

Det HAR hänt att jag lämnat mat oäten... En gång, -92, var jag på Cyper och jag pallade inte äta upp omeletten...

Nuförtiden har jag inte lika stora samvetskval OM jag skulle lämna - men jag tycker det är vansinnigt skämmigt. Jag minns inte att jag lämnat mat i "modern" tid...

Givetvis måste man kunna få lämna kvar mat om man är allergisk eller så - men om man lämnar mat kvar med sämre ursäkt än en allergi så anser jag att man skall skämmas ordentligt.

I princip tycker jag idén om böter är bra. Det finns så många som lämnar kvar mat när de är på restaurang endast med motivet för att de inte "gillar" selleristjälken, salladsbladet eller vad det nu månne vara. Ett sådant beteende är barnsligt, bortskämt och respektlöst!!!!!!!!!!!!!!

Jag har aldrig upplevt att mat kan vara äcklig. Ibland när jag provar något jag aldrig tidigare ätit, så kan det givetvis kännas ovant - men då konfigurerar jag mina smaklökar samtidigt som jag konstaterar att maträtten ifråga äts i ett annat land eller i en annan kultur. Då inser jag att det vore patetiskt av mig att inte uppskatta maten.

Första gången jag provade marmeit tog det ett par sekunder innan jag förstod att uppskatta pålägget - men sedan njöt jag!!!

Thérèse sa...

Niklas - är du helt galen!?
Att lämna att på tallriken på en restaurang för att man inte orkar allt eller inte gillar selleristjälken eller vad det nu är tycker jag är helt i sin ordning. Man betalar dyrt för maten och portionerna är ofta väl tilltagna.

Däremot tycker jag det är oartigt att inte äta upp allt när man är bjuden hem till någon på middag.

Personligen äter jag det mesta som ryms inom en vegetarisk diet men det finns saker jag tycker mindre om. Vissa saker kanske jag inte skulle köpa och tillaga hemma. Men blir jag bjuden på mat hemma hos någon sitter jag givetvis inte och pillar bort något , inte ens sånt jag tycker mindre om.

Men som sagt på en restaurang ärdet helt okey att lämna och det skulle kännas sjukt att behöva betala böter

niklas (fd hans ångest) sa...

Icke. Böterna leder förhoppningsvis personen på bättre tankar. Alternativt bör personen portas från ifrågavarande lokus under avsevärd tidsrymd.

Thérèse sa...

Niklas - ha ha. Varför inte låsa in dom som lämnar mat? Några dagars inlåsning utan mat och med enbart vatten att dricka bör väl få denmest kräsna på andra tankar?

Niklas (fd Hans Ångest) sa...

En bra idé - ty hunger är bästa kryddan!!!

Thérèse sa...

Niklas - hi hi , men det är väl okey om vegetarianer som av misstag får in kött eller fisk inte äter upp detta?

niklas (fd hans ångest) sa...

Icke. De får ju då ett fantastiskt erbjudande - till skänks - att sluta med fjantandet!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Thérèse sa...

Niklas - ha ha , när jag och min kompis var ute och åt lunch beställde hon en vegetarisk paj. Dn var full av skinka. När hon klagade fick hon till svar att det skulle vara skinka i en vegetarisk paj.

Var hon inte nöjd fick hon köpa nåt annat. Nåt byte medgavs inte.

niklas (fd hans ångest) sa...

Detta var sann valuta för pengarna!!!

Thérèse sa...

Niklas - det tyckte definitivt inte hon

niklas (fd hans ångest) sa...

Jo, det gjorde hon.

Thérèse sa...

Niklas - Icke och jag förstår henne fullständigt. Som jag skrev under flygplansmat fick jag på en studentnation förslaget att plocka bort skinkan på ost och skink - mackan så den skulle bli veg.
Visst , massor av partiklar och smak från skinkan har förts över till osten så den är inte särskilt veg längre