måndag, februari 26, 2007

årets bästa resmål (enligt Lonely Planet)

Det välkända guidboksföretaget Lonely Planet har listat dom bästa resmålen 2007.

Förstaplatsen går till Kina som motivering anges de varierade landskapen, den rika kulturen och de relativt låga priserna. Man uppmanar också turisterna att våga sig utanför storstäderna och besöka landsbygden. Jag har varit i Kina några gånger och åker gärna tillbaka. Så jag tycker det är et bra val att sätta Kina på första plats. Den enda nackdelen med att turista i Kina är att ganska få talar engelska men som sagt man bruar ju alltid kunna kommunicera med folk även om man saknar gemensamt pråk.

På andra plats hamnar USA där tropiska Hawaii, New Orleans och trendiga Brooklyn särskilt rekommenderas. Själv tycer jag nog att även San Fransisco och Key West borde vara med bland ställen som särskilt rekommenderas.

Marockos kombination av vackra landskap, exotiska städer placerar landet på listans tredjeplats. Bland annat anses Marrakech vara värt ett besök och jag kan intyga att det är en häftig stad som tagen ur tusen och en natt.

Dom enda europeiska länder som kvalar in är Turkiet , Spanien och Grekland. Var är Frankrike?
Turkiet hamnar på en sjätteplats vilket är först av alla europeiska länder. Där rekommenderas den vackra kusten, de doftande kryddmarknaderna och ett besök på ett något av de många turkiska kaféerna. Jag tycker nog att den vackra och speciella staden Istanbul borde rekommenderas speciellt.

Så här ser hela listan ut:

1. Kina
2. USA
3. Marocko
4. Argentina
5. Brasilien
6. Turkiet
7. Nicaragua
8. Spanien
9. Grekland
10. Mexiko och Indien

Min personliga invändning är varför Mexiko och Indien har hamnat först på tionde plats och vad gör Nicaragua på listan? Jag har rest runt i Centralamerika och tycker att det mest spännande landet för turister där borde vara Guatemala. Billigt , levande mayakultur , historiska monument av världsklass särskilt mayastaden Tikal , fantastisk djungel , vackra stränder vid Stilla havet , gamla vackra kolonialstäder och vacker och spännande natur med sjöar och vulkaner.
Så saknar jag förstås Frankrike på listan.
Var är Italien som är otroligt rikt på spännande historia och kultur , har vackra städer och arkitektur , god mat , mysig restaurangkultur och vackra landskap.

4 kommentarer:

barajagjohanna sa...

Klart du saknar Frankrike. Det borde vara ett spännande land. Men av länderna på listan har jag bara varit i Spanien och Grekland, så jag har väl inte så mycket att säga till om. I Spanien har jag varit två gånger och bara på Mallorca och det är ju så turistikt att man knappt kan kalla det Spanien. Och i Grekland har jag varit på Kreta, Korfu och Samos, där Kreta och Korfu är väldigt turistinflammerat, och Samos ganska orört...

Anna Malaga sa...

Ja, det kan man frâga sig, särskilt eftersom Frankrike väl är det största turistlandet. Och var är Italien?
Fast Lonley Planets läsare är väl inga stadsmänniskor direkt och kultur och historia är inte deras största intressen. Mer att bo pâ nâgot coolt och billigt ställe pâ nâgon häftig strand, se lite exotiska människor, marknader och möjligtvis nâgon smâtrevlig ruin.

Thérèse sa...

Johanna - Jag har aldrig varit på Mallorca men det är nog ganska turistiskt fast det säkert går att hitta pärlor. I Grekland har jag bara varit på Rhodos och det är ju väldigt turistiskt , många greker i affärerna kunde lite svenska och flera visste att i alla svenska städer finns Drottninggatan , Kungsgatan och Skolgatan

Anna - ja Italien borde ju absolut varit med. Oslagbar kombination av kultur , historia och god mat. Fast som du påpekar Lonely Planets läsare kanske inte är stadsmänniskor som har kultur och historia som största intresse

Thérèse sa...

Anna - jag uppdaterade texten med att fundera över var Italien var ;)