tisdag, februari 20, 2007

barn och barnuppfostran (månadens inlägg)

Vi är ett gäng bloggare som den 20de varje månad skriver ett inlägg på ett visst tema. Den här månaden är rubriken barn och barnuppfostran.

Jag är mamma till en flicka på 5 år och en pojke på 11 år så det här verkade ju lätt att skriva om. Eftersom jag försöker nischa min nya blogg på resor tänkte jag att jag kunde skriva om resor jag gjort med barnen. Mina barn , deras pappa och jag har varit i bland annat Mexico , Centralamerika och Venezuela , vi har bott i Spanien tillsammans och besökt flera länder i Europa samt Marocko. Det har också blivit en hel del resor inom Sverige och Spanien.

Visst kan det vara jobbigt att resa med barn ibland. Långa flygresor med mindre barn är som alla föräldrar vet inte så kul. Inte heller all väntan och säkerhetskontroller på flygplatser.

Fast det positiva överväger det negativa. Att resa med barn är en fantastisk möjlighet att se ett nytt land genom barns ögon. Barn upptäcker ofta småsaker och detaljer vi vuxna inte alltid lägger märke till. Det är också mysigt att ha tid tillsammans på ett annat sätt än man har i ett stressigt vardagsliv med jobb , hämta och lämna på dagis och skola.
I dom flesta länder i världen är barn väldigt uppskattade och välkomnas glatt överallt så det är definitivt lättare att komma i kontakt med lokalbefolkningen när man reser med barn.

Jag och barnen har nyligen flyttat tillbaka till Sverige efter ett år i den spanska huvudstaden Madrid.
Där gick barnen i spanska skolor/dagis och hade spanska kompisar. Jag tycker att Sverige på många sätt är ett väldigt bra och barnvänligt land. Vi har en generös föräldrarförsäkring , bra skolor och dagis , lagar och regler som skyddar barnen till exempel förbudet mot aga som är ganska unikt i välden.

Men det jag kan tycka är lite tråkigt i Sverige är att vi umgås väldigt lite över generationer. Barn lever i stor utsträckning för sig i en barnvärld , ungdomar för sig , gamla för sig o.s.v.
Jag kan också tycka att den allmäna attityden mot barn kan vara ganska otrevlig. Tittar man på uthyres-annonser är det inte ovanligt att det står ej barn. Det anses vara en nackdel att ha barn när man söker jobb, iallfall om man är kvinna.

I Spanien är barn välkomna överallt och får ständigt uppmärksamhet. Alla från tonåringar till pensionärer ler och gullar med barn. I Sverige händer det väldigt sällan och ganska ofta kan man få känslan av att folk tycker att barnen är störande.

I Spanien är barn mer uppklädda på ett sätt man sällan ser här. Jag blev ständigt förvånad hur spanjorerna kunde klä sina barn som små tanter och farbröder. Små muffar , kappor , lackskor , kavajer och sånt är inte ovanligt. Svenska föräldrar är mer inställda på att barnens kläder ska vara praktiska.

Jag har inte själv någon speciell ideologi när det gäller barnuppfostran. Jag försöker lösa problem som dom kommer. Jagär nog ganska bstämd när det gäller att sätta gränser och är nog strängare mot mina barn än vad mina föräldrar var mot mig. Hitills har dom iallfall funnit sig i att göra som jag säger utan alltför mycket tjafs. Samtidigt som jag kanske är ganska bestämd mot dom älskar jag att kramas och mysa med dom och jag talar ständigt om för dom hur mycket jag tycker om dom.

Eftersom barnens pappa bor kvar i Madrid så känner jag ofta att jag inte riktigt räcker till och alltid har den ork jag skulle vilja ha med barnen. Jag älskar mina barn och vill verkligen vara med dom jämt men ibland upplever jag det otroligt betungande att ha ensamt ansvar för dom. Jag har tyvärr ofta dåligt samvete när det gäller barnen.

Hoppas det här inte blev för svamligt och rörigt. Kom gärna med synpunkter. Både antalet läsare och kommentrarer har nästan försvunnt sen jag börjde om med en ny blogg. Lite tråkigt men jag hoppas att ni som brukade läsa och kommentera på förra bloggen ska hitta hit och fortsätta läsa och kommentera.

Läs vad fler månadens inlägg i vårat "gäng" hos Tolken, Emma , Johanna, Anna Malaga, Brazilian Linda, Sofia och Robban, Nejma, Krokofanten, Pumans dotter , Tobbe , Jove , Annelie.

28 kommentarer:

niklas (fd hans ångest) sa...

"Du skola icke hava dåligt samfvete för dina avkomlingar - ty du skänka dem kött vid mången kvällsvard." **Uråldrig grundsanning härstammandes från 4000 fkr

Thérèse sa...

Niklas - mina barn äter kött. Säkert varje dag på dagis och i skolan till lunch. Ibland hemma. Ikväll åt vi vegetariskt och dom klagade inte utan åt med god aptit

niklas (fd hans ångest) sa...

Ja, jag vet det! Alltså behöver du inte ha dåligt samvete!!!

Thérèse sa...

Niklas - tack men jag är inte alltid så duktig på att laga bra mat till dom som jag skulle vilja. Känner att tiden och orken att laga inte alltid finns....

Nu behöver ju varken barn eller vuxna äta kött så skulle mina barn vilja vara vegetarianer skulle dom naturligtvis få vara det.

niklas (fd hans ångest) sa...

Men det vill dom ju inte, eller hur? He he!!!

niklas (fd hans ångest) sa...

Eller hur?

Thérèse sa...

Niklas - tyvärr inte än, men det kan ju ändra sig. I värsta fall får jag väl tänka om och införa lite anti-kött propaganda här hemma.

niklas (fd hans ångest) sa...

Icke.

I så fall startar jag en motkampanj.

Thérèse sa...

Niklas - haha , ja vi kommer ju snart att bo ganska nära dig så duär välkommen tt laga kött till dom. Du får gärna laga nåt vegetariskt till mig samtidigt och diska efteråt ;) Varje dag om du vill!
Vilket erbjudande!

niklas (fd hans ångest) sa...

Jag kommer endast att tillaga kött. Kyckling för att vara exakt!

Thérèse sa...

Niklas - då blir du väldigt populär hos mina barn.

Anna Malaga sa...

Vad kul att ni har rest sâ mycket. Jag tycker ocksâ som du att barn lägger märke till smâ detaljer och ibland uppskattar nâgot helt annat än man själv gör.
Att ha ensamt ansvar för vardagen mâste kännas tumgt ibland. Hoppas det blir bättre och lite kortare dagar för dig nu när ni flyttar.

Thérèse sa...

Anna - ja det är jättekul att resa med barn och tt mysigt tillfälle för hela familjen att vara tillsammans. Barn är verkligen suveräna på att upptäcka detaljer. Det märker man bara man tar en promenad i kvarteret där man bor med dom. Det är jättekul att se världen genom barns ögon

barajagjohanna sa...

Åh, äntligen lite tid över att kommentera... Det är inte lätt nu när jag inte har dator hemma och på jobbet håller jag på att utbilda folk, så ingen tid över till mitt eget. Nåväl, jag har ändå hört att man är på jobbet för att jobba. 8-) Hehe.

Det här med att umgås över genereationer håller jag med om! Mer sånt! Jag var medlem i Svenska Frisksportförbundet och en av sakerna som vi stod för, förutom hälsa, drogfrihet, motion, kost, friluftsliv var just generationer i gemenskap. Jättehäftigt. Man har så mycket utbyte av att prata med både gamla människor och barn. Häromdagen stod jag i en trappuppgång och pratade med en 80-årig man som kom till arbetsläger i Norge från Polen på 40-talet. Han flydde till Sverige -44. Jättehäftigt.

Och nu har jag utbildning så jag hinner inte mer...

Thérèse sa...

Johanna - kul att du tog dig tid att skriva trots stressigt på jobbet. Saknar dina kommentarer. Förhoppningsvis är väl din dator hemma snart fixad. Jag var också utan i några veckor när jag flyttade i Madrid. så jag förstår din abstinens.

niklas (fd hans ångest) sa...

Johanna: Frisksportförbundet lät väldigt väldigt hurtigt...

Personligen drivs jag av en något annorlunda (läs motsatt) övertygelse. Enligt MIN önskan om evig ungdom följer jag inte alltid frisksportförbundets levnadsregler, för att bevara min kropp.

Själv hämtar jag inspiration från mer klassiska tillvägagångssätt för att konservera mitt kött och blod... - jag gör som man gjorde förr i tiden när man ville konservera mat!

Jag är visserligen inte mat - men mitt kött och blod lyder under samma lagar som vilken köttbit som helst.

Jag använder således gamla beprövade konserveringsknep såsom intag av stora mängder salt (konserveringseffekt). Och eftersom sprit konserverar, så dricker jag det. Ett tredje konserveringsknep som fortfarande används är att röka maten...

Således är nog ett modest intag av rök helt i enlighet med min strävan efter ett långt och vitalt liv.

Det knepiga är att dosera och hitta den rätta balansen mellan de tre knepen...

Jag hemställer härmed således om ditt utträde ur frisksportarklubben - innan det är försent.

P.S.
Varför tror du Therese ser så ung ut...?

Thérèse sa...

Niklas - av Johannas kommentar fick jag intrycket att hon inte lägre är med i Frisksportarförbundet eftesom hon skrev jag VAR med.

Ser jag ung ut? Det var ju trevligt att höra. Men jag följer inte direkt dina regler. Mitt intag av kött är lika med noll , itt spritintag är extrem lågt och jag röker inte. Lite saltlaktrits petar jag i mig då och då men jag saltar inte så hiskeligt mycket på maten

niklas (fd hans ångest) sa...

Jag minns nog ditt leverne när vi bodde i samma korridor...

niklas (fd hans ångest) sa...

Ja, visserlige sade Johanna "var" och "stod" när hon skrev om frisksportförbundet - men jag är ju livrädd för att hon fortfarande kanske är passiv medlem...

Jove sa...

Oj, jobbigt att ha barnens pappa i ett annat land. Men jättebra och intressant läsning i alla fall.

Thérèse sa...

Niklas - men et var ju väldigt längesen. Numera är jag en präktig småbarnsmamma , fast lite mer skulle jag nog vilja festa egentligen. Fast röka tänker jag inte börja med igen.

Jove - ja det är jobbigt men det går att resa mellan och i slutet av året kommer han att flytta tillbaka till Sverige

Per sa...

jag tyckte dom gjorde en bra sammanfattning av svensk barnuppfostran i "Världens modernaste land" (Fredrik Lindström).

Fast den fria barnuppfostran då som fanns på 70-talet? Och att man kunde rösta hemma eller på skolan när jag var liten tex om vilken mat man skulle äta, den demokratiska barnuppfostran.

Dr Spock's allmänna sanningar från 60-talet? Varje gång det kommer en ny era är man helt bergsäker på att detta är det enda rätta och historiens slut på vad som skall gälla inom barnuppfostran...

barajagjohanna sa...

Haha. Svenska Frisksportförbundet är en jättebra organisation, jag håller verkligen med dem i deras ideologi. Frisksport har varit en väldigt viktig del i mitt liv. Men jag är inte medlem längre. För två år sedan slutade jag betala in medlemsavgift, eftersom jag t.ex dricker alkohol numera. Även om man FÅR dricka som frisksportare, så är ju en del av ideologin att inte göra det, och eftersom jag inte kan stå för det längre, så känns det inte rätt att vara med. Så, så är det siddu.

Tolken sa...

Spännande inlägg. Jag tycker det är jättebra att man reser med sina barn, det förbereder dem för så mycket. Jag glömde skriva i mitt inlägg om "good enough parent" som jag tycker är väldigt bra. Skippa det dåliga samvete du duger, du är deras mamma, du är "good enough" och barn vill inte ha mer, möjligen mer av dig.

niklas (fd hans ångest) sa...

Johanna, bara så du vet: DELS respekterar jag självfallet nykterister (om du hade varit det). Dessutom vet jag att du ibland dricker, för det framgick av något av dina tidigare inlägg.

Jag ville bara larva mig lite i den tidigare kommentaren..

barajagjohanna sa...

Niklas, jag förstod att du bara ville larva dig, har liksom lärt mig det vid det här laget, haha. Jag var ändå tvungen att berätta lite om frisksport, för det är så bra (och egentligen har jag nog lite dåligt samvete för att jag inte är medlem längre).

Thérèse sa...

Per -världens modernaste land var verkligen jätebra. Undrar om det går att se det på svt.se fortfarnade.

Johanna - jag har faktiskt aldrig tidigare hört talas om Svenska Frisksportfrbundet... Jag tycker det är helt okey att vara nykterist. Eftersom jag är ensam med mina barn så mycet dricker jag väldigt lite själv.

Tolken - jo jag vet att man inte ska ha dåligt samvete för att man inte orkar och hinner. Ändå verkar vi som är föräldrar ständigt ha dåligt samvete....

Pumans dotter sa...

Jag tror att det är en stor tillgång för vuxna att få resa med barn! :) Man ser säkert många saker från ett annat perspektiv då. Det viktiga är väl att man tar hänsyn till allas olika intressen. Med rätt inställning är det säkert jättekul.