tisdag, februari 13, 2007

Språkresor

Språkresebloggen där personer som åkt utomlands och studerat språk med Si Språkresor skriver. Man kan läsa om dom före detta studenternas upplevelser i ett visst land och på en viss kursort.

Jag har förstått att kvaliteten mellan olika skolor kan skilja väldigt mycket. Att man har rätt till studiestöd via csn är ingen garnati för att skolan håller bra klass. Det bästa är om man kan komma i kontakt med en före detta student på skolan. Sen är det förstår upp till var och en hur mycket man pluggar och använder det nya språket. Det finns ju en risk att man bara umgås med andra utlänska studenter och blir bättre på englska men får inte så stora kunskaper i det nya språket som man tänkt. På många språkskolor är det väldigt gott om svenskar och då finns en risk att man mest umgås med andra svenskar och pratar svenska större delen av tiden.

Fast det är mycket upp till en själv. Anstränger man sig och pluggar samt inte är rädd för att använda det nya språket "på stan" kommer en hel del att fastna. Många skolor kan också förmedla kontakter med lokala studenter som man kan träffa och öva språket med. Att bo i familj är en annan bra idé om man vill komma igång och prata mycket utanför skolan. Boende i familj brukar dom flesta språkskolor kunna erbjuda.

Priserna mellan dom olika språkresearrangörerna kan variera mycket så det lönar sig att jämföra. Billigast blir det förstås om man fixar resan helt själv via skolan men det krävs lite mer arbete och pappersexercis än om man går via en förmedling.

Jag har själv studerat spanska i Cadiz och Sevilla samt bott i Madrid och är mycket glad över att ha ett extra språk utöver svenska och engelska som jag kan uttrycka mig relativt obehindrat på.
Jag tycker att staden Sevilla är underbar och det var fantastiskt att få vistas där en termin men språkskolan i Cadiz var otoligt mycket bättre ochseriösare och jag lärde mig så mycket mer där. Så det är viktigt att välja en bra skola.

Enligt csns regler kan man inte få studielån eller bidrag för att studera ett språk som talas i Europa utanför Europa.
Engelska måste alltså studeras i Storbrittanien , på Irland eller Malta och inte i USA eller Australien om man vill ha studiestöd.
Spanska måste studeras i Spanien och inte i Latinamerika om man vill finansiera det med lån från csn.
Portugisiska måste studeras i Portugal och inte i Brasilien. o.s.v

Csn kräver också att man studerar minst 13 veckor och max 40 veckor. Det går att få extra lån till terminsavgifter och resan till och från studieorten. Det krävs inga förkunskaper för att stdera språk i utlandet. Dom flesta skolor brukar kunna erbjuda kurser på olika nivåer. Allt från nybörjare till mycket avancerade.

7 kommentarer:

Pumita sa...

Har du reggat dig på Bloggportalen?

Thérèse sa...

Pumnas dotter - jag har gjort det men det tar 48 timmar innan n ny blogg syns där. Så senast torsdag borde jag vara med och då tar jag bort min gamla därifrån

Anonym sa...

Jättejobbigt - din blogg är en av två jag hittills märkt att jag inte kan kommentera på hemifrån... JÄTTEJOBBIGT. Det är något med min skitdator, kan ju inte ladda upp bilder på min egen blogg därifrån heller. Grrr. Irriterande. Tur jag har dator på jobbet. Men idag har jag sjukt mycket att göra här, så jag borde verkligen jobba istället.

Språkresor... wow, nostalgi nostalgi nostalgi... blev så nostalgisk av ditt inlägg att jag läste min gamla resedagbok från Paris och det resulterade i ett nostalgiskt och drömmande blogginlägg.

Det felet jag gjorde när jag läste en 13-veckors franskakurs i Paris var att jag definitivt umgicks för mycket med svenskar och engelsmän, vilket såklart gjorde att jag pratade mycket svenska och engelska. Men sen var det så att jag ju inte kunde franska i början och blev väldigt hämmad av hon jag åkte med som kunde mycket mer, så tyvärr överlät jag mycket av pratet åt henne och var lite för rädd för att göra fel....

Thérèse sa...

Johanna - men vad tråkigt att du inte kan kmmentera hemmifrån. Jag kollade inställningar för kommentarer och det verkar okey så det borde gå.

Jag gjorde precis samma fel när jag läste spanska i Sevilla. Se åkte jag till Cadiz ett år senare , hamnade i en grupp på en mr avancerad nivå där jag var enda svensk och vi hade t.o.m några som knappt pratade engelska i klssen. Jättebra fö min spanska. Skola i Cadiz var också mycket bättre och seriösare så ja lärde mig mer på lektionerna.

Anonym sa...

Så var det för mig när jag kom upp i nivåerna också i franskan. I nybörjargruppen där jag började var vi nästan bara svenskar. De fem sista veckorna var jag ibland ensam svensk, ibland var vi bara två. Det blev mer franska då. Men på fritiden var det dock ändå mest bara min sambo jag umgicks med och lite svenskt/engelskt folk... synd, i efterhand, men då ville jag bara ha kul och det kan jag samtidigt inte ångra. Jag tog trots allt inget studielån, så jag har ju ingen skuld. :)

Thérèse sa...

Johanna - jag kände också att när jag var på en ganska låg niå på spanskan vågade jag prata mer. När jag sen blev bättre hörde jag mina egna fel mer och blev lite mer nervös och rädd för att göra fel. Sen plugade jag otrolig mycket spanska både i Spanien och Sverige och tillbringade 4 månaer i Latinmerika. Då lossade det och jag ble så bra att jag kunde säga vad jag ville ch gjorde inte särskilt många fel.

När jag flera år senare kom till Madrid trodde jag att jag hade glömt all spanska men den kom tillbaka direkt och jag pratade relativt obehindrat från fösta dagen.

Nu känner jag att jag kan säga vad jag vill , läser och förstår allt men jag pratar aldeles för sällan. Bara enstaka gånger med min dotter. Skulle gärna vilja ha någon att prata med då och då här i Sverige. Skriver iblad mail på spanska till vänner i Madrid och har faktiskt lekt med tanken på en spansk blogg men det blir nog inte av

Anonym sa...

Hej! Jag hittade den blogg när jag sökte efter språkresor till Spanien (Cádiz).
Jag tar studenten i år och kan nu äntligen åka till Spanien på en språkresa. Jag har kollat runt lite och har fastnat för Cádiz, eftersom det inte verkar vara så mycket svenskar där som i de större städerna, eller? Dessutom verkar staden ha ett härligt klimat.
Vad tyckte du om Cádiz? Vad var det för skola du gick på? Skulle vara till väldigt stor hjälp om du kunde berätta lite om din vistelse där!
Svara gärna på min mejl: susanna.hassby@hotmail.com

Tack på förhand!
Susanna