tisdag, februari 13, 2007

chockturism och Chiapas

Läste det här hos Pumans dotter. Hon kommenterade den här artikeln om "chockturism". Jag kände inte tidigare till begreppet chockturism men det innebär att man reser till farliga områden i världen. Jag är väl inte direkt någon som gillar att resa till all-inclusive-anläggningar och hänga där en längre tid men jag skulle absolut inte resa till krigs eller konflikområden eller ställen som på andra sätt anses farliga.För några år sen var jag på ett föredrag om resor och säkerhet som hölls av grundaren av resebyrån Res och Läs. Hn var väldigt kritisk till UDs rekommendationer och tyckte att ju längre bort landet låg desto konstigare rekmmendationer.
2002 sprängdes en bomb på ett diskotek på den indonesiska ön
Bali och över 200 människor miste livet. Då avrådde UD från resortill hela Indonesien.
Men när en bomb sommaren 2005 sprängs i
Londons tunnelbana avråder man inte från resor till varken London eller Storbrittanien. Inte heller råder man folk att avboka chaterresan till Mallorca eller Kanarieöarna när en bomb på ett tåg i Madrid dödar över 200 människor i mars 2004. Ja , UD anser till och med att det är helt okey att resa till Madrid.
När stora demostrationer och strejker för och emot
Venezuelas pesident Hugo Chavez avlöste varandra i huvdstaden Carcas under årsskiftet 2002/2003 avrådde man från resor till hela Venezuela.
När två plan flyger in i Word Trade Center i
New York 11 september 2001 avråder man varken från resor till New York eller USA. Det känns som om det finns en viss inkonsekvens och ett tänkande att ju längre bort och ju mer olika oss desto farligare.Jag tycker inte att man ska vara dumdristig eller ta onödiga risker för att man är ute och reser. Men man kommer långt med vanlig normal vaksamhet, försiktighet och lite sunt förnuft. Jag har alltid känt mig trygg i både
Madrid och Stockholm men självklart skulle jag inte gå i alla stadsdelar och på alla gator ensam en sen kväll.Nu tycker jag absolut inte man ska strunta i reserekommendationer men man
kan ju kolla med flera ställen än UD. Dom populära guideböckerna Lonely Planet som är särskilt populära bland backpackers är ju bland rena skrämselpropagandan och gör en avskräckt att resa till vissa platser. Jag känner en som avbokade en resa till Mexico City efter att ha läst Lonely Planet. Mycket synd för Mexico City är verkligen en stad som är värd att besöka.Det
kan också bli strul med reseförsäkring om man inte har koll på vilka reserekommendationer som råder. Många försäkringsbolag är ovilliga att försäkra någon som ska till ett område dit UD avråder från resor. Eller så kan man få betala skyhöga premier för att få en försäkring. Jag känner en som för några år sen åkte till Afghanistan på ett jobb , inte en semesterresa , och inte kunde få någon försäkring. Landet ansågs för oroligt. Eftersom han reste dit på uppdrag av en stor biståndsorganisation antar jag att dom löste försökringsproblemet.Bilderna i det här inlägget kommer från
Chiapas dit "chockturisten" i artikeln i inledningen hade rest. Chiapas är väl för svenskar mest känd som delstaten där Zapatisterna (EZLN) och deras mytomspunne ledare Subcommendante Marcos håller till.
Chiapas är enligt mitt tycke en av Mexicos intressantate och vackraste delstater men tyvärr också en av om fattigaste.
Chiapas ligger längst ner i södra Mexico och gränsar till Guatemala. Här finns på en relativt liten yta vacker tropisk regnskog , vackra vulkaner , underbara långa folktomma stränder vid Stilla Havet , spännande mayaruier ,vackra kolonialstäder och mycket annat. När jag reste runt i Mexico och Centralamerika för fem år sen tillbingade jag en hel del tid i Chiapas.Då avrådde UD inte från resor dit och vi såg inga oroligheter. Däremot blir bussarna ofta stoppade av beväpnad militär vid olika check-points och man får legitimera sig och dom
kan kolla igenom packningen. Det här hände då och då i hela Centralamerika.

När jag var där var det gott om turister i staden
San Cristobal de las Casas och vid mayaruinerna i Palenque. Jag hann förutom dom ställerna även med kusten , vattenfall i djungel och staden Tuxtla Gutierrez.
Bara resan mellan Tuxtla och
San Cristobal de las Casas var en upplevelse. Tuxtla ligger vid havsnivån även om det inte ligger vid havet och där är varmt och tropiskt. San Cristobal ligger på drygt 2100 meters höjd och bussresan upp i bergen bjuder på hisnande vyer och klimatet är betydligt kyligare.

San Cristobal delas Casas är en underbar kolonialstad där man kan ströva i dom trånga gränderna och gå på indianmarknaden ur länge som helst. Här fanns också många trevliga restauranger som lagade underbart god mat en favorit var den vegetariska restaurangen Madre Tierra nära Zocálo. Där måste man bara äta om man har vägarna förbi.

Ruinerna i
Palenque är helt fantastiska och området är lätt att nå och promenera omkring i. I närheten finns också gott om boende och restauranger för alla plånböcker. Även mayaruinerna i Bonampak är värda ett besök
I staden Tuxtla finns kanske inte så mycket man måste se men det är en glad och vänlig stad med en hel
del trevliga restauranger och affärer. Men hit kanske man inte måste åka. Det finns en flod i en ravin i närheten där man kan göra trevliga båtturer och ett zoo. Fast San Cristobal de las Casas är den absolut mysigaste och trevligaste staden i området som man absolut inte får missa. I San Cristobal finns också gott om möjligheter att läsa kortare och längre kurser i spanska för den som är intresserad.
I djungeln i närheten ligger vattenfallen Agua Azul som är ett vackert område där man
kan bada. Vill man bada i havet hittar man enkelt oexploaterade , milslånga sandstränder vid Stilla Havs kusten där man kan vara nästan helt ensam.

En stor
del av innevånarna i Chiapas är mayaättlignar. Indiankulturen är mycket levande men också väldigt kommersiell på vissa ställen. Där turister samlas säljs överallt olika inidanhantverk , kläder och tyger. Har man rest i andra delar av Mexico märks det tydligt att Chiapas är betydligt fattigare. Att som "chockturisten" i artikeln åka ut till guerillan i djungeln är kanske inte att rkommendera men det finns många fina och svärda platser i Chiapas som jag absolut tycker man ska besöka.

7 kommentarer:

tolken sa...

Och det jag skulle säga på gamla bloggen men glömde. Kvalificerat s..t att du inte skriver bra. Har du läst MIN blogg, jag skriver som en kratta. Det är ju inte HUR man skriver som räknas utan vad man skriver och HUR man berör. Eller hur.
Kram igen!

Thérèse sa...

Tolken - kram tillbaka. Jag är nöjd med bytet även om de blir lite struligt i början. Känns på nåt sätt skönt att ha nischat sig. Har kanske skivit väl personligt ibland tidigare. Sluta skriva vill jag inte för jag tycker det är väldigt roligt och roligt med alla "bloggkompisar" som kommer hit och diskuterar

Ulrika sa...

Har inte haft tid att kommentera men gud vad roligt att du fått lägenhet! Vad glad jag är för din skull!

Thérèse sa...

Ulrika - tack så myckt ;)

Pumans dotter sa...

Åh, nu är ordningen återställd och Therese tillbaka! ;) Hann bli lite orolig igår. Jag blir också glad när jag ser att Chiapas-inlägget är kvar eftersom jag är smått beroende av en dos México lindo mellan varven. Ser framemot att läsa många långa reseinlägg. Ska ändra länken till dig också. :)

Thérèse sa...

Pumans dotter - tack , jo det här känns bra. Känns som om jag har nischat mig på ett bra sätt , inte kommer att bli så personlig och lämna vänner och familj utanför nu.
Jag har faktiskt några få inlägg sparade så det kommer att bli mer Spanien , Latinamerika , mat och annat från gamla inlägg och massor av nya.

Hoppas också att någon eller några som läser är intresserade av att skriva ett eller flera inlägg här precis som jag uppmanar i presentationen.

Thérèse sa...

Pumans dotter - jag håller med , en dos Mexico behöver man då och då;)