fredag, februari 16, 2007

grisens år

När den 17 februari vid midnatt övergår till den 18de inleds grisens år i Kina. Så idag firar kineser över hela världen det kinesiska nyåret. Den kinesiska zodiaken består av tolv djur Grisen , Råttan , Buffeln , Tigern, Kaninen , Draken , Ormen , Hästen , Geten , Apan , Tuppen och Hunden.Under det kinesiska nyåret har många kineser en längre ledighet och för många är det enda gången på året dom har möjlighet att åka hem och hälsa på familj och släktingar. Enormt många människor från det inre av Kina har flyttat till storstäderna i kustområdet för att arbeta i dem nya fabriker som växer upp där. Förenklat kan man säga att den nya enorma ekonomiska tillväxten främst sker i kustområdet.Förutom att man åker hem och hälsar på familjen är den traditionella drakdansen något som förknippas med kinseiskt nyårsfirande. Den som bor i Stockholmstrakten kan delta i kineseiskt nyårsfirande på Östasiatiska museet i Stockholm Här kan man se uppvisning i lejondans. 17 februari till 6 maj pågår en utställning om kinesiska drakar Precis som när vi firar vårat nyår går det åt mängder av smällare och fyrvererier vid det kinesiska nyårsfirandet.En annan sak som är förknippat med kinesiskt nyårsfirande är röda lyktor. Fast det används i samband med olika festligheter i Kina. Jag har besökt Hong Kong och Singapore (där kinseser utgör 76% av befolkningen ) under den kinesiska höstfesten. Då tänder man lyktor överallt och äter mooncakes. Oerhört mysigt. Kanske får bli ett eget inlägg i framtiden.Den traditionella kinesiska nyårsmaten är dumplings. Små ångkokta degknyten som kan vara fyllda med olika saker. När jag besökte Hong Kong sa flera hongkongbor till mig att dumplings var stadens verkliga "nationalrätt" . Fast dumplings äts över hela Kina. Det är verkligen jättegott och den som har möjlighet ska absolut prova.Jag är faktiskt själv född i Grisens år. I DN läste jag att de som fötts under grisens år är bland annat sociala, pålitliga och otroligt målmedvetna. De älskar fred och lugn och tror på sig själva. Vet inte hur bra det stämmer på mig. Hittade en sida med
kinesiskt horoskop
för den som är intresserad. Man kan även kika på vanliga västerländska horoskop , kolla hur man passar ihop med andra i zodiaken och annat på den sidan.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Ball kultur, kul med stor fest och massa färger :D

Synd bara att det vilseleder massor av människor in i fruktansvärda religioner.

Många tror att det är oskyldigt med horoskop, meditation, yoga, akupunktur, healing osv, men det ligger mycket mer bakom detta än många tror!
Det grundar sig på gamla riter där de tillkallar onda andar som de kallar gudar; vilket man gör oavsett om man tror på det eller inte.
Ta reda på vad det är ni egentligen gör. Läs på :)

Philip Jägenstedt sa...

Jag sitter i Beijing just nu och det är som en krigszon. Trots att klockan bara 10 men ändå smäller det hela tiden. Mest är det kring tolvslaget och hur det ska bli då vågar jag inte gissa.

Du vet väl föresten att man inte har rätt att använda bilder från DN och liknande även om man anger källa? Jag är ingen upphovsrättsvän, men det kanske är bra att veta ändå. Bilder som man får använda kan man hitta på t ex Creative Commons Search.

Thérèse sa...

Anonym - jag tycker också det verkar vara en ball fest. Jag har varit i Kina 3 gånger och gillar landet och kulturen.

Jag är inte troende varken när det gäller kinesisk religion , kristendom , horoskop eller något annat religöst eller så kallad vidskepelse. Däremot har jag absolut inget emot andra människors tro , vad den än är , och jag är för religionsfrihet.

Jag tror det är ganska få om ens några som tror på tidningarnas horoskop eller websidan jag länkade till i inlägget.

Jag har inte mediterat men provat yoga och akupunktur. Jag har kroniska problem med mina knän och både yoga och akupunktur gjorde knäna mycket bättre. Jag an inte riktigt se sambandet mellan att läsa tidningshoroskop , gå på ett yogapass på gymet eller få akupuntur hos en sjukgymnast och att tillkalla onda andar. Personligen tror jag inte på onda andra alls.

Philip - Vad kul att du är i Beijing. Det skulle jag också gärna vara. Kul att du hittade hit till min sida också. Hoppas du får en trevlig kväll i "krigzonen"

Nej jag vet att man inte får använda bilder utan att fråga utan att ange källan. Kanske dumt att göra. Brukar undvika det men visst händer det attjag "fuskar" som i det här inlägget.
Tack för länken till bider man får använda. Ska absolut kika på den

Anonym sa...

In contrast, the non-organic gardener is more likely to use chemically
created fertilizers. Blotches or tunnels usually mean your plant has leaf
miners. Organic gardening teaches kids about the value of hard work and its rewards.


My web page: suppurate

Anonym sa...

In contrast, the non-organic gardener is more likely to use
chemically created fertilizers. Blotches or tunnels usually mean your plant has leaf miners.
Grab a few bags of organic potting soil and lean them up against the sunny side
of your garage or a brick wall of your home.

My page ... griddle

Anonym sa...

Since the program is based on a real time world, users would not only be able to choose the
weather of their choice but also the scenery.
You must know the different points that you want from a
gaming just before you acquire 1. However, such training
programs are tough to wave through since it require tons of learning
patience and willingness to proven one’s innate skills. There were a few problems with
setting the game up, but once we went through the manuals, these were mostly explained.
If youre a flight sim enthusiast, the you must try the king of flight simulator
games.

Anonym sa...

Use a cheesecloth to strain the puree and then pour it into an airtight container.

It can also be left in the hair as a conditioner but it may be hard to
explain the tomatoes. Read this article, and it will show you any steps and tips to block websites in Windows 8′s Hosts File.
However, this solution is chemical free and some people find natural products more appealing.

Many people use hair greases to keep their hair moisturized.My blog post ... olive oil for hair

Anonym sa...

http://paleodietrecipesbook.net/
http://howtoloseweightfastindays.com
http://purelivinghcg.com/
http://getlaid2night.us/male-enhancement
http://getlaid2night.us/penis-pump

Yun Zhang sa...

Hej,

Vi har inte tillräckligt med pengar för att göra marknadsföring, så lämna några kommentarer här, hoppas verkligen att du kan godkänna den, och göra den publiceras.

Vi gillar Kina, men mest av allt, vi älskar tanken att fler ska få chansen att uppleva det på samma sätt som vi har gjort. så vi grundade en organisation för att främja unga människor går till Kina gratis. Läs mer på http://www.2HappyBirds.com/

Vi behöver din hjälp - Sprid ordet "gratis Språkresor, Au pair, Engelsklärare i Kina". Detta är mycket viktigt för oss och mest enklaste för dig. :)

Tack

Mvh,Erik