tisdag, februari 27, 2007

fängslad bloggare

Det brukar ju sägas att internet är ett av dom största hoten mot diktaturer i världen. Även om det fortfarande finns oerhört många människor i världen som aldrig har sett eller använt en dator får allt fler människor tillgång till internet. Internetcaféer öppnar även i fattiga och relativt slutna länder så även människor som aldrig skulle ha råd att köpa en dator på ett reltivt billigt sätt kan få tillgång till internet.
I en del länder försöker dom styrande att på olika sätt blockera sidor man inte vill att medborgarna ska kunna läsa. Men man har svårt att hänga med för blockerade sidor flyttar snabbt till en ny adress på nätet.

I Sverige tar vi yttrandefriheten för given men så är det tyvärr inte i hela världen. Amensty skriver om den 22 åriga egyptiska studenten Karim Amer som i förra veckan dömdes till 4 års fängelse. Han hade kritiserat religiösa auktoriteter i Egypten, president Hosni Mubarak och islam och åtalspunkterna gällde bland annat "förtal av republikens president" och "uppvigling till hat mot islam"
I Kina dömdes förra året en 27 årig lärare till tio års fängelse för att ha publicerat texter som kritiserade Kinas regering.

Att ingen ska behöva hamna i fängelse för sina åsikters skull och att man i den bästa av världar ska ha rätt att kritisera politiker , religion och vad man vill är egentligen så självklart att jag inte behöver skriva det.

Här kan man läsa Karims blogg.

6 kommentarer:

becka sa...

Oj vad spännande! Det kände jag inte till. Och det är givetvis fruktansvärt sorgligt att inte ens bloggar får vara en arena att utrycka sig fritt på. Man slås återigen av hur lyckligt lottade vi är i Sverige...

Thérèse sa...

Becka - jag läste om det i Metro i förra veckan. Visst är vi lyckligt lottade i Sverige som utan problem kan skriva och säga vad vi tycker om vad som helst

mandi sa...

Vilken sjukt rolig idé! Dit ska jag absolut gå om jag åker till Paris i sommar (vilket inte riktigt är bestämt än).

Thérèse sa...

Mandi - hopps du ska till Paris. Vilken av stälerna var det du gillade , mörker eller priser som åker bergochdalbana?

tolken sa...

Och även i Frankrike. Kommunen i Puteaux har vid flera tillfällen försökt stänga ner bloggen www.monputeaux.com som är kritisk till kommunledningen. Christope Gebert har flera gånger varit i rätten för att försvara sin blogg.

Thérèse sa...

Tolken - oj i Frankrike , det vill man ju inte riktigt tro. Fast förra året försökte ju UD och SÄPO här i Sverige stänga Sverigedemokraterans hemsida efter att dom hade publicerat dom berömda MOhammed karikatyrerna.