tisdag, februari 13, 2007

Sevilla

För ganska många år sen pluggade jag under en termin spanska i Sevilla. Nu har jag tyvärr inte varit i staden på 6 år , och då bara som hastigast, men jag skulle gärna åka dit igen.

Eftersom det var så längesen jag var där kan jag tyvärr inte tipsa om bra restauranger eller tapasbarer. Fast det finns väldigt gott om bra tapasbarer så det är bara att göra som lokalbefolkningen , vandra från ställe till ställe , köpa något gott att dricka och några tapas att dela på. Sevilla är en otroligt mysig stad att bara promenera runt i och njuta av miljön och folklivet. Dom gamla judiska kvarteren Barrio de Santa Cruz är som en labyrint , ett virrvarr av små trånga gator som plötsligt öppnar sig till små pittoreska torg och fulla av mysiga tapasbarer och ställen där lokalbefolkningen träffas och dansar sevillanas (lokal variant av flamenco). Den bästa och mest äkta flamencon ser man sena kvällar på små rökiga barer och inte på dom dyra uppvisningarna som finns för turister.

Shoppinggatan calle Sierpes och dess parallellgator är fulla av roliga affärer. Bägge sidorna av floden Guadalaquivir erbjuder mysiga promenadstråk och många restauranger men här är inte så billigt att äta. Nere vid floden ligger ocksdå det vackra gamla försvarstornet Torre del Oro. Vill man kan man också åka båt på floden , jag har inte gjort det och vet inte om det är något att rekommendera. Gatan calle Betis som ligger på andra sidan floden från centrum sett är full av uteställen för den som vill roa sig sent. Egentligen är hela centrala Sevilla full av små barer och discon för den som vill roa sig hela natten. Även vid Alameda de Hercueles finns en hel del uteställen. Här hålls varje söndag en loppmarknad som kan vara kul att besöka. Jag gjorde aldrig några fynd där men det är kul folkliv.

Sevärdheter man absolut inte ska missa är det gamla arabiska slottet Alcazar med sina underbara trädgårdar. Här kan man lätt tillbringa flera timmar.
Alldeles bredvid Alcazar ligger Katedralen med klocktornet La Giralda som man inte heller bör missa. Det är en av dom få kyrkor i världen jag har varit in i där man måste betala inträde för att besöka kyrkan. När man kommer in kommer man först in på en gård full av apelsinträd som man får korsa för att komma in i själva kyrkan. Inne i kyrkan finns överdådig konst och här ligger Chrisoffer Columbus begravd men höjdpunkten är ändå att gå upp i tornet och beundra utsikten. Det är en ganska jobbig promenad men absolut värt det.
Vid Katedralen ligger också Archivo General de Indias som är det viktigaste arkivet med dokument från upptäckten och koloniseringen av Amerika.

Plaza de España och Parque Maria Luisa kan vara trevliga att besöka. Den historieintresserade ska absolut inte missa Museo Arqueologico som ligger i Parque Maria Luisa.
Inte så långt från Plaza de España ligger universitetet inrymt i stadens gamla tobaksfabrik. Här jobbade Carmen i Bizets välkända opera med att rulla cigarrer.

Den konstintresserade ska absolut inte missa det fina Museo de Bellas Artes som har många verk av välkända spanska målare.

Straxt utanför stan ligger dom välbevarade ruinerna av det gamla romerska Sevilla eller Hispalis som romarna kallade staden. Numera kallas ruinerna Italica och den historieintresserade bör absolut inte missa en tur hit. Det är ett fantastiskt landskap att vandra runt i. Inne i staden finns en liten del av en gammal romersk akvedukt Canos Carmona och en bit av en gammal romersk mur vid Puerta Macarena i närheten av Alameda de Hercueles.

Stadens tjurfäktningsarena La Maestranza är en av dom största och mest berömda i Spanien.

Förutom Feria de Abril är Sevilla också känt för sina påskprocessioner som ska vara dom största i Spanien. Personligen tycker jag inte det är något man MÅSTE se.

Egentligen behöver man inte göra så mycket mer i Sevilla än vandra runt på alla dom fantastiska gatorna och mysiga torgen. Staden är verkligen som en dröm.

Andalusien är full av vackra städer. Förutom Sevilla är Cadiz , Cordoba och Granada mina personliga favoriter. För att läsa mer om Andalusien rekommenderar jag Annas blogg och letar man lite i bloggen hittar man flera Andalusien runt med tips på spännade ställen att besöka och vackra bilder. Andalusien är också speciellt för här finns mer och pampigare moriska lämningar från den arabiska tiden i Spanien än någon annanstans i landet.

För den som vill läsa mer om Sevilla rekommenderas den här sidan (på engelska)


Torre del Oro


Torre del Oro och floden Guadalaquivir


Alcazar


trädgård i Alcazar


Katedralen och Archivo de los Indias


Plaza de España


gata innerstaden


typisk gata i Barrio de Santa Cruz


torg i Barrio de Santa Cruz


vy över tjurfäktningsarenan La Maestranza


den romerska akvedukten Canos Carmona


romersk teater i Italica


romersk mosaik i Italica


romersk gata i Italica

3 kommentarer:

Nadia sa...

Kul att se att du inte lyckades hålla dig ifrån bloggandet, och resor är ju alltid roligt att läsa om!
Sevilla är en stad som jag alltid varit sugen på att besöka men som jag av någon anledning aldrig kommit iväg till. Får väl se om jag lyckas ta mig dit någon gång i framtiden.

Thérèse sa...

Nadia - ja det känns bättre så här. Jag känner att jag har gått lite över gränsen och varit för personlig ibland. Skönt att ha nischat sig och då lämnar familj och vänner utanför.

Det kommer att bli mycket Spanien och Latinamerika. Så jag hoppas du fortsätter läsa.

Sevilla är en helt underbar stad som du verkligen MÅSTE besöka. Kanske den vackraste staden i hela Spanien eller t.o.m i hela Europa

Anonym sa...

Vilken bra redogörelse om Sevilla!! Har varit lite sugen på att åka dit när vi är nere i Marbella i sommar och nu blev jag övertygad om att vi ska besöka staden åtminstone 1 dag!!!!
Tack :-)
// Susanne i Västerås