Igår skrev jag det här inlägget om hur dåliga spanjorerna är på engelska. Eftersom jag är intresserad av språk tyckte jag det var väldigt roligt att få så många kommentarer på jus det inlägget.
Idag hittade jag Den här artikeln på E24.se. Där kan man läsa att 85 % av svenskarna pratar engelska medans endast 20 % av spanjorerna gör det.
I Italien pratar 29 % av befolkningen engelska och i Frankrike är det 34 % som pratar engelska.
Det framgår inte hur man har fått fram siffrorna.
När kan man ett språk egentligen? Personligen så pratar , skriver , läser och förstår jag förutom svenska , engelska och spanska utan problem. Kanske skulle jag kunna säga att jag pratar flytande engelska och spanska men jag pratar absolut inte som en infödd. Jag har troligen en viss accent och gör misstag i båda grammatik och stavning.
Franska vill jag kunna men att säga att jag kan det länns inte riktigt sant. Jag förstår väldigt mycket när något pratar med mig och har inga större problem att hänga med i en fransk film eller läsa en tidning. När det kommer till pratande känner jag att både mitt ordförråd och mina grammatiska kunskaper ofta inte räcker till. Skriva franska är jag riktigt usel på.
Europa rådets språkskala i sex nivåer är tydligen något som används för att visa hur mycket man kan av ett språk. Fast den säger inte heller när man kan ett språk.
Artikeln ovan från E24.se handlade inte om hur språkkunniga olika européer är utan om att fransmännen vill förbättra sin affärsimage. Vi svenska har tydligen fördomar om att fransmän är lata , strejkar mycket och inte pratar engelska. Invest in France Agency‘s nordiska kontor ska tillsammans med franska ambassaden i Stockholm försöka ta död på dom här fördomarna.
Jag har faktiskt aldrig tänkt på att fransmän skulle vara latare än andra. Jag tycker att engelska funkar ganska bra i Frankrike. Jag tror att det är betyligt fler än 34 % av yngre fransoser som pratar engelska. Jag har aldrig upplevt det som ett problem att gå över till engelska där min franska inte räcker till. Jag tycker inte heller att fransmän verkar ta illa upp för att man tilltalar dom på engelska. Fördomen om snorkiga fransoser tycker jag just är en fördom.
Men dom verkar faktiskt vara rätt bra på att strejka , speciellt inom kollektivtrafiken. Eller har jag kanske fördomar?
Jag håller med Didier Boulogne, chef för Invest in France Agency‘s nordiska konto att vi svenskar är lite väl fixerade vid engelska som det enda stora språket och att det finns en anglosaxisk dominans i tankesättet i Sverige.
Engelskan är inte det enda stora språket i världen.
På svensk TV och biografer visas nästan bara engelskspråkiga program och film. Den absolut största delen av böcker som översätts till svenska översätts från engelska.
Många svenskar har väldigt bra koll på den engelskspråkiga kulturen men känner knappt till något om spansk och fransk kultur trots att det är länder som ligger nära och besöks av många svenskar.
torsdag, februari 22, 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
16 kommentarer:
Jag hoppas fördommen om att fransmännen strejkar är sann, annars skulle dom ju vara samma mesar som vi är här i Sverige som bugar för överheten.
Per - ha ha ja förlitar man sig till svensk media känns det som om fransmännen är duktiga på det där med strejker.
Dom verkar också vara duktiga på demostrationer och protester. Alla minns säkert dom stora demostrationeran förra året mot försämrade regler inom arbetsrätten.
Franska bönder och fiskare har ju också rykte om sig att vara rätt militanta i sina protester som att köra in gödsel, fisk eller nåt annat och tömma på nåt torg eller utanför rådhuset eller slänga ett dött kalvkadaver på rådhuset eller liknande.
För några år sen var det väl ett gäng bönder som gav sig på McDonalds och förstörde en hel del någonstans i Frankrike om jag inte minns fel.
Per: Menar du att du INTE är en anhängare av idén att staten - över ett relativt omfattande samhällsområde - utövar ett bestämmande inflytande???
Ska vi inte buga inför denna?
Intressant inlägg! Eftersom jag införskaffat en del nya erfarenheter på det här området senaste året måste jag naturligtvis kommentera. När det gäller latheten tror jag svenskarna definitivt har fel, jag tycker fransmän jobbar minst lika mycket som svenskar, om inte mer. Det där med strejker verkar vara ett fenomen inom offentlig sektor och vissa transportyrken. Men ska man driva affärer med franska, privata, företag tror jag absolut inte det är något problem.
Däremot engelskan, där kan jag nog hålla med om att det är ganska dåligt ställt, även bland yngre dessvärre. Nu ska man komma ihåg att Paris och "regionerna" skiljer sig en hel del både i attityd och kunskaper till engelskan och mycket annat "utländskt". Så har man mest varit i Paris kan man nog få intrycket att det är bättre än det är i helhet, och vice versa.
Sofia - Jag tror kanske att det till viss del finns en fördom bland många svenskar om att sydeuropéer är lata. Något som jag inte tror stämmer med verkligenheten. Nu känner jag till Spanien mycket bättre än Frankrike
Spanjorer jobbar minst lika mycket , ja oftast mer än svenskar.
Jag har faktiskt aldrig tänkt tanken att fransmän skulle vara lata.
När det gäller engelska så menar jag inte att det funkar lika bra i Frankrike som i Sverige. Långt ifrån.
Du har helt rätt i att det finns stora skillnader mellan Paris och "regionerna"
Jag har intrycket av att fransmän har en viss attityd till allt "utländskt". Men jag kanske bara har fördomar?
Jo, jag tycker nog att fransmannen ar mer "nationalistiska" an vi svenskar och i vissa fall mer skeptiska till sadant som kommer utomlands ifran. Framfor allt nar det galler spraket forstas. Det ar inte bara slapphet utan en utarbetad strategi och asikt att franskan ska komma fore engelskan pa alla mojliga omraden dar vi tanker annorlunda, t ex i universitetsvarlden. Nasta exempel som slar en ar val maten. Svenskar har mycket mer koll pa asiatisk, men aven italiensk och spansk matlagning an vad fransman har i allmanhet.
Sofia - jag har hört ett rykte som jag tvivlar på att det är sant men förr så behövde man inte åka till bilbesiktningen med franska bilmärken. Däremot hade man en bil av ett "utländskt" märke måste den besiktas.
När det gäller mat från andra länder tror jag vi svenskar är ovanligt öppna. I Spanien därjag har bott är man väldigt matkonservativ och det finns inte samma utbud av exotiska kryddor och mat i snabbköpen och dom flesta restauranger serverar spanska mat.
niklas, jag tror inte att therese vill att detta skall vara nat statsvetardebattforum, men i sann 70-tals anda fâr jag väl säga som 68-vänstern sa, inspirerade av den franska revolutionen: - borgarstaten ska man endast visa förakt , den skall störtas i en blodig revolution! Man skall iaf aldrig buga inför orättvisor, oavsett stat eller inte.
Per - du och Niklas och alla andra får gärna debattera om precis vad ni vill här. Jag gillar kommentarer och är bara glad att någon vill skriva här. Alla som vill får skriva om precis vad som helst det finns inga krav att hålla sig till ämnet , inte vara anonym eller nåt annat
Så statsvetarforum är helt okey men blodig revolution känns inte så lockande.
Det är sant att det är mycket strejker i Frankrike, det märkte jag på den korta (?) tid jag var där. Ofta är det mer eller mindre strekt i métron. Bara en gång blev jag dock riktigt drabbad, en gång märktes det riktigt, riktigt tydligt.
När folk får höra att jag pluggat i Paris och att jag inte kunde prata franska när jag åkte dit, får jag ofta höra det där med att fransmännen ska vara så dålig på engelska och si och så. Visst, de är inte jätteduktiga, men jag tror det var mer förr att de inte ville prata engelska. I Paris upplevde jag det som att så fort jag öppnade munnen och de märkte att jag bröt på min franska, så gick de över till engelska. Det var ytterst störande, då jag VILLE prata franska, även om jag var dålig. Men min hjärna var så inställd på franskan, så jag fortsatte oftast på franska ändå, omedvetet.
I butiker kan de allra flesta engelska, även om de inte är så duktig. Det har hänt att jag frågat "pratar ni engelska?" på franska, och butiksbiträdet bara skakat på huvudet och ropat på någon annan - för någon verkar alltid kunna språket.
Johanna - det verkar vara mest inom kollektivtrafiken man stejkar , eller detär iallfall det som syns mes. Så verkar dom ju vara ganska bra på högljudda och vilda protester och strejker i Frankrike.
Jag harockså upplevt att även om dom inte pratar bra engelska är det bättre än vad många svenskar tror. Jag klarar mig tyvärr inte på enbart franska så jag behöver allt som oftast ta till engelska och då ha det funkat ganska bra.
Jag har heller aldrig blivit otrevligt och snorkigt bemött för att jag inte pratar perfekt franska eller föredrar att prata engelska. Det känns också som en seglivad myt
johanna. -Skrattar... Fråga nån i en spansk butik om nån kan engelska, antingen blir svaret hårt och snabbt "nej" eller så hittar dom ingen inom 5 timmar...
Jag håller med Johanna angående språkkunskaper. Sen håller jag absolut inte med om att vi böjer oss mer för överheten än fransmän. Tvärtom, jag skulle säga att fransmännens strekjande är ett bevis på att de tvingas böja sig för en överhet som det i värsta fall inte har förtroende för. Och jag håller helt med Sofia att på privata företag jobbar fransmän mer. Nu känner jag att jag nog måste skriva ett inlägg om det.
Ojoj nu måste jag bara skriva massor.
Det här angående det nationalistiska och maten måste jag bara säga något om: i Frankrike fanns det tidigare än i Sverige en medventehet om att mat är kultur och också en rik matkultur. I Sverige där man tidigt förkastade den egna matkulturen fanns det alltså utrymme för att ta till sig annat. I Frankrike är det kanske inte så mycket kinesiskt, japanskt och indiskt men mycket medelhavsmat, nordsfrikansk mat mm. Jag tror att i Sverige så går allt i trender så har folk känslan att de har koll på just det som gäller just då!
Jag tror att fiskare och bönder var mer aktiva förr... nu är det som johanna säger mest kollektivtrafiken som strejkar. Vet ni förresten att franska facket inte har nån strjekkassa? strejkar man så får man noll kronor!
Jag tycker att fransmän jobbar lika mycket. Min bror som jobbar på ett dotterbolag till SNCF jobbar häcken av sig! Lika mycket som en svensk advokat (dvs lätt 12 timmar om dagen).
Therese det här om besiktningen är en skröna! Det har aldrig varit någon skillnad (vi hade en fransk bil som besiktigades från början)...
Jag fortsätter kolla om jag inte glömt något...
Jo, en sak till om engelskan. Jag tror att många fransmän kan engelska. Däremot så kan de inte fatta när en svensk kommer och tilltalar de på engelska med vanlig hastighet. Man hör ju aldrig engelska på tv eller dyl. Dessutom anses det som ohyfsat att direkt tilltala en person på ett främmande språk utan att försäkra sig om att den förstår. Jag har jobbat med mottagning av utländska studenter i Uppsala och de som genomgående och först lärde sig några hövliga meningar (tack, nej tack, varsågod, hej...) på svenska var italienarna och... fransmännen. Så de är iaf konsekventa!
Frågar man på franska först (säg gärna att ni är svenskar så att det syns att ni bemödar er lite genom att prata engelska också) så får man ett trevligt bemötande på köpet! Min svärfar har mycket goda minnen av sitt försök med "parlez vous suédois" till en dame som började säga Aaaaaaaa non och asgarvade!
Per - så sant ...
Tolken - jag håller med , läste just ditt inlägg
Fred - jag misstänkte att det där om bilen var en skröna.
Jag har aldrig tänkt på att det ens skulle finnas en fördom om att fransmän är lata. Jag är säker på att dom jobbar lika mycket eller mer som svenskar.
Att det inte finns strejkkassor i Frankrike var en nyhet.
Skicka en kommentar