torsdag, februari 15, 2007

La Tour d'ArgentEn av världens äldsta och mest anrika restauragner är den lyxiga La Tour d`Argent (Silvertornet) som ligger i Paris. Miljön är mycket lyxig och servicen förstkalssig och priserna höga. Restaurangen ligger högst upp i en byggnad på 15-17 Quai de la Tournelle mittemot Ile de la Cité , ön i Seine där den berömda katedralen Notre-Dame ligger. Från La Tour d'Argent har man en fantastisk utsikt över Notre-Dame.Restauragen grundades redan på 1582 och menyn är klassik fransk. Dess gästbok ser ut som en personförteckning i en historiebok. Dom flesta av Frankrikes och övriga världens kungar , kejsare , presidenter och premiärministrar har varit här. Även kända personer ur film , konst , litteratur , nöjesliv , näringsliv , sportstjärnor och många andra har genom historien ätit här.
Här kommer man absolut inte in utan att vara uppklädd och slips är ett måste för herrar. Har man glömt slipsen hemma tvingas man hyra en innan man släpps in i restaurangen. Länge hade man 3 stjärnor i den berömda Guide Michelin men 1996 förlorade man en av stjärnorna och 2006 förlorade man ytterligare en och har nu bara 1 stjärna.

1582 åt den engelska kungen Henrik III middag här och fick för första gången stifta bekantskap med gafflar. På den här tiden dukades det bara med kniv och sked i så väl kungliga slott som bondstugor. Restaurangens personal fick lära kungen använda gafflar.
På 1600-talet serverades hertigen av Richelieu en måltid som avslutades med en då för dom flesta okänd brun och varm dryck kallad kaffe. La Tour d'Argent sägs vara den första krogen som serverade sina gäster kaffe.Restaurangen är berömd för sin enorma vinkällare. Det påstås att man har mer än 500000 flaskor i lager. Alla franska viner från 1865 och framåt ska finnas här. Här finns konjak från 1700-talet och mycket annat. Vinkällaren upptar hela två våningar i källaren under huset. Den räddades under den tyska ockupationen genom att den dåvarande ägaren Claude Terrail lät mura igen vinkällaren 1940.Restaurangens mest berömda rätt är canard au sang pressad anka ordagrant betyder det anka i (sitt) blod. Det är en särskild sorts anka som föds upp speciellt för restaurangen och tillagas på en liten scen av frackklädda kockar. Rätten infördes på menyn på 1800-talet och varje anka har sen dess numrerats. Den som beställer anka får ett kort med sin ankas nummer som minne.

Ankan grillas lätt och bröstet och vingarna skärs loss. Vingar och ben läggs tillbaka på grillen medan bröstet skärs i mycket tunna skivor. Skrovet pressas i en specielakonstruerad press av silver. All saft tas tillvara och vispas ihop med stekskyn och man får en sås som äts med en särskild såssked. Ankan serveras medpommes soufflés , tunna bubblor av potatis. När dom tunna ankskivorna är uppätna får man in dom grillade benen och vingarna.

Här kan man se pressningen och tillagningen i steg för steg bilder med engelsk text till. Kanske inget att rekommendera känsliga vegetarianer att titta på. Alla bilder är inte så trevliga om jag ska vara ärlig.

La Tour d'Argents hemsida

5 kommentarer:

70-tals Per sa...

Pressad anka lâter väl inte sâ illa, men efter att beskâdat den makabra tillagningen pâ den restaurangen, sâ är det väl ett under om man kan äta nâgot överhuvud taget. Man fâr nog titta djupt i dom exklusiva cognacskuporna i sâ fall för att fâ "bon apetít"...

Thérèse sa...

Per - håller med tillagningen ser verkligen inte trevlig ut. Pressad anka skulle jag inte få ner ens med flera liter cognac men anars verkar restaurangen spännande. Dom har säkert något trevligt vegetariskt alternativ

Krokofanten sa...

Jag är ju inte vegetarian, men innan pressad anka kommer över mina läppar lär helvetet frysa till is... Buerk!
Skit samma om den kommer från La Tour d'Argent!

Thérèse sa...

Krkofanten - jag förstår dig. Dom där bilderna av tillagningen såg inte alltför trevliga ut.
Fast jag skulle tycka det vore ganska spännande att gå på La Tour d`Argent någon gång.

Ronny sa...

Kan hålla med om att bilderna inte ser så trevliga ut, MEN efter att ha sett det i verkligheten, så va det inte så illa för man ser inte exakt vad som händer....=) Kan bara säga att det var ett restaurang-besök utan dess like! =)