lördag, februari 17, 2007

karneval



Just nu pågår karnevaler runt om i världen. Karneval var ursprungligen benämningen på dagarna före askonsdagen, som inleder fastetiden.
Karnevalen har förmodligen sina rötter i magiska riter för att betvinga de krafter som håller våren tillbaka. Man firar dagarna med upptåg, maskerader och dans.



Dom mest kända och störta karnevalerna är väl dom i Brasilien främst den i Rio de Janerio. Även Madi Gras i New Orleans är världsberömt liksom den stora karnevalen i Port of Spain på Trinidad Tobago. Även i Motreal i Knada och i Ouroro i Bolivia har man stora karnevaler. I alla Latinamerikanska länder firas karnevalen ordentligt. Trots att karnevalen ursprungligen kommer från Europa märks starka lokalainslag från den indianska och den svarta kulturen på många ställen i Latinamerika.



I Europa hittar man stora kända karnevaler på Tenerife och i Las Palmas på Kanarieörna. Även den vackra staden Cadiz i sydvästra Spanien har en stor berömd karneval som jag faktiskt har besökt.
I Venedig , Nice , Notting Hill i London och Köhln i hittar vi andra stora berömda europeiska karnevaler.



Runt om i Sverige ordnades på 80- och 90-talet en del karnevaler men på grund av klimatet la man dom oftast senare på våren. Jag har besökt karnevale i Uppsala, Norrköping och Lund. Nu skulle jag tro att Hammarkullenkarnevalen i Göteborgsförorten Hammarkullen är den största i Sverige. Den brukar gå av stapeln i slutet av maj och är absolut värd ett besök. Jag var där några gånger när jag bodde i Göteborg.



Förra året bodde jag i Madrid och hann med att besöka karnevalen där. Vädret i Madrid i februari kan vara minst sagt varierande , vissa dagar kan vara väldigt varma och sköna medans andra kan vara riktigt kylslagna och regninga. Förra året var det riktigt regning och kallt och det var svårt att se karnevalståget mellan alla paraplyer. I går var det 17 grader och sol mitt på dagen , fast naturligtvis blir det mycket kallare på kvällen. Så det är inga lättklädda damer med paljett-bikinis i kanevalståget i Madrid. Förra året såg jag bland annat stora smurfar och getingar. Trots regn och kyla är spanska fester alltid kul. Spanjorerna är duktiga på att festa och det brukar vara mycket mat , dryck och dans på alla fester.



För några år sen var jag i Cadiz under karnevalen. Cadizborna eller gaditanos som dom kallas på spanska är mycket stolta över sin karneval. Det är en mycket glad och uppslupen fest som pågår hela natten.
Själva karnevalståget innehöll det år jag var där en hel del satir och skämt , väldigt många med politisk anknytning. Något jag hörde skulle vara typsikt för Cadiz-karnevalen.
Cadiz är en mycket vacker stad som ligger på en lång och smal halvö omgiven av hav på tre sidor. Staden är mycket gammal , den grundades redan för 3000 år sen av fenicierna. De smala gatorna och gränderna med sina vita hus mynnar nästan alla mot havet, ofta i båda riktningarna. Innevånarna är glad och vänliga. Så det är en mycket trevlig stad att besöka och festa i oavsett om det är karneval eller inte.



Bilderna är från olika karnevaler runt om i världen och jag har helt fräckt snott dom på Wikipedia

5 kommentarer:

Anonym sa...

Nu har jag dig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nu faller du på eget grepp!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Therese, det är ditt uppdämda behöv av animalisk föda som kommer till uttryck i ditt inlägg ovan...

... ty:

Karneval är ju som bekant en slags kollektiv festlighet - men inte vilken kollektiv festlighet som helst! Ursprungligen hölls festen med anledning av att kött fanns att äta - oftast vid en i förväg överenskommen tid för slakt av tamboskap, eller då möjligheter att fånga vilda djur erbjöds.

"Karne" betyder som bekant kött.

Ordet "karneval" är en sammansättning av ordet "karne" (kött) och "val" (tid). Karneval betydde således ungefär "tid för kött".

Och en "tid för kött" var självfallet mycket uppskattat och firades således - därav en omkringliggande stämning av glädje...

Därför har nutidens innebörd av ordet "karneval" med festligheter att göra!

Där fick du!

Pumita sa...

Oavsett vad det står för larv om "carne" i föregående kommentar skulle jag jättegärna vilja vara i Oruro nu! En vacker dag så...

Thérèse sa...

Niklas - ordt karneval betyder farväl till kött och är en fest före inledningen av fastan. I den kristna fastan som väl fortfarand firas inom såväl katoisismen som den otrodoxa kyrkan var kött förbjudet underden 40 dagar långa fastan.

Ibland har jag hört att fisk var okey ibland inte. En väldigt troende katolik jag känner äter inget under dagens ljusa timmar och (försöker)låta bli att röka. På kvällen när han får äta äter han mindre än anligt och strikt vegetariskt.
Fast han är väldigt starkt troende.

En ortodox präst jag känner fastade på morgonen innan han gick i kyrkan dvs. istället för vanlig frukost blev det kaffe och cigaretter till frukost.

Nåväl på dom karnevaler jag har besökt har köttet inte haft någon framträdade roll.
En fest som betyder farväl till kött firar jag gärna och ofta.

Pumans dotter - Oruro karnevalstid är nog efinitivt en plats att vara. Jag hörde journalisten och Latinamerika-reportern Lars Palmgren berätta om sitt besök på karnevalen i Oruro på radion i veckan. Gissa om jag blev sugen på att åka.

Kommer man inte hela vägen till Sydamerika kan jag varmt rekommendera karnevalen i Cadiz. Staden Cadiz är otroligt fin och karnevalen hur kul som helst.

Pumita sa...

Neeej, det missade jag! Lyssnar nästan aldrig på radio. Hemma hos mig är det cd-spelaren som låter mest. Palmgren? Honom har jag inte hört talas om tidigare. Vilken tidning brukar han skriva i?

Thérèse sa...

Pumans dotter - han är latinamerika korre för sveriges radio. Har bott i lainamerika sen 70-talet , började som biståndsarbetare om jag ine minns fel. Han har bott i bl.a Colombia och något/några länder centralamerika men nu sitter han i Santiago de Chile. Fast han är ganska mobil och har rpporterat på plats från många ställen. Han pratar utmärkt spanska och verkar ha god kännedm om Latinmerika