tisdag, februari 20, 2007

att hitta lägenhet i Madrid

Anna Malaga frågade mig i en kommentar i förra inlägget hur vi valde område och lägenhet i Madrid och jag märkte att mitt svar blev så långt att det fick bli ett eget inlägg.

När vi kom ner bodde vi tillfälligt i en lägenhet i Fuencarral i norra Madrid. Den tillhörde en kollega till maken som skulle arbeta i Oxford i tre månader. Det var en liten lägenhet med 3 dormitorios (sovrum) och ett pyttelitet kök och vardagsrum/matrum. Den hade en fantastisk takterass med utsikt över stan. Perfekt att äta lunch på , på vintern när vi bodde där men det gick troligen inte att vistas där på sommaren.

Från Fuencarral är det bara en station med RENFE till UAM (Universitetet där maken jobbar och där barnens skolor låg). För den här lägenheten betalde vi 750 € i månaden. Vilket var mycket billigt för att vara Madrid.

Vi började genast ringa på annonser och åka runt och titta på en mer permanent bostad. Webplatsen Segunda mano är ett bra ställe att börja titta på om man letar lägenhet i Madrid eller någon annastans i Spanien.
Eftersom centrala staden är väldigt dyrt och universitet ligger starxt norr om stan bestämde vi oss för att söka i norra delarna.
Området Fuencarral är helt ok men en aning dött. Med spanska mått finns här få restauranger och affärer.

Ganska snart blev vi intresserade av den lilla staden Alcobendas med 150000 inv som ligger 13 km norr om Madrid och 2 eller 3 RENFE hållplatser från universitetet. Från Alcobendas är bussförbindelserna in till centrala Madrid utmärkta och snart ska tunnelbanan dit öppnats som höll på att byggas när jag bodde där. Här fanns stora parker och verkade lugnt och barnvänligt men också gott om affärer och restauranger.

Naturligtvis var det inte särskilt billigt här heller.
Vi hittade en ganska stor lägenhet med 3 dormitorios (sovrum) och vardagsrum. Lägenheten hade en stor mysig balkong mot en trädgård som delades av dom boende. I trädgården låg också en pool enbart för boende i området. Så hade vi tillgång till ett gym som jag knappast såg insidan av. Var där och spelade pingis med barnen någon gång.....

För den här lägeneten betalade vi 875 € i månaden vilket var billigt. Vi tittade på liknande lägenheter i samma område för 950-1000€. Att ha en pool man delar med grannarna kan låta väldigt lyxigt men är inte alls ovanligt i Madrid där sommaren är lång och mycket varm och havet långt borta.

Jag trivdes väldigt bra i Alcobendas. Personligen tycker jag att norra delarna av Madrid verkar trevligare än dom södra. Fast jag ska erkänna att jag har dålig koll på dom södra delarna av stan. Så egentligen borde jag inte ha någon åsikt.

Det är väldigt dyrt att bo i Madrid. Ska man hyra något betalar man vanligen en deposition på 1-2 månadshyror och hyresvärden vill ofta ha en så kallad bankgaranti. Man kan säga att det innebär att banken där du har ditt konto går i borgen för dig. Smiter du från hyran eller något betalar banken till hyresvärden och kräver sen dig på pengarna.

Madrid är en helt fantastisk stad där man kan hitta det bästa från alla delar av Spanien. Tyvärr är det väldigt dyrt att både köpa och hyra bostad där. Jag har hört om Madridbor som köper hus och lägenheter långt bort och pendlar för att det är så hysteriskt dyrt. I en tidning läste jag om några familjer som flyttat ända till Extremadura och gick upp hur tidigt som helst för att köra till jobb i Madrid.

Men det byggs väldigt mycket i och runt Madrid så förhoppningsvis kommer hyrorna inte att vara fullt lika hysteriska i framtiden när tillgången på bostäder blir bättre.

20 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Tack för det - vad intressant. Ni verkar ha hittat lägenheter till hyfsat pris. Jag tycker ocksâ att de norra delarna verkar bättre och naturen runt omkring är finare än i Södra Madrid.

Thérèse sa...

Anna - jo visst var det hyfsat pris men ändå dyrt om man jämför med Sverige. Jag trivdes väldigt bra i lägenheten och området Alcobendas.

Anonym sa...

Jätteintressant läsning!

Om lägenheter är så dyra, vad ligger genomsnittslönen på för sådana vanliga yrken.. typ lärare, socionom eller något sådant. Svara gärna i min blogg eller sådär, så att jag inte missar svaret hihi! :)

Thérèse sa...

Jove - lönerna är ofta mycket lägre än svenska löner , speciellt i yrken där ingen speciell utbildning krävs som inom restaurangbranchen , i affärer och liknande.

Däremot kan högutbildade många gånger tjäna mer i Spanien än i Sverige. Jag har inga siffor att komma med men jag tror spanska lärare tjänar mer eller åtminstone lika mycket som sina svenska kollegor.

Barnens pappa om jag flyttade till Spanien med är forskare och anställd av ett universitet , han tjänar lite mer än vad han skulle ha gjort i Sverige , fast det är inte så stor skillnad.

Anonym sa...

Jag bodde i Madrid 2004-2005 och bodde då inneboende i en 4:a mitt i centrala Madrid. För en yta på ca 8 m2 och del i kök, bad och omöblerat vardagsrum betalade vi 525 euro per månad och ca 75 euro extra för räkningar.

Att bo lite utanför stan, som Thérèse gjorde, kan alltså vara ett betydligt billigare alternativ, och standarden är garanterat högre dessutom.

För den som trots allt vill dela lägenhet med någon kan webbsidan www.easypiso.com vara bra. Fördelen med att bo inneboende är ju att man lära känna folk och kanske pratar lite mer spanska. Och Madrid city har kanske aningen mer puls än Alcobendas... :)

Thérèse sa...

Emma - Jag tror också att det är bra för språket att bo inneboende. Nu var ju inte det nåt alternativ för mig som flyttade med man och barn.

Kollektivtrafiken i Madrid är väldigt bra så det fungerar ju utmärkt att bo lite utanför stan som jag gjorde. Speceillt om man har barn är Alcobendas ett väldigt bra , lugnt , grönt och trevligt område.

Hade jag inte haft barn och åkt ensam för att plugga eller jobba hade jag nog helst bott inne i city och gärna varit inneboende. Då hade jag säkert varit ute mer i stans berömda nattliv än jag var nu. Jag såg knappt ett disco från insidan under mitt år i Madrid. Men det är trevligt att gå ut och äta tapas med barnen och vänner också.

Jag får nog hålla med dig att Madrid city har mer puls än Alcobendas ;)

Anonym sa...

Thanks to my father who shared with me on the topic of
this website, this web site is really amazing.
Feel free to visit my page ... lägenhet i Antalya

Anonym sa...

I have learn a few excellent stuff here.
Definitely worth bookmarking for revisiting.
I wonder how so much attempt you place to make this kind
of great informative website.
Here is my weblog : Koti Bodrumista

Anonym sa...

This post will help the internet people for setting up new
blog or even a blog from start to end.
My web site - apartments for sale in alanya

Anonym sa...

Very shortly this website will be famous amid all blogging visitors, due to
it's good content
Here is my web page :: Bolig til salgs i Antalya

Anonym sa...

Thank you for every other informative site. Where else could
I get that kind of information written in such a perfect way?
I have a mission that I am just now operating on, and I've been on the glance out for such info.
Here is my web page - Ferieleilighet Bodrum

Anonym sa...

Thanks for finally talking about > "att hitta l�genhet i Madrid" < Loved it!
Feel free to surf my weblog ... ferienhaus türkei

Anonym sa...

I drop a leave a response each time I like a article on a site or if I have something to add
to the conversation. It's a result of the sincerness displayed in the article I browsed. And on this article "att hitta l�genhet i Madrid". I was excited enough to drop a comment :-P I actually do have a couple of questions for you if you don't mind.
Is it simply me or do a few of these responses look
as if they are written by brain dead individuals? :-P And,
if you are writing at additional places, I'd like to keep up with you. Could you list the complete urls of your public pages like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?
Have a look at my homepage : Asunnot Antalyassa

Anonym sa...

I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or
did you hire someone to do it for you? Plz answer back
as I'm looking to create my own blog and would like to know where u got this from. cheers
Here is my weblog :: villa alanya

Anonym sa...

Hi i am kavin, its my first time to commenting anywhere, when i read this piece of writing i thought i could
also make comment due to this brilliant post.
Feel free to surf my weblog ... clean my pc

Anonym sa...

I'm extremely impressed with your writing skills and also with the layout in your weblog. Is that this a paid subject or did you modify it yourself? Either way stay up the excellent quality writing, it is rare to peer a great weblog like this one these days..
Here is my weblog ; learn to play piano

Anonym sa...

I think the admin of this web site is in fact working hard for his
web site, as here every information is quality based material.
Look into my blog post - how To get rid of man breasts

Anonym sa...

Great information. Lucky me I discovered your website by chance (stumbleupon).

I have book marked it for later!
My blog post ; http://forum.fogihost.com

Anonym sa...

It's hard to come by well-informed people for this topic, but you sound like you know what you're
tаlκing about! Thаnks

My web-site; hellerwork
Here is my webpage : elements massage

Anonym sa...

You've made some good points there. I looked on the web to learn more about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.
Also visit my site : how to get rid of acne scars at home