torsdag, november 13, 2008

Kvarteret Negern

Jag läste det här och trodde inte det var sant var sant. Det verkade så otroligt sjukt. Men efter lite närmare koll. Det är sant. I Karlstad finns ett bostadsområde som heter Kvarteret Negern Det ligger på Herrgårdsgatan av alla ställen och fastigheterna heter Negern 1 , Negern 2 , Negern 3 och så vidare.

En stadsarkitekt fick i en intervju frågan om planer på namnbyte fanns eftersom det kunde uppfattas som kränkande. Några planer på namnbyte finns inte och att det skulle vara kränkande kunde stadsarkitekten inte förstå. Det är ett historiskt namn förklarade stadsarkitekten. I min enfald trodde jag inte det fanns någon som inte förstod att ordet neger kan uppfattas som mycket kränkande. Den där stadsarkitekten borde nog läsa lite historia.

Det här känns för sjukt och bisarrt att kommentera och dessutom har MikeBike som jag länkar till här i inledningen skrivit en bättre kommentar än jag skulle göra. Så läs den istället.

6 kommentarer:

niklas (fd Hans Ångest) sa...

Uselt.

Sandbarnet sa...

Oj, nej att det finns ngn i Sverige som öppet säger neger utan att vilja provocera är förundransvärt. Pinsamt att ge ut sin adress om man hade bott där. Oohhh... BAD idea. Men de kan väl låta det historiska namnet bli ngt historiskt och helt enkelt komma på ett nytt fint namn och samla massa bonuspoäng som tolerant kommun ; )

Thérèse sa...

Niklas - verkligen

Sandbarnet - ja usch vad pinsamt att ge ut sin adress , folk måste ju tro att det är ett dåligt skämt som jag först trodde.

Nadia sa...

Ja, mycket skall man hora innan oronen trillar av heter det ju. Och det här hör ju definitivt till det. Ibland blir jag trött, trött över all dumhet och hur inskränkta en del människor är. Förstår man inte varför neger uppfattas som ett kränkande ord behöver man definitivt en lektion i historia. ännu mer obegripligt är det med folk som på något sätt har ett hum om att ordet kan uppfattas som kränkande men ändå fortsätter att använda sig av det eftersom de "alltid" har använt ordet och så har det ju "alltid" hetat.

Cliff Hanger sa...

Verkligheten överträffar dikten igen. Undrar om kvarteret Blatten finns också?

Thérèse sa...

Nadia - det är så absurt , så sjukt och så dumt att man knappt tror det är sant. Stadsarkitekterna i Karlstqad behöver nog en hel del lektioner i historia.

Cliff hanger - ja verkligen