onsdag, november 19, 2008

Chavez inside the coup

I oktober2003 sände Dokument utifrån på SVT en oerhört intressant dokumentär som heter Chavez inside the coup. Några irländska journalister kom till Venezuela 2002 för att göra en dokumentär om landets president Hugo Chavez. Dom råkade befinna sig i presidentpalatset Miraflores i huvudstaden Caracas när statskuppen mot Chavez och hans regering genomfördes 11 april 2002. Så dom filmar verkligen inifrån kuppen dom dagar den varade. Tack vare stora folkliga protester och kuppmakarnas avsaknad av stöd från stora delar av militären kunde Chavez återvända till makten.

Svensk medias rapport från dessa dagar var under all kritik. Överlag hyllades en statskupp mot en folkvald president. Något som vissa medier som bland annat Sveriges radio senare gick ut med att man hade begått ett misstag.

Man kan tycka vad man vill om Chavez och kritisera honom precis som man kan kritisera president Bush men är man för demokrati ska man aldrig applådera en statskupp mot en folkvald regering. Vi skulle alla fördöma en statskupp i Sverige oavsett om vi röstat på Reinfeldt och Alliansen eller inte. Chavez är speciell och kontroversiell men trots allt vald av en majoritet av befolkningen i val som godkänts av FNs observatörer.

Jag var för några år sen själv i Venezuela en längre tid och såg att så väl Chavez supportrar som oppositionen bedrev propaganda på gatorna. Större delen av landets media ägs fortfarande av oppositionen som i radio , TV och tidningar bedriver kampanj mot Chavez vilket naturligtvis bör få förekomma i en demokrati. Jag träffade människor som var både för och mot Chavez. Jag pratade med några män som ogillade honom men ändå gick ut och demonstrerade mot statskuppen och för återinsättandet av Chavez därför att dom ansåg att ska vi bli av med honom ska han röstas bort och statskupper är alltid förkastliga.

Venezuela idag är absolut inget kommunistiskt land eller ens i närheten av att bli det som det ibland nästan framställs i tidningar. Chavez har ett mycket stort stöd hos landets fattiga majoritet och man har genomfört en hel del förbättringar för dessa som en framgångsrik analfabetiseingskampanj och viss sjukvård i slumområden. Naturligtvis finns det stora problem i Venezuela. Om Chavez är lösningen på landets problem och kommer att kunna lyfta en stor del av befolkningen ur fattigdom får framtiden utvisa. Han har dock ett starkt stöd bland fattiga människor inte bara i Venezuela utan i hela Latinamerika.

Ett inlägg om Chavez skulle kunna bli hur långt som helst. Så mitt syfte med det här inlägget är att varmt rekommendera dokumentären som jag nyligen såg om. Den finns inte på SVTs sida men tycker man det är okay går den att ladda ner som dom flesta filmer. Mycket intressant att se en statskupp från insidan. Ser man filmen i orginalversion är den på engelska och det pratas mycket spanska men då textas det på engelska.
Samt att jag vill fördöma en stor del av rapporteringen i svensk media under dagarna för kuppen. Jag anser att det alltid är fel att applådera en statskupp mot en folkvald president och regering hur mycket man än ogillar den.

 
Posted by Picasa

Minnesmärke på en bro nära presidentpalatset i Caracas där flera av dom som demostrerade mot kuppen blev skjutna. Klicka på bilden för att se den större och då går det även att läsa texten.

6 kommentarer:

Niklas (fd Hans Ångest) sa...

Verdad?

Thérèse sa...

Si es verdad!

Niklas (fd Hans Ångest) sa...

Esta bien?

Thérèse sa...

Statskupp mot demokratiskt vald regering är inte bra men det är bra att den misslyckades

Anonym sa...

Det är naturligtvis förkastligt att försöka störta en folkvald president. Men Venezuela av i dag är INTE en demokrati. Nuförtiden finns det nästan inga "oppositionsägda" tv- och radiokanaler kvar, Chavez stänger negativt inställda tv- ch radiostationer (den senaste stängdes helt nyligen) och det råder inte meningsfrihet. Han vill ju införa socialism, vilket mer ser ut som en socialistisk diktatur i hans tappning. Att vilja ändra i grundlagen så att man kan bli vald på livstid är inte demokratiskt. Chavez är helt enkelt farlig och fruktansvärt populistisk, han vinner folkets gillande på fula utspel och elaka skämt om och förolämpningar mot vem som än passar hans syften för dagen. Han är en clown, som man tyvärr måste ta på allvar eftersom han är farlig. Han har mycket riktigt sitt starkaste stöd bland de fattiga på landbygden, som är lättare att få med sig också. Chavez är farlig för Latinamerika och världen!
Visst har han genomfört mycket bra saker, men att kalla honom för demokrat är helt fel.
Jag bor i Spanien och där är rapporteringen om Chavez och Venezuela mycket bra, han förekommer nästan dagligen i nyheterna. Tyvärr tror jag inte att bilden av Chavez är fullständig i medierna. Spanska journalister som ville skildra hela bilden bevakades under hela sitt besök och fick motta förtäckta hotelser och människor som var mot Chavez talade lågt och i skymundan med journalisterna.
I de regionala valen nyligen har han tappat stöd även på landsbygden, och stödet minskar i allmänhet, vilket leder till att hans utspel blir ännu mer aggressiva. Att han dessutom nu lierar sig med bla Ryssland (förutom med Kuba) för att skapa en alternativ allians, ser jag som mycket farligt. Han har haft tid på sig att göra något åt den oerhört höga brottsligheten, de många morden, det utbredda våldet och de fattiga "chabolas"; men mycket lite har hänt när det gäller de punkterna.
Linda, Spanien

Anonym sa...

Dessutom har ju Chavez själv genomfört en statskupp ...