tisdag, november 04, 2008

El Cid och Santiago Matamoros

I inlägget nedan där jag visar en bild från El Escorial skrev jag i kommentarerna att den spanska nationalhjälten El Cids svärd finns i El Escorial. Inser att jag farit med osanning. Svärdet som heter Tizona går att beskåda på Museo de burgos i staden Burgos i norra Spanien. Fast före 1999 fanns det faktiskt i en monster i El Escorial men då besökte inte jag stället.


El Cids svärd som har inskriptionerna IO SOI TISONA FUE FECHA EN LA ERA DE MILE QUARENTA vilket är medeltida spanska och betyder Jag är Tizona tillverkad år 1040 samt AVE MARIA ~ GRATIA PLENA ~ DOMINUS TECUM som är latin och betyder heliga Maria full av grace Herren är med dig.

El Cid är som sagt en nationalhjälte i Spanien. Han levde mellan år 1040-1094 och föddes som Rodrigo Diaz i staden Burgos i vars katedral han idag ligger begravd i en järnkista. Han var inte från någon förmögen adelsfamilj men var en skicklig krigare. Han sted mot muslimerna under kung Alfonso VI. Av någon aledning hamnade han i onåd hos kungen och gick i landsflykt. Flera av hans riddarkompisar följde honom i landsflykt. Han lämnade sin fru och sina döttrar i ett kloster för att ge sig ut och strida och återfå sin heder. Under en period tog han tjänst hos den muslimska emiren i Zaragoza och det var då han fick sitt smeknamn. El Cid är en förspanskning av arabiskansk ord al-Sayyid som betyder Min Herre och var en av dom finaste titlar en skicklig riddare kunde få.

Efter en tid i Zaragoza fortsatte El Cid sitt kringflackande och stridande. Hans män bestod av såväl muslimer som kristna och såväl muslimska som kristna städer plundrades. Han red på sin berömda häst Bebeica och svingade sitt lika berömda svärd Tizona. Fler och fler krigare slöt upp i hans här. År 1094 lyckades man erövra hela det muslimska kungariket Valencia. El Cid utropades till kung över Valencia. Han dog innan han fick möjlighet att återförenas med sin älskade hustru.

Efter sin död blev El Cid föremål för en rad hjältedikter och folksånger och hans sorgliga slut berörde många. En av dom mest kända är den medeltida trubadurdikten Cantar de mio Cid. det har skrivits flera teaterpjäser om hjältens liv. Det har också gjorts filmer om El Cid bland annat på 60-talet en mastodonthistoria på flera timmar med Charlton Heston och Sofia Loren i huvudrollerna.

Under 1500- och 1600-talets förföljelser av muslimer och judar förvandlades El Cid till en av reconquistans stora hjältar under namnet El Cid Campeador - El Cid den tappre och segerrika. Att det ingick både muslimer och kristna i hans styrka , att han hade tjänst hos en muslims emir och att hans smaknamn hade arabiskt ursprung valde man dock att förtiga.

I samma typ av propaganda användes även aposteln Jakob eller Santiago som han kallas på spanska. Santiago lär ha avrättats i Palestina runt år 40. På något sätt fördes hans kropp av gudomliga krafter på en båt av sten över Medelhavet , ut genom Gibraltarsund och upp till Galicien. Där fick han vila i fred i över 800 år tills en eremit fick en uppenbarelse om detta och påven intygade att så var fallet. En stor och mäktig katedral byggdes över hans grav i staden Santiago de Compostela. Den finns förresten avbildad på baksidan av dom spanska euromynten av lägre valör. Katedralen och staden är verkligen värda ett besök. Hit vallfärdar mängder av pilgrimer årligen.

Under striderna mot muslimerna dök Jakob upp som en ängel till häst , slogs på dom kristna spanjorernas sida och döda så många fiender att han fick tillnamnet Matamoros - Morerdödaren. Santiago hade under sin levnad varken stridit eller suttit på en häst , inte heller hade han varit utanför Palestina.


Santiago Matamoros i fullfärd med att slakta morer. Statyn finns i en kyrka i Palencia i norra Spanien. Båda bilderna är från Wikipedia för jag har varken sett svärdet eller stayn. Burgos är en liten trevlig stad som jag har besökt men inte stadens museum. IPalencia har jag aldrig varit.

Inga kommentarer: