onsdag, november 05, 2008

komplimanger , påflugenhet och tafsande

Jag vet en tjej som har jobbat lite extra i en bar. Hon har inte jobbat där så mycket men tyckt det varit helt okay. Nyligen var hon dock med om en jobbig sak. Något som tyvärr säkert många tjejer som varit på barer och discon känner igen.

Redan tidigt på kvällen började en manlig bargäst försöka stöta på henne med komplimanger , frågor om pojkvän och förslag på träffar. Hon markerade tydligt att hon var totalt ointresserad och tvungen att jobba. Han gav sig inte trots att hon blev mer och mer irriterad. Han ville kramas , få en puss , ses när hon slutade , ses en annan dag , berätta hur vacker hon var och mycket annat. Hon markerad från början att hon var totalt ointresserad och var mycket avvisande och blev otrevligare och otrevligare mot honom. Ändå pågick hans raggningsförsök hela kvällen medan han blev mer och mer onykter.

Han kompisar bad lite skrattande om ursäkt samtidigt som dom liksom hennes arbetskamrater skämtade lite om hur påflugen han var.

Visst är det trevligt att få komplimanger och smickrande att någon visar intresse för en men visar man att man är totalt ointresserad hör det väl till allmänt folkvett att lämna personen i fred. Det den här killen sysslade med är faktiskt en form av trakasserier även om inget tafsade eller sexuella anspelningar förekom.

Just den här killen försökte även stöta lite på en bargäst omväxlande med tjejen som jobbade där. Hon tog emot några drinkar han bjöd på för att sen säga tack, hejdå och gå hem. Jag tycker att en kille som beter sig så här borde få en skarp varning att lägger han inte av så blir han utkastad från stället och naturligtvis bli utkastad om han fortsätter. Vilket inte hände i det här fallet. Dessutom oerhört frustrerande och jobbigt för tjejen att omgivningen bara skämtade om det hela.

Tjejer som drabbas ska inte heller behöva förklara för en påflugen typ varför dom inte är intresserade. Man behöver inte berätta om en existerande pojkvän eller ljuga ihop något om en pojkvän eller en smittsam könssjukdom. Visar man tydligt att man inte är intresserad så bör det så klart räcka. Dom flesta killar fattar naturligtvis det men ett fåtal verkar inte göra det.

För många år sedan stod jag och pratade med en kompis i en bar på en studentnation. En bit ifrån oss stod en ganska kraftig tjej med stora bröst med några kompisar. Plötsligt dyker en full kille upp , går rakt fram till den kraftiga tjejen, klämmer på hennes bröst och kallar dom "stora schyssat mongo-pattar". Jag och min kompis blev både arga och chockade precis som den drabbade tjejen men killen och hans kompisar bara skrattade och naturligtvis blev ingen utslängd fast många av personalen bakom baren såg allt. Jag liksom dom flesta andra kan nog dra otaliga exempel på tafsande och påfluget raggnade som vi sett eller upplevt.

Numera är mina besök på barer och discon väldigt sällsynta men visst har jag också råkat ut för jobbiga killar som inte fattat att man är ointresserad. Både det och killar som tafsar är troligen något som någon gång drabbat dom flesta tjejer. Förutom att det är jobbigt och obehagligt för den drabbade är det inte någon särskilt bra raggningstaktik. Får man nobben direkt är det väl smartare att leta reda på en annan tjej som kanske visar lite mer gensvar om man vill ha ragg till varje pris.

Visst är det trevligt med komplimanger och många av oss är säkert dåliga både på att ge och ta emot komplimanger. Det är alltid roligt att få höra uppskattande saker av kända och okända. Det här handlar dock inte om komplimanger utan beteende som går för långt över gränsen och blir obehagligt för den som drabbas.

Det här är naturligtvis inget dom flesta män ägnar sig åt eller tycker är okay. Det vet ju alla så det borde jag egentligen inte behöva påpeka. Ändå är det tillräckligt många som är påflugna och tafsar för att det någon ska ha drabbat dom flesta kvinnor. Varför beter sig vissa killar så? Hur mycket ska man tolerera? Vad gör man när man drabbas?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det är brottsligt att beté sig som mannen gjorde. Polisanmäl om det sker ytterligare en gång.

/ Niklas (fd Hans Ångest)

Sara sa...

Vilka skräckexempel! Men jag håller med Niklas; det här är sexuella trakasserier!

Thérèse sa...

Niklas och Sara -visst är det trakasserier och visst borde det anmälas. Fast jag tror inte en anmälan leder till något. Tyvärr tror jag dom flesta kvinnor någon gång har råkat ut för dylika killar vilket är hemskt egentligen.

Anonym sa...

Sånt är naturligtvis oacceptabelt! Det är minst lika kränkande att omgivningen, den tafsandes sällskap, skrattar åt det. Det blir liksom en dubbel kränkning, att andra inte säger ifrån utan låter den tafsande killen hålla på. Då ger de ju signaler om att det är helt OK att göra så. De som ser sånt här hända måste säga ifrån och markera att han gick över gränsen. Tyvärr vågar nog inte många göra det idag, i rädsla för våld.
/Anna S.

Anonym sa...

För att agera djävulens advokat och erbjuda perspektiv:

"Hon tog emot några drinkar han bjöd på för att sen säga tack, hejdå och gå hem."

Hon accepterade betalning för sex, fullt medveten (ni KAN INTE vara så bottenlöst dumma att detta inte nått er ännu, vuxna kvinnor) om att det rör sig om flytande valuta och i vilket syfte, varpå hon - efter att ha förbrukat betalningen - drar sig ur.

Föreställ dig hur detta kändes för hennes kund att bli utnyttjad och blåst på det sättet. Hade hon åtminstone lite karaktär, kunde hon bett om ursäkt för missförståndet och i kontanter betalat tillbaka. Men det gjorde hon förstås inte. Hon spelade dum och trippade iväg. Kanske med ett "kaxigt" leende på läpparna?

Mot bakgrund att detta utnyttjande från er sida, anses helt normalt och acceptabelt; har ni verkligen någon "rätt" att bli arga när även män beter sig illa - i sexuellt kontext - i dessa miljöer?

Ni utnyttjar dem, de utnyttjar er.

Vill ni inte betraktas som inkonsekventa horor, sluta acceptera BETALNING FÖR SEX.

Det ni gör är sådant som, i andra sammanhang, får människor fängslade eller avrättade, beroende på vilka de gör det mot. Det borde ge en indikation om vilka känslor det väcker hos de drabbade.