onsdag, november 05, 2008

250 miljoner kvinnor - och ingen duger?!

Fick ett mail från en god vän. Hon bad mig skriva på , maila vidare till vänner och lägga upp texten och länken på bloggen. Mission complete!
Den som känner för det kan klicka på länken och skriva under uppropet. Känner man inte för det är det bara att låta bli.


Inom det närmaste året ska fyra tunga positioner inom EU tillsättas:
en permanent ordförande för Europeiska rådet, en representant för
utrikes- och säkerhetspolitik, en talman för parlamentet och en
ordförande för kommissionen. I dagsläget är ingen kvinna aktuell för
någon av dessa poster.
Det är dags för förändring! Om uppropet får minst en miljon
underskrifter så måste EU-kommissionen ta upp frågan, enligt
principen för deltagandedemokrati i Lissabonfördraget.
Tycker du att det är hög tid att få in fler kvinnor på de högsta
positionerna i EU, skriv under!

Skriv under här

10 kommentarer:

Anonym sa...

Men kvinnor duger ju till en hel del annat...

/ Bäst att va´anonym

Anonym sa...

Vem fick du mailet av? En skogstokig göteborgare, eller???

För det första gäller inte LissabonFÖRDRAGET (inte föredraget...). Det måste ratificeras först.

För det andra innebär det så kallade "Medborgarinitiativet" inte att EU-kommissionen MÅSTE ta upp en fråga, men den kan om den anser det lämpligt.

En sådan fråga som eventuellt kan tas upp rör lagstiftning.

EU strävar redan efter jämlikhet mellan könen. Visst är det negativt att kvinnor inte figurerar i samma utsträckning som män på höga poster... men kommissionen kommer inte att vika en eller flera poster till kvinnor enbart på grund av att de är just kvinnor.

Jag är övertygad om att tillsättandet av tjänster enbart sker på basis av kvalifikationer.

Niklas (fd Hans Ångest)

Thérèse sa...

Bäst att vara anonym - javisst kvinnor duger väl till det mesta

Niklas - Oj vad arg du lät. Det står dig fritt att låta bli att skriva under. Jag bryr mig inte om du och andra inte gör det. När det gäller EU-kommissionen , EU-parlamentet, många nationella parlament och näringsliv inom EU och övriga världen är kvinnor i stor utsträckning underrepresenterade. Extremt underrepresenterade. Till skillnad från dig tror jag inte att det beror på att dom saknar dom kvalifikationer som män har. Jag tror att det går att hitta kvinnor som är minst lika kvalificerade som män till alla höga poster inom EU, nationella parlament, näringslivet och andra högre positioner.

När det gäller Lissabon-fördraget vet jag mycket väl att det ännu inte är ratificierat. Om såna här namnlistor hjälper eller är ren terapi kan ju alltid diskuteras.

Jag klistrade bara in det här för att jag lovat att göra det och tänkte inte ha någon diskussion här. Som sagt det står dig fritt att låta bli att skriva under och tro att kvinnor inte har samma kvalifikationer som många män.

När det gäller stavfel så förekommer det då och då här på bloggen. Ber om ursäkt om det stör dig. Jag har ingen redigerare men använder rättstavningsprogram. Även i tidningar där man har tillgång till redigerare förekommer stavfel. Påpekar du eller någon annan som blir störd av ett stavfel det så går jag naturligtvis in och ändrar som jag nu har gjort.

Thérèse sa...

Niklas - jag försöker kolla upp fakta så mycket som möjligt och ändra när det kommer faktafel. Ibland missar jag och får påpekande. Just i det här fallet klistrade jag bara in texten utan att skriva kommentarer kring den och kolla upp fakta. Tänkte att vill man skriva under så gör det , annars bara strunta i det. Hon som skickade mailet är varken skogstokig eller göteborgare.

Anonym sa...

Det var absolut ingen kritik mot dig. Möjligen mot den som skrev mailet. Tyckte det var tramsigt med felaktiga påståenden.

/ Niklas (fd Hans Ångest)

Thérèse sa...

Niklas - helt ok att kritisera både mig och mailet. Jag har många gånger fått förfrågan om att lägga upp sånt här på bloggen. Detta är första gången jag gör det. Jag personligen bryr mig inte om huruvida folk vill skriva under eller inte och jag la upp det utan egna kommentarer. Naturligtvis hade jag kunnat skriva fakta om Lissabonfördraget och EU-kommissionen men valde att låta bli. Precis som jag hade kunnat kolla och rätta ett stavfel men var för lat.

Det jag väl reagerade på i din kommentar var att tjänster tillsätts enbart på kvalifikationer. Av kommissionens 27 ledamöter är 10 kvinnor. Jag är övertygad om att det skulle gå att hitta 27 kvalificerade kvinnor inom EU. I EU-parlamentet utgör kvinnliga parlamentariker 30% och jag tror inte det beror på att enbart 30% av kvinnor i EU har kvalifikationer att sitta där. Lika lite som jag tror att underrepresentation av kvinnor i politik eller näringsliv skulle bero på att det finns färre kvalificerade kvinnor än män. Fast det är som sagt bara min subjektiva åsikt och andra får ha en annan om dom vill.

Thérèse sa...

Niklas - blev många kommentarer här men om det inte framgått tydligt så tog jag inte illa upp av din kommentar. Jag har inget emot att folk kritiserar det jag skriver här , tvärtom det är bara kul. Jag har inga problem att ändra åsikt heller om jag inser att jag har fel.

När det gäller såna här namnlistor som cirkulerar på nätet och man uppmanas skriva på kan jag många gånger känna mig skeptisk. Ändamålen är ofta goda men jag har lite känslan av att det är mer terapi och att man ska känns sig god som gör en insats och att påverkan av listan är tämligen liten. Ofta skriver jag under när jag får sånt men skickar det inte alltid vidare och det här är första gången jag lägger ut något sånt på bloggen trots tidigare uppmaningar.

Sandbarnet sa...

Jag skrev iaf på oavsett hur korrekt det är. Som kvinna måste man ju ändå tro och hoppas : )

Thérèse sa...

Sandbarnet - precis vad jag också tänkte , det är förfärligt att kvinnor fortfarande är kraftigt underrepresenterade i många politiska sammanhang och jag tror inte det beror på kvinnors bristande kvalifikationer

Per sa...

principiellt är det kanske bra, men politiken som styrs blir ju skit vilket som. Magret Thatcher var ju inte direkt den ullmujuka gulletussan för att ta ett exempel.