onsdag, maj 27, 2009

natur i Hong Kong
Man föreställer sig Hong Kong som en oerhört tätbefolkad plats full av väldigt skyskrapor. Det är inte en helt felaktig bild. Området Mong Kok i Hong Kong är världens mest tätbefolkade plats. Men det är inte hela sanningen. Även om det här bor 7 miljoner människor på en yta något mindre än Öland så är faktiskt bara 25% av Hong Kong urbaniserat och 40% av ytan är nationalpark. Stora delar av ön består av områden av branta och stora bergspartier; bara i norr på New Territories är det ett större slättland. Även på Hong Kong ön som är full av skyskrapor och ett intensivt folkliv finns nationalparker. Tar man peak-tram upp till den berömda utsiktsplatsen Victoria Peak , där nästan alla vyer över Hong Kong är fotade startar Hong Kong Island Trail, en fem mil lång vandringsled som går genom genom orörda bambuskogar, ormbunksskogar och förbi stora vilda hibiskusblommor och klätterväxter. Jag har gått en liten del av sträckan och det är väldigt vackert och utsikten fantastisk. Men några fem mil blev det inte för min del utan bara några kilometer vilket räckte gott i den fuktiga värmen.

På ön Lantau ligger inte bara Hong kongs internationella flygplats Chek Lap Kok och Disneyland utan här finns även världens största bronsbuddha utomhus. Tian Tan Buddhan är 34 meter hög och står högt uppe på ett berg med en fantastisk utsikt över Sydkinesiska sjön. Är vädret klart ser man ända bort till Macao och macaoborna kan se Buddhan. Det är ganska många jobbiga trappsteg i värmen att ta sig upp till Buddhan. Berget Tain Tan Buddhan står på är klätt med skog och man får nästan (fast bara) nästan känslan av att vara någonstans i Norrland. I närheten ligger också klostret Po Lin där man kan äta enkel men god vegetarisk mat. Det är öppet mellan 10-18 varje dag och stället nås lätt med buss från Hong Kong ön eller Kowloon. Det går också att nå området med båt från Hong Kong ön.

I Hong Kong träffade jag en kanadensare som var i staden för att titta på fåglar. Han var en sån där fanatisk fågelskådare som reste runt i världen och skådade fågel. Han berättade om resor i Centralamerika, Indien och Indonesien där han stött på intressanta fåglar. Jag blev först lite förvånad att man beger sig till Hong Kong för fågelskådning men i New Territories nära gränsen till Kina (Hong Kong är ju numera också Kina förstås) finns tydligen områden berömda för sitt fågelliv som lockar ornitologer från hela världen.

Förutom fastlandet består Hong Kong av 235 öar vilka dom flesta kan nås med båt. På många av dom små öarna lever fiskarbefolkningen som dom gjoret i generationer och skyskraporna lyser med sin frånvaro. Många öar har vackra stränder och vill man inte ta sig ut till någon mindra ö kan man besöka Stanley på södra delen av Hong Kong ön en liten stad med en fin strand och en berömd marknad. Fast jag tyckte inte marknaden var något vill man gå på marknad i Hong Kong är den i Mong Kok roligast.

Många som besöker Hong Kong väljer att också göra en utflykt till staden Shenzhen på andra sidan den kinesiska gränsen. Resan med pendeltåg upp till gränsen tar cirka 45 minuter. Hit åker också många Hong Kong bor för att handla billigt. Allt är väldigt mycket billigare på andra sidan gränsen. På resan upp till gränsen passerar man vacker natur och små kinesiska byar med vackra små tempel. Så det kan säkert vara roligt att kliva av pendeltåget och utforska några av dessa byar eller hyra en bil och köra runt i området.


4 kommentarer:

Della sa...

Intressant! Och inte visste jag att det hörde så många öar till Hong Kong.
Hong Kong står på min att göra lista, men än har jag inte kommit dit.

Thérèse sa...

Della - Hong Kong är verkligen värt ett besök och tröttnar man på skyskrapor och trängsel finns det mycket annat att upptäcka och man når lätt Kina och den fd. portugisiska kolonin Macao på dagsturer eller länge utflykter. En fördel är också att väldigt många pratar mycket bra engelska och skyltar finns i allmänhet både på kinesiska och engelska. Åker man över gränsen till Kina är det genast mycket mer knepigt att kommunicera och läsa skyltar om man inte kan kinesiska

Della sa...

Det låter bra!

Mona sa...

Jag bodde i HK ett par månader och hade turen att bli tipsad om vandringsleden upp till Sharp Peak på Sai Kung.(http://www.hkoutdoors.com/new-territories/tai-long-wan-sai-kung.html)

Jag måste rekommendera den delen av HK å det varmaste, bland de vackraste utsikterna man kan få i området. En riktig naturupplevelse.

Bildsökning: http://www.google.com/images?oe=UTF-8&gfns=1&q=sharp+peak+hong+kong&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=sYseTMy_O8-WOKn94OQL&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CDUQsAQwAw