fredag, maj 15, 2009

flytta dit jobben finns

I Sverige liksom hela Europa har arbetslösheten ökat i lågkonjunkturens spår. Många blir arbetslösa och att hitta ett nytt jobb kan vara svårt. Ofta pratas det om att man ska vara beredd att flytta och kanske att gå ner i lön för att få jobb eller behålla ett jobb man redan har. Det är säkert också något många kan tänka sig , inom rimliga gränser.

En textilfirma i den franska staden Castres beslutade sig för att flytta sin verksamhet till Bangalore i södra Indien. Den anställda franska personalen erbjöds att flytta med. Textilfirman skulle betala resan till Indien samt ett flyttbidrag på 1000 euro. Väl på plats i Indien skulle dom anställda dock få indisk textilarbetarlön på 69 euro i månaden. Minimilönen i Frankrike ligger på 1321 euro i månaden. Dessutom skulle arbetstiden öka för i Indien tillämpas 6 dagars arbetsvecka istället för 5 dagar som i Frankrike. Dom anställda trodde först det var ett skämt , sen blev dom rejält förbannade. Vilket man inte kan klandra dom för.

Jag har rest i Indien och vet att det är ett väldigt billigt land att resa och leva i men 69 euro i månaden räcker definitivt inte om man vill leva på europeisk standard i Bangalore. Så om någon fransk textilarbetare mot förmodan nappat på erbjudandet hade det inneburit en rejäl säkning av hans eller hennes levnadsstandrad.

3 kommentarer:

Erica sa...

Det låter som ett skämt!
Vad kul att "höra" dina tankar igen Thérèse!

Thérèse sa...

Visst låter det som ett skämt.
Det var aldrig tänkt att bli en så här lång bloggpaus eller att jag skulle sluta. Så jag är självklart tillbaka och ska försöka skriva oftare. Det var inget dramatiskt utan en kombination av brist på bloggidéer, bristande blogglust och alltför mycket annat att göra som gjorde att jag försvann över en vecka. Trevligt att vara saknad.

Anonym sa...

Måste bara småle:)..*gillar*