onsdag, maj 27, 2009

Chungking MansionI Tsim Sha Tsui i södra Kowloon i Hong Kong på den kända gatan Nathan Road ligger Chungking Mansion ett berömt lågbudgetboende men här finns förutom sovsalar och enkla rum också affärer och restauranger och mer permanenta bostäder. Människor från hela världen finns samlade här och det påstås vara gott om kackelackor stora som tändsticksaskar och även droger lär flöda. Men det kanske är illasinnade rykten. Jag har själv aldrig bott där och enbart besökt affärerna i bottenvåningen där det finns två köpcentrum och många indiska resturanger där man kan äta curryrätter till ett billigt pris i det annars ganska dyra Hong Kong.

Jag hittade den här ganska bra beskrivningen av huset : "

Chungking Mansions features a labyrinth of guesthouses, curry restaurants, African bistros, clothing shops, sari stores, and foreign exchange offices. It often acts as a large gathering place for some of the ethnic minorities in Hong Kong, particularly South Asians (Indians, Nepalese, Pakistanians, Bangladeshis and Sri Lankans), Middle Eastern people, Nigerians, Europeans, Americans, and many other peoples of the world.

The building was completed in 1961, at which time Chinese residents predominated. Now, after more than four decades of use, there are an estimated 4,000 people living in the Mansions."

Jag har besökt Hong Kong tre gånger men aldrig bott i det här området utan alltid på Hong Kong ön på andra sidan vattnet från Tsim Sha Tsui. Men det är inte långt att ta sig med tunnelbana och dom kända båtarna Star Ferry så självklart har jag flera gånger varit i området.

Chungking Mansion är så berömt att det till och med har gjorts en film om den 17 våningar höga byggnaden. Filmen som kom 1994 heter Chungking Express. Jag har ingen riktig koll på vad den handlar om och har ännu inte sett den men det skulle vara kul att göra någon gång.


Filmen Chungking Express

Jag känner en tjeje som bodde på Chungking Mansion i en månad och hon tyckte inte det var så hemskt som ryktet säger. Visst såg hon än och annan kackerlacka och visst var det inte alltid superbra städat men inte värre än på många andra billiga guesthoueses i världen. Däremot diskuterades säkerheten ibland att brandvarnare inte finns och stället är som en labyrint och proppat av folk så kanske inte helt lätt att komma ut snabbt om något skulle hända. Byggnaden har bara två hissar vilket är otillräckligt med tanke på hur många som bor där och ibland går strömmen har man då otur får man gå 17 våningar. Fast det är ju bra träning och oftast funkar strömmen.

Tror inte att jag själv skulle vilja bo där men affärerna och restaurangerna i byggnanden är roliga att vandra runt i och helt klart värda ett besök.

Affärer inne i byggnaden och ingång till två av dom köpcenter som finns i gatuplan.1 kommentar:

Mona sa...

Å vilka minnen som väcks!! Jag hade ett stamställe längs längs inne till höger, med den godaste mango lassin utanför Indien. Visst känns det som att man kliver ur Kina så fort man kliver in på CK mansions?!