onsdag, maj 20, 2009

Cupfinal mellan Athletico Bilbao och Barcelona

I Spanien är dom regionala skillnaderna väldigt stora och man brukar säga att spanjorerna i första hand definierar sig med från orten dom är från , i andra hand med hemregionen och i tredje hand som spanjorer. Vissa regioner som baskien , galicien och katalonien har väldigt stark regional identitet och egna språk som är officiella språk i Spanien vid sidan av spanskan. Därför saknar nationalsången Marcha Real ord för katalaner och basker skulle aldrig acceptera en nationalsång på spanska. Marcha Real är alltså bara en hymn. Under Francos tid gjordes ett misslyckats försök att skapa en text till Marcha Real men det påstås att inte ens Franco gillade den.

När katalanska Barcelona och baskiska Athletico Bilbao möttes i den spanska cupfinalen i fotboll buade klubbarnas fans som väntat ut både den spanska nationalsången och det spanska kungaparet. Men i spansk TV visades istället vackra stämningsfulla bilder från dom båda städerna. Men sen Fracos diktatur är censur oerhört känsligt i Spanien så detta fick snabbt dramatiska följder , TVEs sportchef Julien Reyes har mer eller mindre omedelbart sparkats av kanalens vd Javier Pons.
- Jag ser det som ett extremt allvarligt misstag att inte låta medborgarna följa händelserna i direktsändning sa Javier Pons på en presskonferens. En utredning har nu tillsatts för att ta reda på om även andra personer kan hållas ansvariga.

Den spanska pressen var inte nådig i sin kritik av det som hände minuterna före avspark. "Tusentals människor buar ut kungen och nationalsången och det döljs av TVE skriver tidningen El Mundo.
Barcelona vann cupfinalen med 4-1.

Jag har faktiskt också varit på samma fotbollsmatch som det spanska kungaparet. Även den kända operasångaren Placido Domonigo och lite andra spanska kändisar var på plats. Det var en landskamp mellan Spanien och Kroatien som Spanien vann med 2-0. Här buades inte kungen och drottningen ut utan dom ombads vinka av publiken vilket dom ställde sig upp och gjorde. Däremot fick domaren ibland höra diverse skällsord skrikas unisont från publiken. Men stämningen var helt otrolig och det var en fantastisk varm kväll och på vägen hem genom ett varmt Sevilla firade folk Spaniens vinst , bilar och motorcyklar tutade , det dansades och viftades med flaggor. Jag är egentligen inte så mycket för sport i vanliga fall men bra fotboll är alltid kul att se.

Inga kommentarer: