söndag, mars 25, 2007

resvanor

Jag läste hos Pumans dotter om en artikel i DN att svenskarna reser mer. Man väljer att resa på fler kortare resor utspridda över hela året. Många vill kanske hinna med en skidresa , en solresa och någon weekendresa till en storstad eller en veckotripp till något avlägset exotiskt land.
Vi gör inte hela vår vinst i juli längre, det är mer utspritt, säger Lisa Lenneman, informatör på Ving.

I DNs artikel står också att hotellet i större utsträckning påverkar var man vill spendera semesterna och specialserade hotell blir allt vanligare. Personligen tycker jag inte boendet spelar så stor roll. Är resmålet intressant så har jag absolut inget emot att bo enkelt och visst klarar jag av någon kackelacka i hörnen. Bara det är rent och säkert så får hotellet gärna varahur enkelt som helst. Jag lägger hellre reskassan på själva resan och upplevelser på resmålet.

Jag vänjer mig nog aldrig vid att möta väldigt fattiga människor. Får alltid dåligt samvete.
När jag var i Indien bodde vi i familjer i fattiga byar. Det var otroligt jobbigt på många sätt samtidigt som det var en otrolig upplevelse. Efter att vi hade varit ute i våra byar , levt med fattiga familjer , intervjuvat en massa människor och skrivt och redovisat rapporter blev vi bjudna att åka och bada på ett mahardjapalats som var omgjort till lyxhotell.

Det var ett helt fantastiskt ställe. Vi blev visade runt av maharani dvs. maharadjans fru. Poolen var underbar men elefanter som sprutade vatten och mitt i poolen låg en bar. Man satt på barstolar som åg ut som sköldpaddor i vattnet och blev serverade vid baren av indier i kyparmundering och vita handskar. Indien är ett mycket billigt land men här var priserna nästan svenska. Jag åt en ostsmörgås och drack några öl och täkte hela tiden på att jag gjorde av med lika mycket pengar som det tog en indisk daglönare 1-2 veckor att arbeta ihop. Ingen behaglig känsla. Lite svårt att njuta av uppskatta all lyx då.

I några solstolar satt en grupp äldre engelsmän med halmhatt och drac gin och tonic och pratade pengar. På andra sidan sjön som palatset och poolen låg vid kunde man se staden Dungarpur. Så här på avstånd såg den nästan pittoresk ut som en vitkalkad andalusisk by. Dungarpur är verkligen ingen oattraktiv plats , tvärtom , men går man inne i staden märks fattigdomen tydligt och det finns gott om mindre trevliga dofter.

Jag vet att fattiga människor inte får det bättre för att jag bor och lever sunkigt. Jag bor inte heller särskilt sunkigt när jag är ute och reser även om jag inte brukar bo på lyxhotell.

Istället för att få dåligt samvete (fast det är svårt att inte få när man ser hungriga barn med trasiga kläder) kan man ju tänka på var och hur man spenderar sina pengar när man reser i fattiga länder. Om man bor , äter och handlar på lokala ställen kommer dom pengar man spenderar att komma till nytta för ortsbefolkningen. Gynna i så stor utsträckning som öjligt dom lokala småföretagen.

Enligt resebyrån Ticket ser 10 i topp för påskens resor ut så här
1. Gran Canaria, Spanien (1)
2. Teneriffa, Spanien (2)
3. Phuket, Thailand (-)
4. New York, USA (6)
5. London, Storbritannien (9)
6. Paris, Frankrike (7)
7. Mallorca, Spanien (4)
8. Hurghada, Egypten (3)
9. Bangkok, Thailand (10)
10. Barcelona, Spanien (8)

Enligt samma resebyrå är det här dom populäraste destinationerna sommaren 2007
1. Grekland (1)
2. Spanien (2)
3. Bulgarien (3)
4. Turkiet (4)
5. Cypern (5)
6. USA (6)
7. Italien (7)
8. Kroatien (8)
9. Thailand (10)
10. Tunisien (-)

Förra årets placering inom parantes.

4 kommentarer:

Pumans dotter sa...

Precis så är det! Det gagnar ju ingen att ha dåligt samvete. Jag gör som du, handlar hos gumman i hörnet i stället för på det stora varuhuset. De företagen klarar sig ändå.

Thérèse sa...

Pumans dotter - ja precis det gagnar ingen att ha dåligt samvete men det är svårt att låta bli. Man kanske på något sätt ska vara glad att man inte vänjer sig heller.
Tack för inspiration till ett inlägg förresten ;)

Pumans dotter sa...

Det var så lite så! Vore kul att läsa mer om Indien. Jag har ju inte kommit iväg dit än... :)

Thérèse sa...

Pumans dotter - jag vill absolut skriva mer om Indien , det kommer säkert den resan påverkade mig väldigt mycket och jag är verkligen myckt förtjust i Indien. Vill gärna resa dit igen. Hoppas du också kommer iväg i en inte alltför avlägsen framtid. Det är ett fantastiskt land