tisdag, mars 20, 2007

franska språkets dagIdag är det tydligen det franska språkets dag. Runt om i världen ordnas varje år 20 mars olika aktiviteter för att uppmärksamma det franska språket.
Antar att dagen ändå inte är så känd för jag som är frankofil och drömmer om att kunna bättre franska än min ytterst knaggliga turistfranska (någon gång ska jag lära mig) hade ingen aning.
Jag hörde om det på radion när jag körde bil. Julien Giraud Audine från franskainstitutet i Stockholm diskuterade franska språkets ställning i världen idag , fransmäns ovilja eller vilja att prata engelska o.s.v.I radioprogrammet berättade Julien Giraud Audine att han kom från Nîmes i södra Frankrike. Genast triggades mitt ressug igång. Jag har visserligen varit på många platser i södra Frankrike men just Nîmes har jag missat fast jag väldigt gärna vill åka dit.
Nîmes kallas lilla Rom för här finns en hel del monument från romartiden. Bland annat har man en amfieteater som än idag avänds för teater och tjurfäktning. Tjurfäkning är inte baa en spansk förteelse utan förekommer i Sydfrankrike liksom i Portugal och stora delar av Latinamerika.I närheten av Nîmes ligger Pont du Garde en av dom vackraste och bäst bevarade romerska akvedukter som existerar.
Trots att Nîmes bara har 140000 innevånare är staden känd för ett livligt nöjesliv och det finns gott om restauranger och nattklubbar.
I närheten ligger också den spännnade gamla påvestaden Avignon som jag också skulle vilja besöka.Som den historienörd jag är kan jag inte låta bli att dela med mig av en sida om det romerska Nîmes

Här är stadens officiella websida

4 kommentarer:

barajagjohanna sa...

Ojdå, inte hade jag en aning om att det var franska språkets dag! Fy på mig! Il faut qu'on parle un peu français, alors!

Thérèse sa...

Johanna - jag hade inte heller någon aning förrän jag hörde om det på radion. Tror inte det är så spritt. Det skulle firas med snittar och vin för dom redan invigda på franska institutet i Stockholm ikväll. Folk från franska ambassaden skulle komma. Jag är inte inbjuden utan har i all stillhet druckit en kopp te hemma utan att säga ett enda ord på franska. Lite spanska har jag dock pratat med dottern vid frukosten i morse fast det är ju inte samma sak.

Sofia sa...

Jag hade inte heller en aning om det. Fast här i Frankrike kanske det inte behövs en speciell dag för att prata franska förstås.

Thérèse sa...

Sofia - ha ha det är sant , känns ju lite överflödigt att ha en speciell dag att prata franska i Frankrike. Däremot kunde man ju även i Frankrike uppmärksamma den lite grann genom att kanske lyfta fram franskspråkiga författare lite extra , prata om det franska språket i världen och liknade. Nu är väl inte det här någon stor och viktig dag annat än för redan invigda frankofiler och språkvetare/mycket språkintresserade