onsdag, mars 14, 2007

Böcker och turism i Venezuela

Jag känner att jag har varit en dålig bloggare på sista tiden. Alla andra jag läser är så produktiva men själv saknar jag både idéer och tid.

Hur som helst såg jag idag på Packat och klart som innehöll ett mycket bra repotage om Venezuela. Mycket bra text om dom platser i landet som besöktes om man klickar på länken ovan. Fast jag invänder mot att bankomater är sällsynta. I alla städer finns det lika gott om bankomater som det gör i Europa. Dom är lätta att använda också.

Jag reste runt i Venezuela under fem veckor för tre år sen och det är verkligen ett fantastiskt land. Ett av mina favoritländer. Jag skulle nog kunna skriva hur mycket som helst om att resa i Venezuela och mina intryck därifrån.

Här finns allt. Man kan dyka på vackra korallrev , bada på vackra karibiska stränder , vandra i Anderna , besöka ursprungsbefolkningen i Amazonas , se världens högsta vattenfall Salto Angel som är 978 meter högt, besöka moderna storstäder med massor av shoppingcenter där allt finns. I Venezuelas huvudstad Caracas ligger Sydamerikas största shoppinggalleria.

Att det är mycket billigt att turista där och det överallt hörs salsarytmer gör det inte heller till något tråkigt resmål.

Det är billigt och lätt att resa runt i landet med bussar och inrikesflyg. Jag och familjen köpte bara en tur och retur biljett till huvudstaden Caracas och sen reste vi runt. Som överallt i Latinamerika är väl inte befolkningens kunskaper i engelska så lysande. Det är bra att kunna åtminstone några spanska uttryck och ha med ett lexikon och en parlör.


Salto Angel
Jag har tyvärr inte sett Salto Angel men dom jag känner som har varit där säger att det är en mycket mäktig upplevelse så jag ska försöka ta mig dit om jag besöker Venezuela igen.


På tal om Venezuela så tillkännagavs idag Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Det går till organisationen Banco del libro Bokbanken ,med bokbussar, bokbåtar och bokmulor kämpar venezuelanska läsrörelsen Banco del libro, för att barn i såväl kåkstäder som djungel ska ha böcker att läsa.
Jag ska väl erkänna att jag inte känner till organisationen så väldigt bra men det låter som en mycket bra organisation som gör en bokmal som mig mycket glad.
Här finns en presentation av Banco del libro på svenska.

3 kommentarer:

mandi sa...

ÅH vilken reslust jag fick! Skulle va trevligt att åka NÅN annan stans än gc-gbg tur och retur for a change.

Pumans dotter sa...

Salto Ángel SKA jag till innan det är dags för gungstolen. Så enkelt är det!

Det där med Bokbanken lät intressant. Satte den i mina favoriter så jag kan läsa senare. Hinner inte riktigt nu. Tack för tipset! :)

Thérèse sa...

Mandi - det är ju nackdelen med att bo utomlands , manåker nästanalltid till släkt och vänner i Sverige när man reser någonstans. Fast Venezuela kan jag verkligen rekommendera om du vill åka någon annanstans än Göteborg

Pumnas dotter - jag är också sugen på att åka dt. Blev inte av fast vi hade tänkt det när vi var i Venzuela. Får väl se det som ett tecken på att jag måste återvända. Även staden Merida som var med i Packat och Klart var jag sugen på men hann inte.
Jag hade inte heller hört om Bokbanken och har bara hastigt tittat på det men det verkade så interssant att jag ville sprida det lite.