söndag, mars 04, 2007

Mausoleum

I går hörde jag att dom som besöker Beijing dom närmaste sex månaderna kommer inte att kunna se Maos balsamerade kropp. Mausoleet vid Himmelska fridens torg med kommunistledarens kvarlevor stänger för renovering och planerar att öpnna igen 20 september.
1977 ett år efter Maos död öppade mausoleet och sen dess påstås 158 miljoner människor ha besökt det och tittat på hans balsamerade krpp som ligger i en sarkofag av kristall.

Personligen tycker jag det verkar smått makabert att balsamera och visa upp döda ledare som en sorts turistttraktion.
Mao är dock inte den enda balamerade ledaren man kan åka och titta på.

Malawis förra diktator Hastings Kamuzu Banda ligger balsamerad i ett mausoleum i huvudsaden Lilongwe.
Även den kända vietnamesiska ledaren Ho Chi Minhs balsamerade kroppgår att beskåda i hans mausoleum i Hanoi.
Fortfarande kan kan se Lenin i hans mausoleum vi Röda Torget i Moskva.
Även Enver Hoxha i Albanien ligger kvar i sitt mausoleum.
Likaså kan man beskåda dm balsamerade kvarlevorna av Guyanas förra president Cheddi Jagan i landets huvudstad Georgetown.

Det finns säkert fler som jag har missat. Jag har för mig att Bob Marleys basamerade kropp ska finnas i en sarkofag i hans hus i Jamaicas huvudstad Kingston men jag kan ha fel på den punkten. Jag har aldrig själv besökt ett mausoleum där en död ledare ligger till beskådan. Som sagt det känns en aning makabert. Fast det kanske är en respektlöst av mig att kalla det makabert. Morbidturism (vilket kanske också är respektlöst av mig att säga) är tydligen ganska populärt. Fast om att titta på döda balsamerade ledare faller under den benämningen vet jag inte.

Det finns säkert fler personer än dom jag räknade upp man kan åka iväg och titta på men jag har inte forskat i vilka och var.


Lenin-mausoleet


Taj Mahal i Agra i Indien är också ett mausoleum fast jag tror inte att Mumtaz Mahals kvarlevor visas upp. Vet inte ens om hon balsamerades men det är som hennes grav Taj Mahal byggdes på 1600-talet.

2 kommentarer:

Per sa...

Jag noterade att det inte var lång kö vid Leninmaoselet. Annars tror jag det brukar vara det.

Jag har för övrigt sett ett maoseleum (det var väl nån greve eller nåt) på gottland av alla ställen när jag gjorde lumpen där.

Thérèse sa...

Per - jag vet inte hur det är med köer till Leninmausolueet. En greve som har ett mausoleum på Gotland. Märkligt. Ingen stor turistattraktion skulle jag tro