söndag, mars 25, 2007

GibraltarNär man reser vid kusten i sydligaste Spanien syns Gibraltarklippan på långt håll. Gibraltarklippan finns omnämnd i antika texter. Den ansågs vara en av Hercules stoder som den grekiska hjälten Hercules rest för att vakta inloppet till Medelhavet. Redan 950 år före år noll fanns här en fenicisk bosättning.
Det nuvarande namnet kommer från det arabiska namnet Gibr al-Tariq som betyder Tariqs berg. Tariq tillhörde Umayyaddynastin och var medare för morernas invaion i Spanien 711 då Visigoterna besegrades och stora delar av Spanien blev under 700 år en del av dåtidens enorma islamska imperium. Tariq landsteg med sin här vid Gibraltar därför bär klippan än idag hans namn.Sen 1704 har Gibraltar varit ett brittiskt territorium och periodvis har realtionen mellan Spanien och Storbrittanien varit frostig p.g.a Gibraltar. Flera gånger har gränsen mellan den lilla halvön och det spanska fastlandet stängts. Spanjorerna har flera gånger försökt ta tillbaka halvön.
1967 fick Gibraltars innevånare rösta då röstade 12138 pesoner för att stanna kvar under brittiskt styre och 44 personer mot.Dagens Gibraltar är väl mest känt för turism och som ett skatteparadis där mer eller mindre seriösa företag är skrivna.
Många som turistar i Sydspanien gör en dagsutflykt hit för att se ett England i miniatyr med palmer och behagligt klimat. Här betalar man med brittiska pund , ätar fish and chips , kollar in röda telefonkiosker , handlar på Marks and Spancer och kollar in poliser i lustiga hjälmar.Dm flesta turister tar också linbanan upp på klippan och beundrar utsikten över Medelhavet , Afrika och Spanien. Det går också utmärkt att ta taxi eller kör upp på klippan själv. Uppe på klippan lever också Europas enda vilda apor. Vild och vilda , dom är väldigt vana vid folk och knycker gärna mat och saker av turisterna. Enligt sägnen ska Gibralatar vara brittiskt så länge aporna finns kvar på klippan. Är detta sant behöver britterna inte oroa sig för att bli av med Gibraltar inom överskådlig framtid. Aporna har föröka sig så mycket att dom blivit ett stort problem , dom kommer ner till staden och vandaliserar och skräpar ner tydligen. Numera lär dom få p-sprutor av veterinär så dom inte ska bli fler.Staden Gibraltar är väldigt liten och alla nästan affärer och restauranger ligger på gata Main Street. Här finns fullt av souvenierbutiker och affärer som säljer billig elektronik , sprit och tobak. Staden är väldigt liten , här bor endast 31000 innevånare och nattlivet är ingen höjdare. Sommaren 2000 var jag och en kompis i Gibralar några dagar och vi skulle som man säger på danska "Gå ud og måla byen röd" dvs. festa hela natten. Det mesta verkade stänga före midnatt så det blev tidig hemgång för oss. Dagen efter orkade vi iallfall upp och åk på Delfinsafari. Något jag verkligen kan rekommendera alla som besöker Gibraltar att göra. Man är ute någon timme med båt och har en fantastisk utsikt med Spanien och Gibraltarklippan på ena sidan och Marocko på den andra. Nästan direkt kommer delfinerna och hoppar i svallvågona och kring båtens för. Vi såg även en hel del flygfiskar.Jag vet många som inte är så förtjusta i Gibraltar. Jag har bland annat hört att det är inget att se , smutsigt och för turisiskt och långa köer när man ska ta sig ut eller in i Gibraltar. Jag håller inte helt med. Jag gillar Gibraltar , tycker det är en speciell och mysig plats. Samtidigt finns det väldigt mycke mer sevärda ställen att besöka om man turistar på Costa del Sol och vill göra en dagsutflykt. Jag skulle framför allt rekommendera Granda och det moriska palatset Alhambra. Även Ronda och Tanger är sevärda och lagom nära för en dagsutflykt. Dessutom kryllar dom andalusiska bergen av små vita pittoreska byar Los Pueblos Blancos som Anna skriver om här Jag tillhör ändå dom som gillar Gibraltar och jag återvänder gärna dit.

5 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Vilket fint reportage! Men jag tycker att aporna är kaxiga och pâträngande ;-)

Sofia sa...

Oh, vad jag blir nostalgisk nar du berattar om Gibraltar. Har tillbringade jag tre dagar i vantan pa ratt vader for att segla till Kanarieoarna, mitt livs storsta aventyr hittills (seglingen alltsa, inte Gibraltar i sig). Tre dagar ar rattsa gott om tid for att upptacka vad Gibraltar har att erbjuda. Men jag gillade stallet, kanske var det inte turistsasong (november) och eftersom vi kom sjovagen markte jag inget av koer vid gransen. Delfiner fick vi forstas ocksa se, helt gratis som "bonus" pa segelturen :)

Thérèse sa...

Anna - aporna är verkligen påträngande och riktiga ficktjuvar lär dom också vara

Sofia - jag och min kompis tillbringade en elg i Gibraltar och det var också gott om tid att utforska stället. Pecis som du gillade jag det. Jag gillarju också segling så att segla från Gibraltar till Kanarieörna låter ju helt underbart. Jag blev verkligen sugen på att göra samma sak , jag har länge funderat på att segla Cadiz Las Palmas faktiskt.

Sofia sa...

Jag seglade med sjosportskolan, ett Goteborgsbaserat foretag. Jag kan rekommendera det, kandes proffsigt. De har andra rutter ocksa. http://www.sjosportskolan.se/

Thérèse sa...

Sofia - tack för tipset , ska kolla deras hemsida. Just nu känns det väl som segling får stå lite tillbaka precis som dykning som jag faktiskt saknar ännu mer. Barnen ska väl bli större och min ekonomi bättre och då jäklar ska jag både dyka och segla

Anna - jag var ju tvungen att gå till motangrepp när du skrev att du inte var så förtjust i Gibraltar ;) Fast du har ju egentligen rätt , det finns många betydligt mer sevärda platser i närheten. Gibraltar kan ju inte mäta sig med städer som Sevilla , Granda , Cordoba , Malaga och Cadiz eller byar som Jerez , Ronda , Vejer de la Frontera , Tarifa eller en tur till Tanger. Ska väl ärligt säga att Tanger inte är någon favoritplats men det är kul att hamna i en helt annan värld efter en så kort resa.