onsdag, mars 14, 2007

vårtecken

Jag tycker om Sverige på många sätt och tycker det är ett bra land att bo i. Men egentligen vill jag inte leva i ett så här kallt klimat. Sommaren här är underbar men vintern är alldeles för lång.
Jag ogillar verkligen både snö och kyla och är så glad att snön smält bort och dagarna är soliga och (nåja) varma.

Här märks det verkligen när våren kommer på ett annat sätt än längre södrut. I Sydeuropa kan vintrarna visseligen vara kalla men dom är korta och plötsligt blir det varmt , då är det vår. Så blir det hysteriskt varmt och då har sommaren kommit.
Svensk vår brukar också innehålla diverse bakslag. Nu går vi runt och njuter av 10-12 graders värme och sol men om några veckor kan vi faktiskt vakna med ett snötäcke på marken även om det känns omöjligt just nu.

I Sverige är våren en väldigt stor sak. Mina barn letar vårtecken på dagis och i skolan. Tidningarna rapporterar vårtecken och hur långt upp i landet våren har kommit. Man kan verkligen kalla det en svensk eller åtminstone skandinavisk tradition att leta vårtecken och dokumentera dessa. Tror att vi alla har gjort det på dagis och i skolor. Det är nästan en folkrörelse. Idag såg jag förresten årets första geting.

Pytheas som levde på 300 före vår tideräkning i Massalia (nuvarande Marseille i Sydfrankrike) lär ha gjort en resa norrut. Vart han åkte är omtvistat och det finns egentligen ganska lite källor bevarade.
Historikern Alf Henriksson har ett ut en bok som heter Pytheas resa till Thule. Den har kritserats för att vara en blandning av fakta och vilda fantasier.
Trots att den kanske inte kan ses som ett historisk dokument och det var väldigt längesen jag läste den är den läsvärd. Här spekuleras i att det kan ha varit den stad som senare blev Birka han besökte. Eftersom jag är historienörd tycker jag det är en spännande tanke att en grek för 2300år sen ska ha besökt en plats alldeles i närheten av där jag bor. Birka låg på Björkö som är grannö till ön där jag bor. Fast det finns idag inga belägg för att det fanns en stad på Björkö för 2300 år sen. Vilket inte är samma sak som att det inte fanns det.

Hur som helst finns i boken en skildring av när våren kommer till Skandinavien och den känner nog varje svensk av idag också igen. Människorna som levde här uppe på våra breddgrader för 2300 år sen fick alldeles säkert samma vårkänslor som dagens svenskar. Kanske letade deras barn också vårtecken.

13 kommentarer:

barajagjohanna sa...

En geting?! Oj!! Visserligen är jag inte ute särskilt mycket så jag hinner inte märka något, mer än att snön faktiskt nästan är borta...

Thérèse sa...

Johanna - Här är snön faktiskt helt bort. Ok , jag ska erkänna att jag inte är så bra på sånt som flyger i luften , det kan ha varit ett bi också. Den vlle följa med ig när jag gick in men jag lyckades hindra den

barajagjohanna sa...

Bi och geting, same shit, different names... ;)

Thérèse sa...

Johanna - precis ;)

Niklas (fd Hans Ångest) sa...

Nä, där är jag inte överens med mina favoritbloggare - det är en väldig skillnad på bi och geting.

Man kan faktiskt inte vara getingsexuell...


... ja, såvida man inte har en galet udda läggning förstås...

Thérèse sa...

Niklas - haha , trevligt att bli kallad favoritbloggare, tack.

Pumans dotter sa...

Niklas: Inte mycket kött i dom... oavsett namnet. Och du, du är inte ensam om att ha Thérèse som favvis!

För att återgå till ämnet: Jag är såå glad över att ljuset och solen är tillbaka. Även om det är tillfälligt och bakslagen kommer, precis som du påpekar, så går det åt rätt håll. Det är underbart!

Niklas (fd Hans Ångest) sa...

Ja, varsågod - du och nå´n till!

Jag har gjort Aloo Gobi till middag! Gott!

Pumans dotter sa...

Oj, det där kanske lät illa... jag gillar Johannas blogg också! Missade bara den där lilla bokstaven i "mina favortibloggare, sorry!

Thérèse sa...

Pumnas dotter - tack , tack , du tillhör ju mina favoriter att läsa också. Visst är det härligt med ljus , sol och (nåja) värme. Vintern är för lång och kall här

Thérèse sa...

Niklas - Ja , jag förstår att jag inte är ensam ;) det finns ju så många bra bloggar på nätet. Själv har jag en hel drös favoriter bl.a Johanna och Pumans dotter.
Aloo gobi är gott och vegetariskt. Själv har jag ätit saffransris och lite annat gott

Per sa...

usch en geting. Det kan ha varit "drottningen" som skall sätta bo nån stans, oftast en fet bamsing ungefär som en bålgeting. Då gäller det att slå ihjäl den snabbt så att det inte blir nåt bo i närheten. Spreja hårt runt träkarmar och liknande där dom gillar att bygga sina kupor.

Thérèse sa...

Per - det var en ganska liten geting eller om det nu var ett bi. Annars är väl inte varken bin eller getingar så farliga. Bara att ignorera när man träffar på dom