torsdag, mars 29, 2007

tågcharter

Jag läste i Aftonbladet att i sommar inleder SJ och Fritidsresor ett samarbete. Den som är flygrädd eller bara tycker tåg är trevligare kan resa på charter till norra Italien med tåg.
Tågchartern kommer att avgå från Malmö. Resan tar 21 timmar och 7 minuter med byte i Berlin. I juni kommer det att gå fyra avgångar till Gardasjön och Verona.
Tågcharter är inte bara klimatvänligt, utan också plånboksvänligt. Resorna är på tio dagar och kommer att kosta från 4998 kronor. Hotell och reseledare på plats ska ingå.

Jag tycker det låter som en utmärkt idé. Jag tycker att Europa är väldigt trevligt att resa i med tåg. Tågen håller bra standard , avstånden är hyfsat korta och landskapet varierat. När jag var yngre tågluffade jag två somrar. Något jag faktiskt skulle kunna tänka mig att göra igen men då vill jag nog bo lite bekvämare och inte sova på sittplats utan betala extra för en sovplats om jag åker nattåg.

För rätt många år sen åkte jag , sonen som då var 3 år och hans pappa tåg från Sevilla i södra Spanien till Malmö. Eller för att vara korrekt vi åkte tåg till Köpenhamn , sista biten till Malmö åkte vi bil. Det tog några dagar för vi gjorde stopp i Madrid , Baskien , Paris , Bryssel och Köhln.
Det var en väldigt mysig resa som även sonen uppskattade mycket. Det roligaste var nog när jag gick in på RENFEs (spanska SJ) biljettkontor på tågstationen i Sevilla och ville köpa en biljett till Köpenhamn. Dom blev ganska förvirrade och freslog diverse spanska städer istället. När jag stod på mig att jag faktiskt ville till Köpenhamn och att jag faktiskt ville åka tåg ordnade dom till sluten biljett. Men det blev en hel del frågor och dom kunde inte riktigt begripa varför jag skulle åka tåg hela vägen. Men biljetten funkade utan problem genom alla tågbyten och våra förbokade sovplatser på det franska tåget fanns när vi klev på. Det var en väldigt trevlig resa och vi träffade många trevliga medresenärer.

4 kommentarer:

barajagjohanna sa...

Vilken bra idé! Det låter lite lockade faktiskt. Och det var ju inte alls så farligt med pengar om man tänker på att det är 10 dagar och att man faktiskt får åka tåg och då se mycket...

Thérèse sa...

Johanna - ja jag tycker det låter väldigt trevligt och det är ju betydligt bekvämmare att resa med tåg än med flyg även om det tar längre tid.

Anna Malaga sa...

En bra idé, tycker jag. Jag älskar ju tâg och man ser mer av landet genom tâgfönstret än när man kör bil.
Jag ska definitivt hoppa pâ det där med det nya tâgluffarkortet istället för att flyga till Sverige i sommar. Vâr rutt blir nog ganska lik er. Gjorde ni ett stopp i San Sebastian? Vad gillade du Köln?

Thérèse sa...

Anna - Ja vi stannade i San Sebastian och det är en jättefin stad absolut värt ett stopp. I Köhln stannade vi för att vi var tvugna att byta tåg där. Om du inte måste stanna där är det inget jag rekommenderar , staden har en fin domkyrka men är annars ganska "betongig" det finns mycket vackrare tyska städeratt stanna i. München är fint liksom Heidelberg , Aachen och säkert en massa andra städer , jag är inte så berest i Tyskland , har mest passerat genom

Det är ju bekvämare att åk tåg än bil för man kan spela spel , läsa böcker , äta , sträcka sig upp och gå lite när man känner att man suttit för länge.
Låter som en bra idé att ta tåget till Sverige i sommar