torsdag, mars 29, 2007

stockholmare och lantisar

Jag läste det här om Magnus Ahlin som blev nekade ett jobb i Lund med motivering att ”Du framstår som väldigt stockholmsk – både i din ansökan och i telefon”, skrev arbetsgivaren och tillade att ”stockholmare här nere ses som ett skällsord av många”.

I morse hörde jag en diskussion på radion om detta och folk fick ringa in. Det är helt otroligt vilka fördomar det finns bara i vårt lilla land. På radion pratade personer från olika delar av landet om hur dryga och kaxiga faktiskt stockholmare är. Som om det skulle vara fakta.

Även stöddinga skåningar och sävliga norrlänningar fick sig en känga av diverse personer som ringde och ventilerade sina åsikter. Vilket ju är lika lite sanning som att stockholmare är dryga. En kille som ringde jobbade med internutbildning på ett större företag , han åkte runt och höll diverse kurser men eftersom han var från Stockholm och bodde i Stockholm fick han inte ta hand om utbildningen på norrlandskontoret. En dam från Stockholm hade flyttat runt mycket i Sverige och i Dalarna gick det bra att vara stockholmare men i Skåne var det hemskt.

Det är ju svårt att hålla sig för skratt faktiskt men samtidigt blir jag ganska förvånad att så många verkade ha så mycket fördomar. Jag har vänner från olika delar av Sverige och ar bott i flera svenska städer men aldrig på allvar mött något sånt här. Det är verligen skandal om Magnus Ahlin var meriterad för jobbet han sökte men inte fickdet enbart för att han var från Stockholm.
Diskrimineringsombudsmannen, DO, har tittat på Magnus fall men kan inte driva det eftersom stockholmare inte är en etnisk minoritet.

9 kommentarer:

Niklas (FD hANS åNGEST) sa...

Värst av alla är vegetarianerna...

De är riktigt dryga.

Thérèse sa...

Niklas - haha så det ska jag undvika att ta upp i mitt CV då? Köttätare med sitt sug efter blodoch likdelar känns ju ganska läskiga...

Niklas (fd hans ångest) sa...

Ja, men du kan väl ordspråket: "Att äta eller ätas".

Jag väljer självklart det förra.

barajagjohanna sa...

Det är rätt kul, det där. Och jag har skrivit ett inlägg (dock inte publicerat ännu, får se om jag gör det) där jag nämner att jag kommer att bli trött på alla dryga stockholmare om jag skulle bo i Stockholm... ;) Men då menar jag givetvis inte alla. Jag har ju kompisar i Stockholm och de är inte ett dugg dryga. Det är nog den jobbiga dialekten som jag stör mig på och att vissa ska vara så märkvärdiga. Men märkvärdiga människor finns det ju överallt.

Thérèse sa...

Niklas - men om alla blev vegetarianer skulle ju det ordspråket inte betyda något och ingen behöver ätas. Alla kan däremot njuta goda grönsaker , tofu , quorn mfl. vegetariska läckerheter

Johanna - haha , fast hur kan man störa sig på stockholmska om man kommer från Dalarna? Du har väl hört Gunde och äventyraren Mikael Strandberg prata? Jösses ;) Stockholm är säkert Sveriges trevligaste stad men nackdelen är att det är dyrt att bo här och knepigt att hitta lägenhet

Per sa...

"Öarnas stad é du";) Det finns väl en och annan lokapatriot där också, vilket man kan störa sig på, trots att jag formellt är född i stockholm men inte bott där sen jag var lill-liten. Trots att det är en fin stad med mycket vatten är det ju ändå en ganska liten stad. Själva "city" (dvs koplex med affärer) är ju inte så speciellt stort.

Thérèse sa...

Per - med internationella mått är stockholm litet men det är den största stad som vi har i Sverige. Det är en vacker stad med massor av vatten och jag förstår inte alls varför innevånarna kallas kaxiga. Lokalpatrioter finns ju överallt , min mamma är extrem och hon är inte från Stockholm

Sofia sa...

Jag tycker anda Stockholmarna tar priset, som inte bara gor skillnad pa "stockholmare" och "lantisar", utan det ar aven viktigt vilken _del_ av Stockholm man kommer ifran... Soder, norr eller vaster... om sadant blir viktigt, vad ska de da inte tycka om andra svenskar, eller utlanningar... jag far bara lust att saga lagg ner.

Thérèse sa...

Sofia - jag håller med