torsdag, mars 22, 2007

rökning

I Sverige och allt fler länder införs fler och strängare rökförbud på olika områden och färre och färre människor röker. Om man ska generalisera , och det är ju roligt ibland , så blir det rökigare och rökigare ju längre söderut i Europa man kommer. När man åker över Pyreneerna och in på den Iberiska halvön är det så rökigt att man inte ser många meter framför sig.

Jag har läst eller hört att spanjorerna är dom i Västeuropa där störst andel av befolkningen röker. Vi svenskar tillhör dom som har minst andel rökare i befolkningen.

Visst är det skönt att kunna ta en fika , gå ut och äta, dansa , ta en drink och hångla mot bardiskar och slippa att kläder och hår luktar askkopp när man kommer hem. Samtidigt kan jag trots att jag inte röker tycka det är väl hårt att rökarna ska tvingas ut i den svenska januarikylan för att ta ett bloss. Det skulle väl kunna finnas rökrum på caféer , restauranger , diskotek och liknande ställen.

I Spanien finns visserligen en lag att ställen med mer än hundra sittplatser ska ha en rökfri avdelning. Dom flesta spanska tapasbarer och caféer har färre sittplatser och får då välja om dom ska vara rökfria eller inte. Nästan inga väljer att vara rökfria.
Antagligen skulle dom förlora kunder på det för som sagt "alla" spanjorer röker.

När jag första gången åkte till Sevilla för att lära mig spanska för en massa år sen var det inte ovanligt att folk rökte inne i affärer och på banker. På El Corte Ingles i Sevilla fanns då stora skyltar att där rådde rökförbud men personalen rökte vid kassan. Numera verkar inte spanjorerna röka inne i affärer för jag såg det aldrig under förra året då jag bodde i Madrid.

En spansk bekant berättade att när han för många år sen gick till en läkare för en envis hosta satt läkaren och kedjerökte och min bekant satt och hostade i rökdimman. Något som jag också tror har försvunnit. Åtminstone har inte jag träffat spanska läkare som rökt samtidigt som dom pratat med patienten.
Som kuriosa kan jag berätta att en svensk läkare jag känner har talat om att på sjukhuset där han jobbar röker samtliga av läkarna som arbetar med hjärt- och lung-sjukdomar.

I Sverige är det självklart att gå ut och röka när man är hembjuden till någon och jag tror nästan att dom flesta svenska rökare idag inte väljer att röka inomhus utan går ut på sin egen balkong. Visst det är naturligtvis trevlgt att inte få hemmet inpyrt av rök. Jag som har barn och inte röker själv brukar skicka ut dom få rökare som kommer på besök. Det gjorde jag även i Spanien.
Ska man annars få ut en spansk rökare på balkongen kävs det att hans cigaretter är slut och han vill be grannen om en.

Sverige är nog nästan det enda land i världen där folk som har slut på cigaetter frågar en person som röker om dom får köpa en cigarett och sen betalar en krona eller två för ciggen. I Sverige är det också helt okey att ta upp sitt cigarettpaket och ta en cigarett utan att bjuda dom som sitter med vid bordet. I dom flesta andra länder bjuder man alltid på cigaretter när man tar en själv. Ja i dom flesta länder bjuder man nog på det man själv tar och äter eller dricker.
Här skulle jag kunna berätta en historia om en kille som kom hem till mig med en jättestor bulle , värmde den i min ugn och sen åt den hemma hos mig utan att bjuda mig. Men det är så längsen att det är preskiberat nu och han har blivit pikad för det tillräckligt många gånger.

Som sagt jag röker inte själv men störs inte så mycket av att andra gör det. Visst är det en dyr och farlig vana och bra om man ka sluta. Men ibland kan jag tycka att de är lite väl hårt att alltd tvinga ut rökarna i kylan.

Nu har jag naturligtvis generaliserat rejält som vanligt. Att det finns gott om spanjorer som inte röker behöver jag väl inte påpeka det vet nog alla ändå. Medvetenheten om farorna med rökning och kampanjer för att få folk att sluta finns även i Spanien. På spansk TV ä det vanligt med reklam för nikotintuggmmin och precis som i alla andra EU-länder är dom spanska och dom svenska cigarettpaketen försedda med varningstext.

20 kommentarer:

Niklas (fd Hans Ångest) sa...

Du är fantastiskt duktig som har slutat röka!!!

Thérèse sa...

Niklas - tack men det var åtminstone sju år sen men jag har väl haft små återfall fast aldrig blivit rökare på heltid igen. Av någon anledning blir jag lite sugen när jag är nere eller stressad men återfall när jag festar känns inte akuellt.

barajagjohanna sa...

Haha, detta har vi ju diskuterat förr och jag tycker ju absolut att rökarna ska tvingas ut i kylan om de nu nödvändigtvis måste röka. :] Ännu hellre borde de sluta med rökningen.

När jag var yngre fick jag huvudvärk av minsta lilla röklukt. Det är bättre nu. I Paris vande jag mig så pass att cigarettröken nästan kändes hemma. Huh! När jag har kommit tillbaka till Paris på semester har jag dock insett att det är väldigt fräscht i Sverige tack vare att vi slipper röklukten på de flesta ställena. När jag och lillebror åt frukost på ett café i Montmartre i julas, så höll jag på att storkna av all rök, usch vad det stack i ögonen!

Thérèse sa...

Johanna - jo ja vet jag hålle med dig att det är bra om man kan sluta röka. Ett helt rökfritt Sverige skulle inte vara så dumt... eller en hel rökfri värld.
Jaghar en kusin som är så svår allegrisk att han tidigare aldrig kunde gå ut och festa med sina kompisar utan att få astmaanfall och bli väldigt sjuk. För honom har ju rökföbudet inneburit en enorm befrielse.
Jag håller också med om att man blir van. I Spanien tänkte jag inte heller så mycket på att man ofta satt i en dimma när man tog en kaffe eller nåt ute.
Samtidigt tyker jag det är lite väl hårt at rökare alltid ska tvingas ut i kylan. Rökrum vore väl okey

Monica sa...

Fast...nu när rökförbudet trätt i kraft lite mer ordentligt märks det bättre (i Spanien, alltså). Men, jag tror att lagen impementeras lite olika i olika regioner, jag har en känsla av att det är lite strängare i Katalonien. Visst är det många småbarer som fortfarande har rökning tillåten, men, jag vet inte om jag har tur, ikring mig är det väldigt många rökfria ställen faktiskt. Och en av bankkillarna på vår bank som jag _aldrig_sett utan en cigg (verklgien aldrig!)-han slutade abrubt (iallafall bakom disken inne på banken) den 1 januari förra året...
Otroligt med hjärt- och lungläkarna. Någon form av variant av "precrastination" eller liknande???

Monica sa...

OJ-det blev en del stavfel - ber om ursäkt! (och för känsliga personer: implementeras, verkligen, "procrastination") ;-)

Carin sa...

Faktiskt har det hänt mycket bara det senaste året vad gäller rökning i Spanien och det är intressant att reflektera över vissa saker. Exempelvis är det många turister som knappt hinner av planet förrän de tänder en cigarett på flygplatsen i Málaga. Spanjorerna gör det inte. Det är totalt rökförbund på alla flygplatser utom i Madrid och Málaga som har särskilda möbler med starkt utsug på några enstaka platser. Men reglerna om var de får placeras är så hårda att de bara finns i Málaga och Madrid.
I Málaga finns förvånansvärt många restauranger och barer med totalt rökförbud och jag har under ett år inte hört en enda spanjor klaga över lagändringen. Många barer gjorde egna enkäter till kunderna och eftersom så många har barnfamiljer som stamgäster blev det rökning förbjuden. Det dröjer förstås innan majoriteten av barerna blir rökfria men det finns en del fördomar som inte stämmer och jag tror inte spanjorerna är värst.
Här som sagt är det ju rökförbud på alla offentliga platser, så kom jag till Danmark förra julen, tog tåget och var hamnade jag om inte i en rökvagn. Alla rökte. Det kändes som att kastas tio år tillbaka i tiden.

Nadia sa...

Värst vad du var blödig då. Ut med dom i kylan bara! Så kanske fler dessutom undviker att börja med denna luftförpestande ovana.
Den främsta orsak till varför jag tycker att rökning bör vara förbjudet på restauranger och liknande platser är för att det är skadligt och hälsovådligt även för andra än rökarna.

Historien om bullen tycker jag förtjänar ett alldeles eget inlägg! Det låter som en minnesvärd incident :)

Thérèse sa...

Monica - jag tror också det märks mer i Spanien. 1999 var jag i Barcelona och flygplatsen var full med rökförbudsskyltar men alla rökte ändå. Jag tror inte man struntar lika mycket i såna skyltar idag.

Carin - visst har det hänt mycket det är stor skillnad idag mot när jag pluggade i Sevilla och Cadiz på 90-talet.
När jag bodde i Madrid förra året tyckte jg det var väldigt ont om rökfria ställen men jag letade inte direkt heller.
Just det tåg är väl oftast rökfri och alla Iberias fligheter liksom dom flesta stora flygbolag är numera helt rökfria.
Det är säkert betydligt färre spanjorer so röker idag än för bara 10 år sen. Jag har inte sett någon statistik på det men skulle tro det ändå. Fast det är betydligt fler som röker i Spanien än i Sverige och i Sverige verkar rökare nästan skämmas och gå och gömma sig.

Thérèse sa...

Nadia haha jag kanske är för blödig. Egentligen vill jag ju inte försvara rökning för det är både farligt och dyrt och inte så trevligt.
Jag som inte röker borde väl kanske inte heller försvara rökarna så mycket....

Thérèse sa...

Nadia - haha får se om jag skriver ihop en historia om bullen. Fast det var inte mer än att en kille jag kände kom och hälsade på mig. Han hade med en enorm bulle och bad om att få värma den i min ugn. Sen satt han och åt den vid mitt köksbord utan att bjuda. Men det är väldigt längesen och han skulle säkert inte göra samma sak idag. Jag brkar fortfarande pika honom för den gången-

Per sa...

En av mina favoritfiler är "Mannen som slutade röka" med Gösta Ekman, Grynet Mollvig mfl. Jag vet inte om man blir så jätte motiverad att sluta röka av den men alla dansar ju nakna på blomsterängen i slutet av filmen och det är näst intill "fri sex" för dom slutat röka -sann 70-tals anda! Kungen lär väl röka i smyg bakom ett skynke på nobelfesten? Skandal! ropar vänner av ordning eftersom konungen är en förebild för ungdommen (skrattar;))

Pumans dotter sa...

Håller med Johanna och Nadia: Ut med dom bara. Eller egentligen... jag har inget emot rökare, annat än att de luktar illa, men om det finns ordentliga "rökburar" (det finns ju fina såna nuförtiden) så vill jag inte tvinga ut dem i kylan.

Rökare är också människor, fast inte lika länge. ;)

Thérèse sa...

Per - ja Mannen som slutade röka är en härlig film. Rolig och fina Parisvyer. Jag gillar även Hasse och Tages Äppelkriget fast det var väldigt längesen jag så någon av dom fimerna

Pumnas dotter - precis "rökburar" kunde väl få finnas. Jag är väl inte helle så förtjust i röklukt men det stör mig inte jättemycket heller

barajagjohanna sa...

Rökrum gör ju inte så stor skillnad, för röken kan sprida sig. Typ som rökhörnor på caféer och restauranger, herregud, det gör ju ingen skillnad för en allergiker...

Per sa...

I kulturer där allt inte är så kliniskt rent som i Sverige finns nästan inga sådana saker som rökallergi, kattallergi, dammallergi mm. Endast genom att härdas hårt av lite lagom lort och rök mm kommer vi slippa ha dessa dessa besvär i framtiden -För ett smutsigare Sverige! är min paroll, sen får socialstyrelsen och folkhälsoinsitutet tycka vad dom vill (med betoning på lagom)

Nadia sa...

Johanna; Jag har heller aldrig fattat tanken bakom att lata halva restaurangen vara rokfri, gor absolut ingen skillnad och ar nastan annu mer storande tycker jag.

Per sa...

tacka vet jag förr då det fanns rökplatser på flygplan också -smoker or non smoking?

Pumans dotter sa...

Johanna och Nadia: Det finns såna öppna rökburar i glas som ser ut som caféhörnor med bord och höga stolar, riktigt tjusiga, och så har de ett så starkt utsug att du kan sitta bredvid en som röker och inte känna lukten! Det fanns såna på min förra arbetsplats i fikarummet. Perfekt!

Thérèse sa...

Nadia och Johanna - jo det är klart att det är eningslöst att ha några rökfria bord och några bord där rökning är tillåtet i samma rum. Men som Pumans dotter säger det finns rökburar med ordentligt utsug som ma kan gå in i. Eller så kan man ordna ett litet tak med infravrme på någon plats ute

Per - du har en poäng att vi kanske lever för rent eller bakteriefritt idag.Däremot kan vi nog klara oss utmärkt utan rökiga miljöer.
Det finns nog knappast något flygbloag som tillåter rökning idag.