söndag, mars 25, 2007

geografikunskaper

Jag läste på Blancaflors blogg om en brittisk kollega till henne som underade i vilket land Berlin låg.

Amerikanare är ju annars kända för sina ganska obefintliga geografikunskaper. Naturligtvis är inte alla amerikanare urusla på geografi men jag lyckades träffa två stycken som verklige hade noll koll.
Detvar när jag pluggade spanska i Cadiz. En svensk kille på skolan berättade för den ena amerikanen att han bodde i en stad i Sverige som hette Jönköping. Amerikanen hävdade att han visste var Sverige låg men inte Jönköping så den svenska killen tog fram en karta och visade. "Åh det är i Europa" sa amerikanen häpet.

En rast vi hade stod vi och pratade lite och en tjej frågade dom två amerikanska killarna hur många som bodde i USA. Dom började diskutera med varandra om det kunde vara 1 miljon människor för i hela världen bodde väl 10 miljoner trodde den ena killen. Hans kompis trodde att det kanske var mer än 10 miljoner människor i hela världen och förelog 10 miljoner i USA och 100 miljoner i världen. Men det möttes genast av protester , "Inte kan det väl bo 100 miljoner människor i världen".

Dom två amerikanska killarna hade hyrt en bil och skulle köra runt lite i Portugal. Dagen innan dom skulle ge sig iväg frågade en av dom mig om jag varit i Portugal och vilka platser jag kune rekommendera. Jag sa att Lissabon var en väldigt vacker stad. "Jaha vad är det för plats , ligger det i Portugal , är det en stor stad?" frågade amerikanen.
Ja det är Portugal huvudstad som är en väldigt vacker och trevlig stad sa jag och blev en aning förvånad att dom hade så dålig koll på landet dom skulle åka till nästa dag.

Det här är tyvärr inget jag har hittat på utan helt sant. Även om amerikaner är kända för sina bristande geografikunskaper är det väl sällan så här illa. Dom här två amerikanerna var ganska extrema när det gällde att ha noll koll på både geografi och ganska mycket annat.

Här har jag som många ofta gör använt amerikan för en person från USA. Egentligen tycker jag det är fel för alla från Nord- , Syd- och Mellan-Amerika är ju amerikaner. Jag skulle gärna vilja ha ett svenskt ord för människor från USA för det finns i spanskan och andra språk, usaare låter inte så bra och begripligt.

35 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Det som är mest skrämmande är den totala ignoransen som ligger bakom. Det är kanske inte sâ viktigt om man blandar ihop Lettlands och Litauens huvudstäder, men om man inte vet vad Berlin är... dâ har man kanske missat hela grejen med Berlinmuren, järnridân, Öst och Väst?
Mânga yankies ( i brist pâ annat ord, hehe..)tror ju att Spanien ligger i Sydamerika. Man kan ju frâga sig om de isâfall har missat hela historien om conquistadorerna och tror att spanskan är ett sprâk som urbefolkningen pratade????

Anonym sa...

Det var inte helt sällan i klasserna i Paris som folk såg frågande ut när man sa att man kom från la Suède, faktiskt. Eer, Suisse? frågade dem...

Anonym sa...

Visserligen finn det en (eller två) världsdelar - d v s Nord- och Sydamerika. Men samtliga i dessa världsdelar kan inte kalla sig amerikaner. Nationaliteten uppstår inte från världsdelen - utan från STATEN!!!

I världsdelen Nordamerika finns (ju) en STAT som heter Amerika...

Därför kallar vi t ex inte kanadensare för amerikaner.

Anonym sa...

Det dar med att inte veta hur manga som bor i landet kanner jag igen harifran Frankrike ocksa. Jag har fragat flera fransman som inte haft en aning om hur manga det bor i Frankrike. Jag undrar om svenskar ar speciellt "nummer-fixerade", eftersom vi ar ett sa litet land kanske det blir extra viktigt?

Haller med om att amerikanerna har dalig koll pa geografin, men lite mer forstaelse fick jag nar jag bott dar. De ser pa Europa ungefar som "ett land/stalle langt borta", ungefar som vi ser pa USA. Och bade storleksmassigt och till antal personer kan man ju faktiskt jamfora USA med hela Europa. Och hur manga svenskar har koll pa mer an max 2-3 stater i USA?

becka sa...

Jag är sämre på geografi än någon annan jag känner och skäms som en hund för detta..Jag har över huvud taget väldigt dåligt orienteringssinne och går jämt vilse. Kartor, vägbeskrivningar och dylikt fastnar helt enkelt i min hjärna, det är nästan som ett lietet handikapp...Sorry förresten att jag har varit så dålig på att kommentera din fina blogg det senaste, men jag har varit allmänt slarvig med bloggandet. Idag gjorde jag min första uppdatering på min blogg på elva dagar haha. Jag är askass på att blogga regelbundet. Hoppas vi får chans att ses igen snart. puss puss

Thérèse sa...

Anna - håller med det är inte ett måste att veta var Jönköping ligger om man kommer från Arizona i södra USA som dom här killarna gjorde men det finns en ignorans som bottnar i dålig koll på världen. Som att inte känna till öst-väst eller nord och syd lände och tro att spanska är ett ursprungligt språk i latinamerika och då helt har missat conquistadorerna och kolonialismen.

Johanna - att blanda ihop Sveige med Schweiz verkar vara en klassiker. Har nog drabbat alla svenskar som varit ue och rest någn gång.

Niklas - ok en språklektion. Nordamerika är USA , Kanada och Mexico dom som bor i dessa länder är alla amerikaner eller nordamerikaner men också mexikaner , kanadensare och "jänkare".
Precis som du och jag är svenskar men också européer. På spanska kallas en person från USA en förenastatare eftersom USA betyder Amerikas förenta stater.

En person som bor i Chile , Bolivia eller Venezuela är också en amerikan eller sydamerikan om man föredrar det men det är helt korrekt att kalla dom amerikaner. Sen är dom naturigtvis också chilienare , bolivianer och venezuelaner.

Alla från Eldslandet i söder till norra Alaska är amerikaner för dom lever på den amerikanska kontinenten oavsett om deras stat är Amerikas förenta stater (USA) ,
Brazlien eller Nicaragua.

Sofia - jag har faktiskt också en känsla av att vi är lite mer "siffer-fixerade" jag tyker att svenskar verkar ha bra koll på hur många som bor i Sverige , i vissa städer och vissa andra lnder. Iallfall om jag jämför med mina utländska kompisar. Jag vet att amerikaner ofta ser på Europa ungefär som ett land , något som kanske inte alla européer uppskattar. Jag tror du har helt rätt att svenskar inte heller är så himla bra på USAs geografi , vi känne till några stora kända städer vid kusterna men inte så mycket mer. Om jag får skryta lite så var jag faktiskt med i en tävling på en fest för några år sen där man skulle skriva upp hur många delstater i USA man kunde. Jag missade bara två. Vann tävlingen gjorde jag också.

Becka - ja vi har väl alla våra grejer vi är sämre och bättre på. Jag är ganska duktig på geografi och har bra koll på länder ch städer. Brukar också ha bra lokalsinne och nabbt lära mig hitta på nya platser. Däremot verkar min hjärna inte mottaglig för matte och beräkningar , det var ett jätteprblem när jag pluggade ekonomi.
Jagkikar in varje dag för att se om du har uppdaterat. Ska surfa dit och se vad du har skrivit idg. Jag vill också väldigt gärna ses snart. kramar

Anonym sa...

Therese, med ditt resonemang är det bäddat för begreppsförvirring och språkförbistring - så jag tror jag skolkar från din lektion...

Pumita sa...

Det var en jättebra förklaring (los americanos), Thérèse! Jag kunde se framför mig hur alla bolivianer, venezolaner, nicas och ticos protesterade när jag läste Niklas kommentar. De skulle aldrig gå med på att de inte är amerikaner.

Anonym sa...

Alltså, dom KAN kalla sig amerikaner (vad det nu skulle vara bra för) - men det är väl bättre att säga bolivian, canadensare eller mexican om de människor som inte kommer från ett LAND som inte heter Amerika.

Men givetvis - precis som jag kan kalla mig europé kan alla nyss nämnda kalla sig amerikaner. Syftar då på VÄRLDSDELEN.

Thérèse sa...

Niklas - mitt resonemang är precis vad alla miljoner människor som bor på den amerikanska kontinenten men inte i USA skulle säga. Bolivianer , Chilienare , Arentinare mfl. skulle aldrig gå med på att dom inte var amerikaner. Du kanske borde lyssna på dom och acceptera vad dom säger.

Pumans dotter - Precis , dom är ju lika mycket amerikaner som någon från USA. Det är nog svenska språket som är lite slarvigt här och tyvärr många svenskar en aning okunniga. Att använda ordet jnkare om en person från USA känns inte så bra svenska för det känns en aning nedsättande

Thérèse sa...

Niklas - vanligtvis kallar dom sig naturligtvis bolivianer, mexicaner , chilinare men dom skulle rotestera högljutt om du hävdade att dom inte var amerikaner.
Jag är ju europé men det är inge jag brukar säga. Bara när jag är väldigt långt bort från Europa och pratar med folk som inte känner till Sverige och tror att jag är från USA dvs. när jag har rest i Latinamerika och delvs också i en del andra länder som Indien.

Anonym sa...

Ja, men herregud - läs vad jag menar!!!

Unknown sa...

jänkare är väl ett festligt uttryck, men det känns kanske en aning gammaldags, ungefär som "grabben med choklad i" eller nåt, sen finns det ju gringo också, men det kan man ju bara använda om man är en svartbuskig latinoganster.

Thérèse sa...

Niklas - jag läser och tycker det känns som om vi är ganska överens

Per - gringo är ju en aning nedsättande också och funkar knappast så bra på svenska. Jänkare känns gammaldags jag skulle vilja ha ett svenskt ord i stil med usaare eller något men det finns ju inte. Som spanskans estados unidense betder person från Estados Unidos dvs person från Förenta Staterna (USA)

Thérèse sa...

Sofia - jag tycker väl inte att man måste kunna exakta siffror över folkmängden i olika länder men att som dom här två amerikanerna spekulera i att det kanske bor 10 eller 100 miljoner människor i hela världen är verkligen ignorant och extremt okunnigt.
Även om många fransmän inte vet hur många som bor i deras land skulle dom troligen inte gissa på varken 1 miljon eller 100 miljoner utan det skulle hamna någonstans mittimellan

Linda sa...

Jag är så förvånad att de amerikanska skolsystemet inte fungerar bättre än vad de gör. USA är "spännande" på det viset: där finns både några av världens främsta universitet och några av de absolut sämsta skolsystemen... Men det kanske går hand i hand?
Jag har en vän som trodde att Nelson Mandela var en fotbollsspelare... Inte så lyckat, det heller.
Mitt intryck i Japan är att människor är väldigt allmänbildade. Eller så är de bara för snälla och artiga för att vilja framstå som dumma ;)

Anna Malaga sa...

Niklas, staten heter inte precis America, utan United States of America. Det är väl yankisarna själva som kallar sig amerikaner rakt av, och vi har hoppat pâ det. I hela den spansktalande världen är det inte sâ.
Intressant ocksâ att de svarta är "afro-americans", urinvânarna är "native americans", men de vita inte är "euro-americans", utan rätt och slätt "americans".

Anonym sa...

Anna: Nä, på spanska är det inte så - men nu utgår ju jag från svenskan!

Håll med om att det är förvirrande om alla skall kalla sig amerikaner.

En helt annan femma är om USA felaktigt har tagit sig ensamrätten att kalla sitt land Amerika - vilket kanske bara borde vara förunnat kontinenten.

Att vissa säger afroamericans och nativeamericans är inget annat än förtäckt rasism.

Thérèse sa...

Linda - det är verkligen sant att i USA finns några av världens bästa universitet samtidigt som många barn går i riktigt dåliga och undermåliga skolor.

Anna - jag kunde inte sagt det bättre själv

Niklas - jag håller inte med om att det är förvirrande att alla kallar sig amerikaner. Det är samma sak som att alla frå afrika är afrianer men också kenyaner , egytier , marockaner , sydafrikaner o.s.v
Precis som alla asiater är både asiater men också kineser , koreaner , indier, thailändare eller vad dom nu kommer i från.
Eftersom det fungerar att språkligt skilja på människor från lanet uSA och kontinenten Amerika på andra språk borde det gå på svenska också. Vi bord ju kunna ha ett annat ord än amerikan för en person från USA

Anonym sa...

Neeeeeeeeeeeeej - det är en dålig jämförelse, Therese... Det finns inget land som heter Asien - och det finns inget land som heter Afrika...

Därför kan man säga asiat och i och med detta inte tro att personen kommer från ETT VISST LAND.

Men säger man att någon är amerikan, så associerar man inte till världsdelen utan till LANDET.

Thérèse sa...

Niklas - det finns ingetland som heter Amerika heller för det är en världsdel. Däremot finns Amerikas förena stater , United states of America. Normalt säer vi väl USApå svenska , ingen kallar väl landet för Amerika
Dom som kommer därifrån är naturligtvis amerikaner men det är alla som komer från den amerikanska kontinenten. Så en chilienare är lika mycket amerikan.

Det finns t.e.x ett land som heter Sydafrika en person däifrån är nturligtvis afrikan men nationaliteten skulle man nog kalla sydafrikan på svenska.

Anonym sa...

Jaa?

Och???

Anonym sa...

USA har inte ett federalt skolsystem. Det betyder att varje stat är fri att bygga upp sitt skolsystem precis som de tycker är bäst. Jag känner inte till någon stat som har en läroplan som vi har (men det är väldigt få länder som jag känner till som har det faktiskt). Det betyder att det är svårt att jämföra från stat till stat och ibland mellan olika städer eller skolor. För dem som flyttar inom USA är det också svårt eftersom man sällan vet hur den kunskapsnivå barnen har ska passa med den nya skolan. Detta är också en av anledningarna till att de flesta universitet i USA har de grundläggande åren när man inte väljer en speciell utbildning. De två åren syftar till att ge eleverna en någorlunda homogen nivå innan man väljer sina studier.
Inom skolansvärlds är det ungefär som om man skulle se på Europa utifrån och säga: "OK, vad har Europa för utbildningssystem". Av naturliga skäl prioriterar Europas länder olika kunskap och utbildningsform precis som staterna i USA.
Och bra och dåliga skolor finns det ju faktiskt över hela världen. Inget utbildningssystem är väl "vattentätt". Och nej, jag beundrar inte USA speciellt, men jag har varit där en del och läst en del om det.

becka sa...

men Nicklas och Thérèse>> Denna hatkärleksdebatt ni ständigt för här. Fascinerande :-D Som en såpa på bästa sändningstid haha. "Men Nicklas, försök nu att föstå hur jag menar" "Men Thérèse, försök nu förstå hur JAG menar" "Men vi menar väl samma?" "Nej det gör vi inte" Och ni bara fortsätter och fortsätter och jag sitter här och gapskrattar.

Thérèse sa...

Niklas - alltså det finns vad jag vet inget svenskt ord förutom amerikan för en person från USA. Men såna ord finns i andra språk och borde finnas i svenskan också. En från USA är lika mycket amerikan som en från Bolivia

Tolken - intressant , jag har en kompis i New York , vi satt en påsk och såg den berömda storfilmen om Jesus liv. Hon ställde en massa konstiga frågor som om hon verkligen hade noll koll tyckte jag. Till slut fick jag veta att man inte hade religionskunskap i skolan i hennes delstat iallfall. Man ansåg att religion var något privat som skulle läras ut hemma. Min kompis är inte religös men hennes familj är judisk så hon har aldrig firat krista helger och sånt. Jag beundrar inte heller USA men jag ogillar dom inte heller.

Becka - ja kan han bara inte fatta att jag alltid har rätt ;)

Cliff Hanger sa...

Skrämmande självtillräcklighet och ignorans (även om det är lite komiskt också). Det värsta är nog att de inte förstår hur illa det är ställt med deras okunskap. Men så brukar det vara med idioter - självinsikten är noll.

Intressant fundering om vad man ska kalla folk från USA för. Håller med om att det borde finnas något bättre ord än amerikaner.

Thérèse sa...

Cliff hanger - jo jag hade ju svårt att hålla mig för skratt när dom där två amerikanerna började diskutera geografi och en del annat också där deras kunskaper var lika obefintliga. Fast som du säger det är en skrämmande självtillräcklighet och ignorans

Visst borde det finnas något bättre ord än amerikaner på svenska. Jag kanske ska lansera usaare hårt och se om någon nappar

Anonym sa...

För att ytterligare spä på fördomarna mot amerikanernas obefintliga kunskaper i geografi (och det mesta som rör vår värld och omvärld)kan jag inte låta bli att tipsa om det här tv-inslaget i ämnet:

www.youtube.com/watch?v=fJuNgBkloFE&NR

Unknown sa...

emchie: Helt fatastiskt klipp! Jag skrattade nästan ihjäl mig. Nordamerikan är ju lite närmre, men då utesluter vi ju canada (canadensare) och mexico (mexican, med c eller k?)

Unknown sa...

Nordstatare och sydstatare hade man ju kunnat använda för länge sen, men jag tror faktiskt jag hört uttrycket "statare", fast det låter lite gammaldags, ungefär från Karl-Oskar och Christinas dagar.

Thérèse sa...

emchie - ha ha vilket kul klipp tack för det.

Per - säge man statare tänker nog dom flesta svenskar på något dom läst om i historieböckerna och hos proletärförattare som Moa Martinsson , Harry Martisson , Ivar Lo Johannson mfl. Alltså en typ av jordlösa landarbetare som jobbade på storgodsen och bodde i statarstugor. Fanns in på 1900-talet. Kopplas väl samman med det gamla jordbukssverige då det fanns backstugesittare , torpare , statare och en massa andra termer som knappt används idag men dom flesta änd hört någon gång.

Anonym sa...

Det var det värsta jag hört!! Visste dom alltså inte hur många människor det fanns i världen och inte ens deras eget land!!!
Herregud...

Thérèse sa...

Mandi - nu var dom här två killarna "mer muskler än hjärna" om man ska uttrycka sig lite elakt. Deras gissningar var ju inte ens i närheten 10 miljoner i hela världen är helt vansinnig gissning och jag hade så svårt att hålla mig för skratt

Anonym sa...

"Naturligtvis är inte alla amerikanare urusla på geografi men jag lyckades träffa två stycken som verklige hade noll koll."

Dumma amerikaner är inga undantag. De få amerikaner som vet att Napoli ligger i Italien och kan skilja på Iran och Australien kommer oerhört långt i deras missbildade teokratiskt styrda pissland.

//miljöpartisten

Anonym sa...

Jag skulle vilja veta hur mycket svenskar kan om Amerikas georgrafi som jämförelse?
Hur många Amerikanska länder (inkl Sydamerika!) kan tex en genomsnittlig svensk peka ut på en karta?
Hur många Amerikanska huvudstäder kan en svensk nämna?
Jag tror att svenskar är dåliga på geografikunskaper när det gäller utanför Europa.