fredag, februari 22, 2008

spanska politiska partier

Det har blivit lite glest med Spanieninlägg på sista tiden. Men jag lovar att det kommer. Fast det kändes mycket lättare att skriva om Spanien när jag bodde där eller nyss hade kommit hem.

Jag brukar inte skriva så mycket om politik i den här bloggen. Jag är nog inte så väldigt politisk även om jag så klart har en massa åsikter. Jag är inte eller har varit medlem i något parti och vilket parti jag har röstat på har varierat.

Ännu mer sällan skriver jag om spansk politik fast jag läser spanska tidningar. Brukar dock inte prata politik med mina spanska kompisar. Annars är det inte ovanligt att spanjorer har ganska hetsiga diskussioner om politik. Men även om diskussionerna kan vara häftiga och man står långt ifrån varandra åskitsmässigt så är man alltid goda vänner efteråt.

Iallafall så är det val i Spanien 9 mars och valkampanjen pågår säkert för fullt. Man väljer representanter till Cortes den spanska riksdagen. Spanien är precis som Sverige en monarki där kungen saknar formell makt och landet styrs av en folkvald regering med en statsminister. Den spanska statsministern kallas Presidente del Gobierno vilket ibland skapat översättningsfel eftersom det har tolkats som "President". För den som är intresserad av spansk politik så hittade jag det här inlägget på Spanienbloggen där dom olika partierna kortfattat presenteras.

Jag återkommer säkert till det spanska valet i fler inlägg inte minst 9 mars kommer jag säkert att känna för att kommentera utgången av valet. Fast utan att vara alltför insatt och trots att jag hört att det här valet är svårtippat , tippar jag på att socialisterna (socialdemokraterna) PSOE med statsminister José Luis Rodriguez Zapatero i täten får förnyat förtroende. Men det är mest en känsla jag har.

Inga kommentarer: