tisdag, februari 05, 2008

Asptrappa



Bilden ovan föreställer det nu pågående bygget av en asptrappa vid Islandsfallet i Fyrisån som rinner genom Uppsala. Ån bildar två vattenfall i centrala delarna av staden. Vid det andra vattenfallet , Kvarnfallet , finns redan en asptrappa och nu bygger man ytterligare en. En asptrappa kostar tydligen 6 miljoner kronor att bygga.

Aspen är en karpfisk som kan bli en meter lång. Den simmar norrut uppför Fyrisån för att leka under våren och då är det tänkt att den ska ta vägen genom trapporna. Trappstegen eller rummen i trappan är väl synliga så man kan gå dit och titta på dom hoppande fiskarna.

I somras när min japanska vän var på besök häpnade han över att svenskarna var så stora djurvänner att dom byggde speciella trappor åt en fisk. Stans mest kända fiskhandlar som också driver en dyr och välbesökt fiskrestaurang har donerat pengar till bygget men merparten av kostnaden står kommunen för. Jag kan nog tänka mig att inte bara min japanska kompis utan en del andra utlänningar tycker det är lite exotiskt och kanske underligt att bygga trappor till en fiskart.


Den andra asptrappan syns som en ränna på det här kortet.



Den går förbi det här huset som inrymmer Upplandsmuseet och passerar Kvarnfallet som ligger precis bredvid museet. Museet är beläget på Kvarnholmen i Fyrisån och inrymt i den gamla akademikvarnen från 1760-talet. Om någon som inte besökt Uppsala ändå känner igen huset kanske det beror på att det var biskopsgården i Ingmar Bergmans film Fanny och Alexander. Här bodde barnen med sin inte speciellt trevliga styvfar Edvard Vergérus som i filmen var biskop i staden.

2 kommentarer:

Lugnetetc sa...

Jag var i Uppsala för två veckor sedan och såg bygget... När man byggde snabbtågsspår i Frankrike på 90-talet vet jag att man hade speciella gångar med vatten i under rälsen/bygget för att en särskild art grodor (inte sådana som fransmän äter) skulle kunna ta sig fram!

Thérèse sa...

Fred - just de , såna där tunnlar för grodor finns under en väg i trakten av Göteborg.