torsdag, februari 07, 2008

råttans egenskaper

I förra inlägget skrev jag att enligt den kinesiska astrologin blir råttans år för dom flesta ett lugnt mellanår. Inga katastrofer eller revolutioner , mindre stress och mer tid för våra närmaste. Har kollat runt lite mer och råttans år är det första av tolv i den kinesiska djurkretsen. Eftersom det är det första djuret är året ett bra tillfälle för en nystart som till exempel nytt jobb , bostad , bröllop mm. Året är också ett bra tillfälle för den skuldsatte att komma på grön kvist igen.

Annars blir detta råttans år något av ett mellanår. Vi ska inte vänta oss några stora, omstörtande händelser utan det blir ganska händelselöst– annat blir det om två år då Tigerns år börjar, ett riktigt olycksår. Det kan låta tråkigt men å andra sidan minskar stressen och vi får tid åt våra nära relationer.Det här är ett bra år att ägna åt dina nära, dina fritidsintressen och din hälsa. Det är ett väldigt bra år för relationer. Många funderar nog över att bilda familj kanske får vi se en liten babyboom i slutet av Råttans år, eller i början av Oxens, som börjar om ett år.

Eftersom råttans år kanske medför en babyboom så kollade jag även lite hur folk som föds i råttans år är.

Råttor är

Råttan associeras med aggression, rikedom, charm och ordning, men även med döden, krig, det ockulta, pest och grymheter.

Som det första tecknet i den kinesiska zodiaken anses råttor vara ledare, pionjärer och erövrare. De anses vara charmiga, karismatiska, praktiska och hårt arbetande. Personer födda under råttans år tros ha ledaregenskaper och de mest organiserade och systematiska av de tolv tecknen. De anses vara intelligenta och skickliga, med stark ambition och envisa som utan ursäkter följer sin egen agenda, vilket ofta omfattar pengar och makt. Råttans naturliga charm och uppförande gör att de anses vara tilltalande som vänner för nästan alla, men råttan är selektiv när det gäller att välja sina vänner och har bara några få som hon litar på.

Bakom leendena och charmen kan råttan vara obstinat och kontrollerande, och vill ha det på sitt sätt till varje pris. De har kontroll över sina känslor, och använder det som ett medel för att manipulera andra, både mentalt och känslomässigt. Råttor är mästare på tankelekar och kan bli farliga, beräknande och grymma om det behövs. Med häftigt temperament och aggressivitet kan de utan tvekan hämnas på de som skadat dem. Råttor behöver lära sig att slappna av, då de kan vara besatta av detaljer vara intoleranta och stränga i sina krav på ordning, lydnad och perfektion.

Råttor behöver lära sig att tänka på andra framför sig själva, åtminstone ibland. De är rättvisa, och förväntar sig att andra behandlar dem på samma sätt, och kan bli mycket kränkta om de upplever att de blivit lurade eller att deras förtroende utnyttjats.

Råttans positiva egenskaper är: Minutiös, intelligent, karismatisk, charmig, ambitiös, praktisk, arbetsam, vältalig

Råttans negativa egenskaper är: Kontrollerande, förbittrad, manipulativ, grym, hämndlysten, envis, maktgalen, kritisk



Fast jag tror nog inte särskilt mycket på astrologi oavsett om den är västerländsk eller kinesisk. Ändå kan jag inte låta bli att läsa tidningarnas horoskop. Dessutom har jag för längesen fått ett långt invecklat personligt horoskop i present av någon som kunde ställa såna. Vet inte vart det har tagit vägen idag så jag minns inte allt som stod på dom ganska många A4 sidorna men en del stämde en del var helt vansinnigt fel. Ungefär som det brukar vara med horoskop kanske.

Kunde inte låta bli att kolla på mitt eget kinesiska djur som är gris och hittade att grisen stod för virilitet och fertilitet. Barn som föds under grisens år upplever tydligen mycket lycka. Grisar gillar inte stå i centrum.

Grisens positiva egenskaper är: omtänksamma , toleranta, känsliga, optimistiska, tillmötesgående, tjänstvilliga, ärliga, gästfria, idealistisk

Grisens negativa egenskaper är: materialistiska , sårbara, lättlurade, slösaktiga, överseende , eftergivna, tveksamma , osäkra , naiva

Nja jag vet inte. Något kanske stämmer men absolut inte alla egenskaper.


4 kommentarer:

Sara sa...

Gott nytt råttår!
Men det här med babyboom tycker jag att de säger ofta, det var samma sak med grisens år som började för ett år sedan. I Taiwan trodde man jättemycket på astrologi, så till den milda grad att man t o m planerade in förlossningar efter särskilt gynnsamma tidpunkter!

Thérèse sa...

Sara - gott nytt råttår till dig också. Lite märkligt men också kul att man tar horoskop så seriöst i Taiwan

Pumita sa...

Vilken tur att man inte är en råtta iaf! Låter inte så sympatiskt. Jag är rätt nöjd med att vara katt. ;)

Thérèse sa...

Pumita - ha ha , håller med att råtta inte låter så sympatiskt fast jag är inte så nöjd med att vara gris eller det spelar väl inte jätteastor roll men det finns ju roligare djur. Tur att jag inte har tänkt haka på den kommande babyboomen och skaffa mig ett rått-barn i år;)