måndag, oktober 08, 2007

siesta

Även den som inte kan spanska känner till några spanska ord som letat sig in i flera språk. Som macho, fiesta, mañana, siesta... Just siestan sägs ju vara avskaffad i dagens moderna Spanien och så mycket märks den inte i huvudstaden Madrid men visst har vissa affärer fortfarande stängt mellan 14 och 17 varje dag. Även om inte större varuhus och sånt stänger så är det inte enbart små affärer som stänger för siesta. När jag bodde i Alcobendas norr om Madrid hade min närmaste mataffär stängt varje eftermiddag och den var inte så liten.

Jag tror att den spanska siestan märks tydligare ju längre söderut i landet man kommer. När jag pluggade i Sevilla för ganska många år sen bodde jag mitt i centrum och då stängde i princip hela staden utom varuhuset El Corte Ingles mitt på dagen precis när jag slutade skolan så det gällde att ha köpt hem lunch om man ville laga något att äta direkt efter skolan. Fast eftersom Sevilla är otroligt varmt mitt på dagen och vi ofta festade till sent på kvällen och sen gick i skolan var det ganska skönt att gå hem och sova en stund på siestan.

På kontor, skolor och många andra ställen har man i dagens Spanien inte ledigt för siesta flera timmar på dagen. Förr när dom flesta var hemmafruar förberedde frun en stor lunch mitt på dagen och mannen och barnen kom hem från jobb och skola och familjen umgicks en stund.

För några år sen läste jag en kul grej om en svensk affärsman som kom till Spanien för första gången och såg allt stängas för siesta och gatorna bli folktomma. Han trodde något allvarligt hade hänt , att det var ett attentat , kriget var på väg eller något annat hemskt. Jalusier drogs ner, affärer stängde och gatorna tömdes snabbt på folk. Han blev smått hysterisk och försökte få den oförstående hotellpersonalen att tala om vad ovanligt som hänt men personalen såg inget ovanligt alls. Det är väl mycket möjligt att detta är en skröna som inte innehåller ett dugg av sanning men en ganska kul bild av kulturkrock ger den ändå.

2 kommentarer:

Pumita sa...

Jag skulle inte ha nånting emot att ha siesta mitt på dan härhemma, så seg som jag är efter lunchen... Men å andra sidan då blir arbetsdagen mycket längre och det är inte så kul. Mörkt när man kommer hem är det snart ändå.

Thérèse sa...

Pumita - håller med om att man blir seg efter lunch och att det vore skönt med en liten siesta då...