söndag, oktober 07, 2007

lite om barnuppfostran

En svår sak med att vara förälder är att sätta gränser och regler och vara konsekvent när det gäller att se till att barnet följer dessa. Min sexåriga dotter har fått en hel del kompisar i området där vi bor och det är jättekul. Helst vill hon vara ute med kompisar jämt efter skolan och på helgerna. Än så länge lyssnar hon på mig och går inte från gården där jag kan se henne. Det enklaste vore om vi alla föräldrar hade samma regler men det går ju inte att bestämma hur andra ska uppfostra sina barn. Dom flesta av hennes kompisar har ungefär samma regler som vi har. Men en kompis får vara ute var han vill i hela bostadsområdet , rota i containern , gå till bort till ICA själv och sånt som jag absolut inte skulle låta min dotter göra. Än så länge är det egentligen inget större problem eftersom min dotter förstår och accepterar att jag vill ha koll på vad hon gör och var hon är. Ändå känns det lite jobbigt att en av hennes kompisar i princip inte har några regler utan får göra mer eller mindre som han vill och leka ute var han vill. Jag borde väl inte oroa mig för saker som inte har inträffat än. Fast det är väl ett dilemma många föräldrar hamnar i någon gång då och då.

10 kommentarer:

Anna Malaga sa...

ja, det där är svârt...det finns ju alltid nâgon som har slappare regler, vad man än gör.
Jag skulle inte lâta en sexâring leka utom synhâll, tyvärr, om det inet är i nâgon trädgârd. Synd, men pedofiler och sânt kan man inte oroa sig för när det redan har hänt.

Thérèse sa...

Anna - visst är det svårt , killen jag skrev om är jättegullig och har en jättetrevlig mamma men det käns lite jobbigt att dom har så slappa regler och att killen pratar så mycket om allt han får göra som inte min dotter får. Fast än så länge accepterar min dotter att det är så. Jag hoppas ju hon ska göra det länge till.

Jove sa...

Du kan se de här frågorna som en liten utmaning från mig. Samtidigt som det är kul att höra svaret, kan det vara en bra tankeställare till sig själv.. :)

http://hallo.blogg.se/1191791473_sk.html

Per sa...

man aer ju lite orolig for trafik och sant ocksa om barnen springer omkring helt vilt. Minns begreppet "nyckelbarn" fran naer jag var liten.

Pumita sa...

Rota i en container?!! Vad tror hon att hon ska hitta där? Låter inget vidare.

Det är inte lätt att uppfostra barn men när de säger att "alla andra" får kan man ju fråga vilka "alla" är och oftast är det inte så många det handlar om iaf. Om det går är det bra att ha kontakt med de andra föräldrarna. Man kan ju inte bestämma vilka regler andra ska ha, precis som du säger, men det är ändå bra att veta så att ungarna inte kan spela ut föräldrarna på nåt sätt. Men det är mer när de blir äldre än vad din dotter är, antar jag.

Thérèse sa...

Jove - oj svåra frågor men jag ska göra ett försök att svara

Per- jo man är ju orolig för trafik och en massa annat som förälder. Just området där jag bor är bilfritt

Pumita - jo som du säger är det ganska få barn som får göra "allt" och än så länge accepterar min dotter att hon inte får göra allt som hennes kompis får. Det är han och inte mamman som rotar i containern. Jag vill inte att min dotter ska göra det för det kan finnas saker man kan skada sig på där. Jag har bra kontakt med mamman och hon är mycket trevlig men jag kan ju inte bestämma deras regler. Tycker det är lite jobbigt att han knappt har några regler och undrar hur dottern ska påverkas men än har hon inte gjort det.

Niklas (fd Hans Ångest) sa...

Somliga föräldrar skulle behöva en grundkusr i barnuppfostran. Jag kan fungera som mentor!

Thérèse sa...

Niklas - ha ha det tror jag säkert, är det mycket kött och ingen hockey som gäller för barnuppfostran?

Tolken sa...

Sånt känns det som man slåss med hela tiden. Jag har kompisar som har strängare regler (och gärna talar om för mig vad jag gör för fel) och kompisar (men framförallt föräldrar till barnens kompisar) som är slappare och där det blir mycket "men hon får ju". Jag tror det enda man kan göra är att tala med föräldrar och med barnen. Det är jättetråkigt att säga; jag vet att hon får, men så gör inte vi. Men än så länge funkar det. Lika tråkigt att vara den som är en slappis, men saker som jag inte tror på är svårt att uppfostra efter. Fast det där med gården, där är jag en riktig hönsmamma. Mina barn får knappt gå någonstans om jag inte ser dem :-)

Thérèse sa...

Tolken - än så länge funkar det bra med mina barn också. Fast min dotter har en kompis , en jättego kille med en supertrevlig mamma men han får göra nästan vad som helst. Han pratar väldigt mycket med mig om att han får göra det och det som min dotter inte får. Min dotter är bara sex år och då vill jag veta var hon är och med vem hon leker. Barnuppfostran är inte lätt ;)