måndag, oktober 29, 2007

salighetsförklaring

Fortfarande är spanska inbördeskriget 1936-39 ett känsligt ämne i Spanien. Varje familj har sina egna hemska minnen och många platser är förknippade med hemskheter. Kriget var väldigt grymt och blodigt och slutade med seger för Franco och 36 års diktatur i Spanien.

I går saligförklarade Vatikanen 498 präster , munkar och nunnor som dödades under det spanska inbördeskriget. Det här är den största enskilda salighetsförklaringen i den katolska kyrkas historia. Salighetsförklaring är det första steget mot helgonförklaring inom katolska kyrkan. Den här salighetsförklaringen har rivit upp bittra minnen och orsakat protester i Spanien. Merparten av dom som saligförklarades igår dödades nämligen av republikanerna som stred mot diktatorn Franco. Under hela sin tid som diktator hade Franco Vatikanens stöd. I går försäkrade dock Vatikanen att saligförklaingen inte är ett politiskt ställningstagande. Något som nog många spanjorer har svårt att tro.

På tal om katolska helgon har det länge diskuterats om Columbus ska helgonförklaras. Han upptäckte ju många nya själar som kyrkan kunde omvända säger dom som är för tanken att han ska bli helgon. Eftersom jag inte är med i kyrkan borde jag förstås inte bry mig men jag har lite svårt för tanken att Columbus ska bli helgon för att han hittade nya människor i Amerika som kyrkan kunde tvångsdöpa och utnyttja.

2 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Hâller med om att Columbus var ett väldigt dâligt val. Dessutom var det ju bara kommersiella intressen bakom.

Thérèse sa...

Anna - jag har hört att det ska ha diskuterats i katolska kyrkan då och då men jag har ingen koll på hur seriöst det är. Tycker också det är ett dåligt val