tisdag, oktober 30, 2007

halloween

I morgon är det dags för halloween-firande. Fast många väntar nog till helgen med att fira. Något som jag har en känsla av att det har minskat lite i popularitet. Fast visst försöker affärerna fortfarande sälja pumpor , spökdräkter och annat. Jag har egentligen aldrig firat halloween särsklit mycket. När jag var barn fanns det inte i Sverige och senare när det blev populärt blev det aldrig direkt av.

För några år sen var jag i Hong Kong just den helgen och när vi gick ut på kvällen i festkvarteren Lang Kwai Fong vimlade det av häxor, spöken , djävular och annat. Barer och diskotek i området hade också slagit på stort när det gällde halloween-pynt.

Kvällen efter hamnade jag av en slump på en liten kinesisk bar på 14de våningen i en av Hong Kongs skyskrapor. Här verkade alla känna alla och det var som att komma in på en privat fest. Det sjängs karaoke , någon var för full och sov i ett hörn och servitrisen drack upp mina öl och blev fullare och fullare. Kändes lite som någon sorts studentfest. Där blev jag påtvingad en häxhatt och en svart mantel. Folk protesterade högljutt när jag efter en stund försökte ta av häxhatten.

Fast en gång när jag var i tjugoårsåldern var jag bjuden på en halloween-fest. Då var firandet fortfarande inte särsklit stort i Sverige. Min kompis och jag klädde iallafall ut oss och festen var ganska kul trots att jag knappt kände någon. Minns inte vad jag var utklädd till men min kompis var liemannen och gjorde en lie av papp och en innebandyklubba. Hon blev väl lite onykter framåt kvällen och stack iväg till en närbelägen kyrkogård för att skrämma folk.

I Mexico firas sedan länge Dia de los Muertos - de dödas dag. Man äter godsaker i form av skelett och dödskallar och tänder ljus och har picknick på anhörigas gravar. Det är en ljus och fin fest och inte så ruskig som den låter. Man firar rejält. Det förekommer parader och att torg i städerna görs om för att likna kyrkogårdar där man kan festa. Jag var i Mexico januari till mars så jag har inte själv deltagit i firandet av Dia de los Muertos. Men det vore kul att göra någon gång.


Mexikansk dödskalle av socker

För den som är intresserad av att göra sina egna socker-dödskallar hittade jag det här receptet . Tyvärr på spanska men jag kan översätta om någon absolut vill , när jag är mindre trött än nu.

RECETA PARA PREPARAR CALAVERAS DE AZÚCAR

Ingredientes:

3/4 de kilo de azúcar blanca

Media cucharadita de crémor tártaro

1/4 de litro de agua

Moldes para mezclar los ingredientes

Para adornar

2 claras de huevo

azúcar glass

colores vegetales

Papel estaño de varios colores

Papel encerado para hacer dullas o cucuruchos para adornar

Moldes para hacer las calaveras

Preparación

Coloca en un traste el agua y el azúcar, moviendo hasta que el azúcar se disuelva. Dejar hervir de 12 a 15 minutos. Se retira del fuego y se bate hasta que cambie de color a blanco. Una los moldes de calavera con ligas y rellene los moldes por el orificio con la mezcla que preparó. Espere a que sienta los moldes tibios y el azúcar de dentro haya cuajado. Sumerja los moldes en agua fría y sáquelos enseguida. Quite las ligas y retire los moldes. Ponga las calaveras a escurrir y secar sobre una charola.

Para el decorado, se hacen las dullas con el papel encerado, como conos con la punta ligeramente abierta. Se baten las dos claras de huevo y se les agrega el azúcar glass y unas gotas de limón, hasta formar una pasta suave y uniforme. Esta mezcla se vierte en varios moldes pequeños. Para darles color se les agrega unas gotas de colorante vegetal del color que se desee. Llene una duya con cada color y adorne cada calavera con esta mezcla. También utilice para ello pequeños recortes de papel estaño. No olvide poner el nombre de la persona a quien quiera regalar la calavera en la frente de ésta.

9 kommentarer:

Niklas (fd Hans Ångest) sa...

Yo no comprendo.

Thérèse sa...

Niklas - du kan få en översättning om du bakar och bjuder på dödskallar av socker ;)

Nadia sa...

Snygg d�skalle. S�dant godis hade jag g�rna kn�pat ihop om jag hade lite tid �ver.

Per sa...

liemannen på kyrkogården på alla helgons blodiga natt, det var ju lite skoj!

Thérèse sa...

Nadia - ja , det hade nog varit kul att knåpa ihop. Tror inte det blir av för mig heller , tyvärr

Per - min kompis som var liemannen var lite glad i hatten och skulle skrämma folk som gick hem från en viss populär krog som låg nära kyrkogården , därför genade många över kyrkogården. Vet inte hur skrämda dom blev för jag var inte med.

Anna Malaga sa...

Du verkar hamna pâ kul och orginella fester! Kom plötsligt att tänk apâ den där i Estland, eller var det var, pâ ett sjukhus. Och hur var det med karaoken i Japan?

Thérèse sa...

Anna - ha ha kanske det , jo jag var på fest på en bar på sjukhuset i Tartu i Estland och karaoken var i Kina. Just den där halloween-festen då min kompis lekte liemannen på kyrkogården kommer jag inte ihåg om den var så speciell. Jag kände väldigt få där. Det var väl 15-16-17 ¨år sen...

barajagjohanna sa...

"Fast många väntar nog till helgen med att fira."

Jag säger bara: fira vad? Haha. En kollega och jag tittade i kalendrarna vi har framför oss på skrivbordet och på onsdagen står det Halloween. På torsdagen står det Allhelgonadagen och på lördagn Alla helgons dag. What's the difference?!?!?!

Jag känner mig lastgammal när mina vänner pratar om att festa och klä ut sig i helgen. Jag tycker det låter tråkigt, om jag ska vara ärlig.

Thérèse sa...

Johanna - jo jag känner mig nog också lite lastgammal är det pratas om att fira utklädd till häxor och monster. Fast det är väl egentligen kul med fest och maskerad , bara det att halloween känns så kommersiellt. Blir som vanligt inget firande för mig i helgen. Tror nästan aldrig jag har firat halloween. Tror faktiskt bara det är den festen för längesen som ag nämnde i inlägget. Nog roligare om man är barn