tisdag, oktober 09, 2007

p-pillerHittade en blogg om p-piller och biverkningar. Det var ganska få inlägg skrivna och den har inte uppdaterats på ett halvår men skriven av en tjej som mått dåligt av p-piller. Mer eller mindre dagligen kan vi läsa i dagstidningarna om olika biverkningar p-piller kan ge.

Dom vanligaste alternativen till p-piller är andra hormonella metoder som p-spruta, p-stav, p-plåster, minipiller, hormonspiral mm som ger liknande biverkningar som p-piller. Alla är naturligtvis preparat för kvinnor för även om det har talats om p-piller för män i årtionden och att det snart ska finnas verkar det aldrig komma.Det har alltid varit på gång, det manliga preventivmedlet. Men ända sedan det kvinnliga p-pillret uppfanns har i princip all forskning fokuserats på kvinnorna. Dessutom har intresset från industrin varit måttligt. Att ta fram nya läkemedel kostar mycket pengar. Är företagen inte säkra på om det finns en efterfrågan på ett manligt preventivmedel vågar ingen satsa. Då är det säkrare att utveckla nya preventivmedel för kvinnor.

I FASS kollade jag upp vad man skrev om biverkningar för en vanlig p-pillersort.
bröstspänning, illamående, småblödningar, förändring av kroppsvikten, vätskeretention (ansamling av vätska i kroppen), huvudvärk, nedstämdhet, inverkan på den sexuella lusten, humörförändringar,migrän, depression, måttlig blodtryckshöjning, kräkningar, magsmärta, diarré, hudutslag, utebliven menstruationsblödning, ömhet av brösten och bröstförstoring, förhöjt blodsocker, ökat insulinbehov, minskat tårflöde och svårighet att bära kontaktlinser, blodpropp i ben eller lungor, hjärtinfarkt, leverpåverkan, klåda, gulsot, gallsten, kloasma (brunpigmenterade fläckar i ansiktet), hudreaktioner, vätskeutsöndring från brösten och förändrade flytningar från slidan.

Dessutom nämner FASS ökad risk för bröstcancer , cancer i livmoderhalsen och tumörer i levern.

Om jag ska vara lite cynisk tror jag att få män skulle vilja ta ett preventivmedel som riskerar att dom går upp i vikt , får minskad sexlust, depression, blodpropp mm.

Nu vill jag förstås inte förbjuda p-piller och jag vet att många får inga biverkningar alls. Fast väldigt många får också biverkningar , alla känner vi säkert någon som har mått dåligt eller åtminstone smådåligt av sina piller men ändå fortsatt ta dom i brist på andra alternativ. Jag har också en känsla av att barnmorskor mer eller mindre rutinmässigt skriver ut p-piller till unga tjejer utan att tala om biverkningar och andra alternativ som icke-hormoniella preventivmedel.

Att tjejer redan från tonåren börjar äta p-piller gör också att ansvaret för preventivmedel i relation blir tjejens. Det är hon som ska se till att det inte blir oönskade barn. Hon ska gå på gynekologbesök , betala gynekolog och p-piller och komma ihåg att ta dom. Om det fanns p-piller även för män skulle det troligen bli naturligare att i en relation diskutera vem som skulle äta piller eller turas om och mannen skulle bli mer involverad i och ta större ansvar för preventivmedel.

Naturligtvis lägger jag mig inte i vilket preventivmedel andra använder utan skriver bara generellt om p-piller här. Naturligtvis vet jag också att det finns icke-hormonella preventivmedel som kondom , pessar, sterilisering och mer osäkra metoder som "finska rycket" och "säkra perioder". Men det här inlägget handlar inte om det utan jag hittade bloggen om p-piller och ville skriva något själv.

En kompis som har mått väldigt dåligt av p-piller rekommenderade en bok som heter Lyckopillret som är skriven av Ylva Floreman och handlar om p-piller och biverkningar. Jag har inte läst den själv men enligt min kompis är den mycket läsvärd.

Till sist vill jag också passa på att länka en kolumn i Metro skriven av en kille som gärna vill ha p-piller för män.

17 kommentarer:

Joakim Hörsing sa...

Läsvärt inlägg!
Och ännu ett område där kvinnor tar ett större ansvar än män. Ett tecken på att detta ingalunda har förändrats är det stigande antalet fall av klamydia.
JAg vill inte heller döma men är en smula skeptisk till piller, såväl för män som för kvinnor. Att rodda i det horminiella känns osäkert.

Thérèse sa...

Joakim - tack , vad kul att du gillade inlägget. Jag håller med dig jag är också skeptisk till att rodda i det hormoniella

Basilika sa...

Det jag tycker ar laskigt ar den totala avsaknaden av ifragasattande kring hormonpreparat inom sjukvarden. P-piller ar liksom sa vedertaget, det ar en norm.
Jag at p-piller i 10 ar och madde hur bra som helst. Inga problem alls, inga bi-verkningar. Men sa en dag borjade jag fa en massa olika symptom. Slussades via huslakare till venerologen till ultraljud och sen till specialist gynekolog. Och vid varje instans fragade jag om mina problem kunde ha att gora med p-pillerna. Nej, blev alltid svaret. Nar sen gynekologen var ivriga att sova ned mig for att ga in med titthalskirugi, da inga undersokningar kunde visa var felet lag, sa vagrade jag om jag inte hade gatt hormonfri ett tag forst. Gynekologen himlade med ogen (jo verkligen!) sa visst, om jag ville prova det forst sa fick jag val det, men jag skulle inte forvanta mig nagon forandring. Efter tva veckor utan p-piller var alla symptom borta.

Anna sa...

Jag pratade senast idag med en kompis om hur sjukt det egentligen är att man stoppar i sig en massa hormoner år efter år. Även om man inte känner att man mår dåligt av dem så kan det ju inte vara helt nyttigt för kroppen att hela tiden få en massa extra hormoner. Jag kan inte påstå att jag kan komma på något bättre alternativ just nu, men en diskussion kring det borde verkligen finnas.

Per sa...

Det här dagen efter pillret då? Fungar det? Håller med Joakim om att det inte verkar hälsosammt att laborera med hormoner. Hmm, forskas det inte i preventivmedel så att man kan slippa biverkningar? Skrattar något åt uttrycket "finska rycket";) Inte speciellt säker dock pga av försats. Det är relativt dyrt med kondomer också, borde vara gratis i skön sex-liberal 70-tals anda!

Thérèse sa...

Basilika- jag håller med dig om att det är läskigt med avsaknad av ifrågasättandet av hormonpreparat inom sjukvården. Därför jag skrev det här...

Anna - precis , en diskussion om det borde finnas , jag vet inte heller något bättre alternativ just nu

Per- Dagen efter piller innehåller ännu mer hormoner än p-piller , är ganska dyrt och ska tas efter varje samlag så det är en nödlösning efter oskyddat sex och inget man kan köra med som preventivmedel. Det forskars säkert massor kring preventivmedel men då preventivmedel för kvinnor och med hormoner. Håller med om att kondomer borde vara gratis eller kraftigt subventionerade

Anna Malaga sa...

Dagen efter pillret är en mycket hög hormondos, som ska tas i nödfall. Dâ är den effektiv, emn ska inte anvÄndas som p-medel alltsâ.
Funderar ocksâ över "finska rycket" ;-) Hade aldrig hört det, men antar att det är vad jag tror.

Thérèse sa...

Anna - Precis agen-efter piller ska bara tas i nödfall. Finska rycket är nog precis vad du tror det är ;)

Cliff Hanger sa...

Haha... "finska rycket" - är det samma som avbrutet samlag, eller vad? Och varför heter det just "finska"?

Thérèse sa...

Cliff hanger - just det avbrutet samlag kan ma ju också säga , vet inte varför det heter just "finska". Har hört Aschberg använda uttrycket i TV så det är lite spritt iallafall

LostSoul sa...

Intressant inlägg, har själv mått otroligt dåligt pga p-piller och bestämde mig för att sluta. Tycker läkare verkar skriva ut p-piller alldeles för lätt, och även om man själv är ansvarig att kolla upp vilka biverkningar man kan få tycker jag även att läkare har en skyldighet att tala om vilka biverkningar p-piller kan orsaka! Har svåra problem med pms och har sökt läkarhjälp flera ggr och istället för att ta det på allvar verkar de bara ge en ett nytt recept på piller. Typ funkade inte dom, nänä, här får du några andra då, de är jättebra, hejdå.

jävligt bitter försökskanin sa...

(Det är män som tagit fram p-pillret. Innan p-pillret för män lanseras måste man ha forskat färdigt på djur och kvinnor.)

Anonym sa...

I do trust all of the ideas you have introduced on your post.
They're very convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are too brief for newbies. Could you please prolong them a little from next time? Thanks for the post.

My site; free dating websites online

Anonym sa...

Magnificent beat ! I wish to apprentice at the same time as you amend your
web site, how could i subscribe for a blog website?
The account helped me a appropriate deal.
I were tiny bit familiar of this your broadcast provided shiny clear idea

My webpage :: www.socialnetworkdevelopment.co.za

Anonym sa...

This site is mostly a stroll-by means of for all of the info you needed about this and didn�t
know who to ask. Glimpse here, and also you�ll positively uncover it.


My page - web site dating

Anonym sa...

Hey there just wanted to give you a quick heads up and
let you know a few of the pictures aren't loading correctly. I'm not sure
why but I think its a linking issue. I've tried it in two different web browsers and both show the same outcome.

Also visit my web blog :: facebook for sex

Anonym sa...

Somebody essentially help to make seriously posts I would state.
This is the first time I frequented your web
page and thus far? I amazed with the research you made to make this particular publish
extraordinary. Magnificent job!

My webpage :: fuck book