söndag, oktober 14, 2007

Osborne-tjuren och sherry

Den som har rest med buss eller bil i Spanien har säkert sett stora svarta siluettbilder av tjurar längs vägarna. De är ofta placerade på en liten kulle för att siluetten skall framträda klart emot himlen. Från början var det sherrytillverkaren Osborne som 1956 satte upp tjurarna som reklamskyltar men nu har dom kommit att betraktas som en inofficiell symbol för Spanien. Över hela Spanien finns drygt 100 Osborne-tjurar längs vägarna , dom flesta i den sydligaste regionen Andalusien.


Osborne-tjur vid Guadalajara


Osborne-tjur i Andalusien


Osborne-tjur i Alicante


Osborne-tjur i Asturias

I Andalusien i den lilla staden El Puerto de Santa Maria ligger Osbornes huvudkontor och här kan man besöka bodegan , få en guidad visning där man berättar om sherry-tillverkning och sen får man provasmaka och handla sherry. Jag har besökt ett par sherry-bodegor i västra Andalusien och det är ganska intressant att lära sig lite om sherrytillverkning och provsmakningarna brukar vara ytterst generösa.


Tunnor med sherry

Sherry görs enligt den så kallade solera-metoden. Detta innebär att sherry alltid är en blandning av viner av olika ålder. Tunnorna som vinet lagras i ligger i rader ovanpå varandra, så kallade criadera. Den tunna som är längst ner är den äldsta, soleratunnan, och det är härfrån vinet tappas på flaska. Då vin tas ur solera-tunnan fylls samma mängd (max 33 % per år) på ur tunnan ovanför och så vidare. Så till skillnad från andra viner finns inga årgångar hos sherryn.


sherry av typen amontillado

Det finns flera typer av sherry. Mina favoriter är dom torra sorterna fino och manznilla som också är vanligast i Spanien. I Spanien är inte söt sherry särskilt vanlig. Tvärtemot vad många föreställer sig, är all traditionell sherry torr. De sötare versionerna har uppkommit som resultat av en efterfrågan från britterna, och det faktum att det är lönsamt att blanda i mängder av söt, billig och ofta dålig PX (Pedro Ximenez) i torr sherry om den går att sälja för samma pris som en traditionell.

Dom olika sherrystilarna är

  • Fino – kruttorr, blek sherry med nötaktig lätt kakaoaktig doft, reduktiv bouquet (som inte kommit i kontakt med syre under lagringen, eftersom den legat under en hinna jästsvamp som kallas för "flor"). Mellan 15 och 18 procent alkohol.
  • Manzanilla – den torraste av alla sherryn, med en smak som ibland beskrivs som lätt saltig. Egentligen en fino, men då den görs i Sanlúcar kallas den manzanilla och blir aningen annorlunda i smaken. Det har förklarats med havsvindarnas effekt på smaken i vinet, men det har troligtvis mer att göra med lägre temperaturer under lagringen. Mellan 15 och 19 procent alkohol. Det förekommer även understilar till manzanilla (till exempel manzanilla pasada).
  • Amontillado - bärnstensfärgad på grund av begränsad kontakt med syre. Man tillsätter brandy vilket leder till att skiktet av flor dör och vinet råkar ut för partiell oxidering. Mjukare än fino och manzanilla. I norr förekommer många billiga sötade varianter. Alkoholhalt mellan 16 och 22 procent.
  • Oloroso – torr, fyllig och oftast mörkare än amontillado. Intensiv doft. (Oloroso betyder doftande.) Oloroso stärks från början med brandy och flor uppkommer inte. Styrka 17 till 22 procent. Som ovan konstaterats förekommer mängder av söta varianter.
  • Palo Cortado – sällsynt sherry, som brukar karaktäriseras som ett mellanting mellan amontillado och oloroso.

ett glas sherry av typen manzanilla

Alla olika typer av sherry finns att köpa på Systembolaget. Jag brukar då och då köpa en flaska fino eller manzanilla. Har ni inte provat fino eller manzanilla så tycker jag verkligen ni ska göra det. Otroligt gott och helt olikt den söta och sliskiga sherryn som dom flesta säkert ar druckit någon gång. Köp en halvflaska och prova nästa gång ni besöker Bolaget.


några flaskor fino

11 kommentarer:

Nadia sa...

Osbornetjuren är tjusig tycker jag. Känns mkt spansk och är trevlig att vila ögonen på när man färdas längs vägarna i Spanien.

Thérèse sa...

Nadia - visst är den tjusig och den känns verkligen mycket spansk

Pumita sa...

När jag åkte buss i Mexiko såg jag flera såna här tjurar längs vägarna. Tog kort på en mellan Guanajuato och Querétaro men bilden blev inte så lyckad eftersom tjuren var så långt ifrån och farten var ganska hög. Det var ganska molnigt också. Jag har för mig att det stod MAGNO på tjuren.

Thérèse sa...

Pumita - finns dom i Mexico också? Det visste jag inte. I Spanien står det inget på dom längre , på 50-60-talet stod det Osborne eftersom dom gjorde reklam för deras drycker men numera är dom bara svarta.

Per sa...

-Sherry? Du é väl inte på nåt djävla vernissage heller?

Det finns en Tio Pepe bar int långt från där jag bor.

Thérèse sa...

Per - ha ha citat från filmen Sällskapsresan. Fast det är nog söt sherry och inte fino som dricks på vernissage. Dom gånger jag har varit på vernissage har det dock serverats vitt vin

Anonym sa...

I have read so many articles on the topic of the blogger lovers however this post is in fact a good post, keep it up.


Have a look at my web blog; glutenfreies Rezept
Check out my web blog Glutenfreie Diät

Anonym sa...

Heya this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use
WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
I'm starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

Also visit my web site - online-abc.net

Anonym sa...

This piece of writing is in fact a nice one it helps new internet users, who are wishing for
blogging.

Also visit my website - Vermögensberater Wiesbaden

Anonym sa...

Now I am going to do my breakfast, once having my breakfast coming yet again
to read additional news.

My web-site - low carb dinner
Also see my website :: paleodiät

Anonym sa...

What's up to every single one, it's in fact a nice for me to pay a quick visit this site, it includes helpful
Information.

My web page - lenkdrachen matte anleitung