söndag, oktober 14, 2007

las meninasAlldeles där jag bodde i Alcobendas norr om Madrid står den här statyn av en menina. Las meninas är en av konstnären Digo Velázquez mest berömda målning. Gatan jag bodde på i Alcobendas hette faktiskt Velázquez gatan. Diego Velazquez föddes i Sevilla 1599 och dog i Madrid 1660.


Tavlan Las Meninas kallas på svenska för hovdamerna. Målningen räknas som en av dom främsta i de spanska konsthistorien. På bilden syns den lilla prinsessan Infanta Margarita Teresa med sina hovdamer. I spegeln skymtar man prinsessans föräldrar kung Felipe IV och drottning Margarita av Asturien. I vänstra kanten av tavlan ser man konstnären själv med sina målargrejer.


Las Meninas och många andra av Velázquez tavlor kan man se på Prado museet i Madrid. Statyn som syns på bilden utanför museet föreställer faktiskt Velázquez. Naturligtvis finns många av Spaniens genom historien främsta konstnärers verk på Museo del Prado. Här kan man se verk av t.ex El Greco , Goya, Raphael , Murillo och många fler. Museet är en av Madrids största turistattraktioner och definitivt värt ett besök.

8 kommentarer:

Pumita sa...

Jag älskar Prado och har varit där några gånger... och har också Las Meninas på väggen i sovrummet.

- Nej, det är en kopia. ;)

Thérèse sa...

Pumita - Prado är jättefint men jag gillar också Centro Cultural Reina Sofia som ligger vid Atocha. Där har man modernare konst än på Prado så här kan man se Dali och Picasso bl.a hänger Picassos berömda tavla Guernica där. Det tredje konstmuseet men bör besöka i Madrid är Museo Thyssen-Bornemisza som ligger i ett häftigt hus. Här finns inte bara spanska konstnärer utan verk av Van Gogh, Rubens, Monet och många andra.

Fröken Nina sa...

Åh! Vilken bra blogg. Hit återkommer jag! Ska till Madrid om två veckor =)

Thérèse sa...

Fröken Nina - tack :) Hoppas du får trevligt i Madrid. Jag har flyttat därifrån men längtar ofta tillbaka

Nadia sa...

Prado museet är verkligen fint, gillar det faktiskt bättre än Reina Sofia. Synd bara att det jämt är så mkt folk. Redan på morgonen innan det öppnar brukar det vara en lång kö utanför.

Thérèse sa...

Nadia - ja , det är verkligen fint men som du påpekar alltid mycket folk.

Pumita sa...

Kunde inte sagt det bättre själv. Gillar alla tre, men Prado är nr. 1 för mig och Reina Sofia en god tvåa. :)

Thérèse sa...

Pumita - Prado ligger i ett fint hus och det finns jättemycket fin konst där men det finns också stora salar fulla med mängder av mörka , dystra kungaporträtt som inte är så roliga. Har man sett en mörk , dyster gammal spansk kung har man sett alla känns det som. Därför kanske jag ändå skulle säga att Reina Sofia är mitt favoritmuseum om jag måste välja. Gillar Prado också men kanske finns det lite mer rolig och varierande konst på Reina Sofia