söndag, oktober 07, 2007

CheIdag är det 40 år sen Ernesto "Che" Guevara mördades av CIA i den lilla staden La Higuera i Bolivia. I dagarna har det också kommit ut en ny bok om Che på svenska som heter kort och gott Che och är skriven av Björn Kumm. Che Guevara har blivit något av en symbol för vänstern och hans välkända porträtt finns på allt från tröjor till tändare.

Dom flesta käner säkert till att Che var en argentinsk läkare som deltog i Fidel Castros revolution på Cuba. Senare blev han kubansk industriminister men lämnade sin post för att delta i guerillakrig i Afrika och Sydamerika. På Cuba lever fortfarande hans före detta fru och fem barn som var små när deras pappa dog i Bolivia.

Jag har läst Jon Lee Andersons två böcker om Ches liv och kan rekommendera dom. Mycket intressanta, spännande och välskrivna. För oavsett vad man tycker om Che är hans levnadshistoria mycket intressant. På Cuba finns hans porträtt tydligen överallt och han är väldigt hyllad. 1997 hittades hans kvarlevor i Bolivia och fördes till Cuba och begravdes i staden Santa Clara. Eftersom det är 40 år sen Che dog berättar Fidel Castro om sin vän i den kubanska tidningen Granma. Artikeln finns här (på spanska)


Hittade den här bilden på en ettårig Che som just börjat gå

4 kommentarer:

becka sa...

Har du sett "Dagbok från en motorcykel"? En mycket bra film och Che, om du inte sett den än så gör det. Kram

Thérèse sa...

Becka - jo den har jag sett , håller med om att den är bra

Per sa...

Sangen commandante che guevara ar bra. har

Thérèse sa...

Per - ja den är ju en klassiker , tack för tipset