tisdag, oktober 30, 2007

kaffeNåt som jag har märkt nu när jag pluggar är att mitt kaffedrickande har ökat. Inte mig emot egentligen för kaffe är väldigt gott. Dessutom effektivt om man måste hålla sig pigg. Suveränt på morgonen också när man vill vakna till. Jag är alltid morgontrött , hur tidigt jag än har lagt mig.

Jag har alltid gillat både kaffe och te och inte direkt favoriserat någon av dryckerna. Innan jag fick barn köpte jag sällan kaffe utan drack te hemma och kaffe på kaféer eller när jag blev bjuden. När jag fick mitt första barn och inte alltid fick sova på nätterna började jag dricka mer kaffe hemma för att hålla mig vaken. Jag tycker inte att te har samma effekt om man vill bli pigg snabbt. För mig funkar det utmärkt att dricka flera koppar te sent på kvällen och sen sova gott.

Fast jag är nog lite kräsen när det gäller te. Visst dricker jag allt te som jag blir bjuden på men får jag välja så föredrar jag te i lösvikt. Helst grönt. Gärna med någon god smak. Eftersom en del kaféer är bättre på kaffe än te dricker jag hellre en god kopp kaffe än en halvgod kopp te. Köpte förresten fyra olika teer igår på den teaffär där jag brukar handla lösviktste.

Numera går jag tyvärr ganska sällan på kaféer. Blir mest hemmagjort bryggkaffe. Skulle gärna vilja hitta ett kafé i mina hemtrakter som serverar spansk café cortado så som den ska smaka. Cafe cortado är mitt favorit kaffe. En kopp kaffe med lite varm mjölk.
Vill man ha mer varm mjölk beställer man en café con leche.
Föredrar man sitt kaffe utan mjölk beställer man en café solo.
Vill man ha mycket mjölk och lite kaffe heter det café sombra.
Så finns det en god och populär variant som heter carajillo - kaffe med en skvätt konjak.
På sommaren är det ganska populärt att dricka café con hielo - kaffe med is. Man får ett glas is vid sidan av kaffekoppen som man häller över kaffet i.


Dessutom är kaffe och choklad en oslagbar kombination.

9 kommentarer:

Niklas (fd Hans Ångest) sa...

Shit, vilken skicklig barista!

Thérèse sa...

Niklas - ja visst är den snygg

nina sa...

Jag gillar verkligen din blogg och brukar läsa den i det tysta, men nån gång ska väl vara den första som man kommenterar. :-)

Här i Costa Rica har vi jättegott kaffe, men inte många varianter på de flesta ställen.

Urvalet består av café negro eller café con leche - naturligtvis med mer socker än kaffe i koppen om det ska vara rätt.

Själv väcker jag en del bestörtning genom att skippa sockret och be om en café negro con hielo - och får då efter viss tvekan en isbit i koppen så det ska vara drickbart direkt. ;-)

Thérèse sa...

Nina - tack för berömmet och kul att du kommenterade. Jag ska kika in på din blogg. Jag har rest en del i Centralamerika men missat just Costa Rica. I Mexico och Guatemala fick man ofta instant-coffee när man beställde kaffe. Hel okey för mig för jag är inte så kräsen men lite tråkigt när man är i kaffe-odlar-länder. Brukar inte café negro också kallas café americano i Latinamerika?

barajagjohanna sa...

ibland är det synd att man inte dricker kaffe... med tane på plugget... och att man behöver vara pigg...

Thérèse sa...

Johanna - ja visst är det så ;) Men det är aldrig för sent att bli kaffedrickare. Speciellt äldre brukar ju vara lite misstänksamma mot vuxna som inte dricker kaffe.... Eller det kanske är en fördom jag har

barajagjohanna sa...

Jag har gett upp försöket att bli kaffedrickare - förutom latte. Det går ner ibland. Men då måste det vara enkel espresso och så någon smaktillsats. :)

christel sa...

Jag har själv blivit kaffedrickar under sista året, eller caffe latte och cappuccionodrickare :)

Någon dryck jag inte alls förstår mig på är iste, och då menar jag kallt vanligt te, inte söt icetea eller liknande. Kallt grönt eller svart te, hur illa smakar inte det?

Mimo (fashion stylist i Paris) sa...

Jag älskar verkligen kaffe så mycket att min omgivning ibland undrat om jag inte bör dra ner på konsumtionen. Tidigare kokade jag alltid kaffe i italiensk bryggare men nu pressar jag för jag har tröttnat på den "brända" smaken. Om du besöker Paris rekommenderar jag Malongo (det finns två caféer, men man kan också köpa med sig deras kaffe).