torsdag, oktober 11, 2007

nobelpris

Satt i bilen , nyklippt och fin efter ett alldeles för dyrt frisörbesök när årets nobelpris i litteratur tillkännagavs. Eftersom det har gått till en författare jag har läst och tycker om så kändes det lite kul. Doris Lessing är enligt mig ett myckt bra val. Fast jag hade gärna velat att priset skulle gå till en spanskspråkig författare för det var ganska längesen och det finns många bra.

En av mina favoriter är den mexikanska författaren Carlos Fuentes som jag verkligen kan rekommendera. Jag tror dom flesta av hans böcker finns översatta till svenska.

En annan spanskspråkig favorit som ibland nämns i nobelpissammanhang är peruanen Mario Vargas Llosa som jag ockå varmt kan rekommendera. Han är numera bosatt i Madrid och många av hans böcker finns på svenska. Han kan som få skildra latinamerikanska trauman. Ska man bara läsa en bok av honom skulle jag rekommendera Bockfesten (La fiesta del chivo) som handlar om Rafael Leónidas Trujillo som var diktator på Santo Domingo.

10 kommentarer:

Per sa...

Det kanske var Christina Lugns förtjänst? Har bara läst en nobelpristagares bok, nämligen Albert Camu´s "Främlingen", fast visserligen teaterverk av bâde Jean Paul Sartre och Dario Fo´s "Vi betalar inte!"

Jove sa...

Du råkar inte ha bra boktips på spanska för den som inte har kunskaper som sträcker sig längre än till steg 3-4 i spanska? :P

Thérèse sa...

Per - Har du inte läst Selma Lagerlöf och Hemingway? Dom har båda fått priset. Även Kipling som skrev Djungelboken har fått det.

Jove- Isabe Allende är ganska lättläst , den första bok jag läste på spanska var hennes Cuentos de Eva Luna som är en samling noveller. Jag har också provat att läsa Harry Potter på spanska när jag inte var lika duktig som idag och de funkade bra.

Niklas (fd Hans Ångest) sa...

Hurra, Doris Lessing - ÄNTLINGEN!!!

Per sa...

therese: Nej det har jag inte, men kanske nån fröken i skolan läste Selma för oss. Djungelboken har jag bara sett på kalle ankas julafton.

Pumita sa...

Håller med om att det är dags för en spanskspråkig Nobelpristagare snart. Både Fuentes och Vargas Llosa är utmärkta val. Eller ge det postumt till argentinaren Julio Cortázar.

becka sa...

Då¨är du ju nyfixad och tjusig på bröllopet:-) Åh vad jag längatr efter min stora dag, och efter dig förstås. Kram!

Thérèse sa...

Niklas - precis ÄNTLIGEN som Gert Fylking brukar säga

Per - läste ni inte Nils Holgersson i skolan ? Det trodde jag alla gjorde

Pumita - ja det är 17 år sen har jag just kollat upp. 1990 gick det till Octavio Paz och året innan till Camilio José Cela

Becka - just det , jag hade fått ganska långt hår men nu är det page igen. Känner mig nöjd med det , hade tänkt spara håret men tror jag passar bättre i page. Längtar också till ditt bröllop , det ska verkligen bli superkul

Niklas (fd Hans Ångest) sa...

Precis. Jag har inte en aning om vem personen är.

Thérèse sa...

Niklas - hm , nu vill jag inte vara besserwisser men hon är ganska känd. En av dom mer kända som fått priset för många gånger är det författare som knappt någon känner till. Jag har t.o.m läst någon bok av henne och tycker absolut hon är läsvärd. Iallafall det jag läste , hon har ju skrivit otroligt mycket