När man tänker mexikansk mat tänker nog dom flesta starkt , mycket chili , hetta. Så tänker man på välkända rätter som tacos , burritos , quesadillas , enciladas , nachos , guacamole mm.
Visst är chili populärt i mexikansk mat och visst är mycket mat stark , ordentligt stark. Mexico är faktiskt det land i världen som konsumerar mest chili per person och år. Det är kul att titta på chili i en mexikansk livsmedelsaffär eller på en marknad för det finns otroligt många sorter och en del är tillagade på olika sätt , till exempel rökt chili är populärt.
För några år sen reste jag runt i Mexico i två månader. Mexico är verkligen ett fascinerande och trevligt land som jag ofta tänker på att jag skulle vilja besöka igen. Maten är mycket god och varierande men den krydda jag främst förknippar med det mexikanska köket är faktiskt inte chili utan färsk koriander. Tycker man inte om färsk koriander kan det bli knepigt att åka till Mexico en längre tid. Mexikanarna verkar pilla ner färsk koriander i precis all mat. En kompis till mig som besökt Mexico och inte är så förtjust i koriander sa "Mexikanerna lägger koriander i allt för att jag inte ska känna mig välkommen"
Självklart kan man speciellt i större städer i Mexico äta mat från hela världen och det finns ett stort utbud av olika typer av restauranger samtidigt känns det som mexikanerna håller väldigt hårt på sin egen matkultur. Äter man mexikansk i Mexico går det verkligen inte att undvika färsk koriander. Varje gång jag äter färsk koriander tänker jag numera på Mexico.
En annan mycket populär mexikansk maträtt som man tyvärr inte kan undgå är mole. Mole är en svart sås gjord på bland annat bönor , kakao och chili. Mycket populär i hela Mexico. Jag är absolut inte kräsen när det gäller mat men mole är riktigt hemskt. Både smak, utseende och konstistens är allt annat än tilltalande.
7 kommentarer:
Färsk koriander är verkligen en krydda med speciell smak (tycker jag som har lite svårt för färsk koriander). Jag tycker också att denna krydda i färsk tappning har en förmåga att "förstöra" allt i matväg. Den tar liksom över och dominerar helt.
I chile är man också förtjust i färsk koriander och kan inte begripa sig på folk som inte gillar det.
Mole har jag smakat en gång, jag tyckte nog varken det smakade illa eller var jättegott. Ganska intetsägande maträtt. Men så värst aptitligt har du ju rätt i att det inte ser ut :)
Nadia - du har helt rätt , smaken är lite speciell och har en förmåga att dominera helt. Jag ogillar inte färsk koriander men är heller inte överförtjust i det. Inget jag brukar köpa och använda själv särskilt ofta men äter om jag blir bjuden ungefär.
Jag tycker om färsk koriander men i lagom dos och jag vill inte ha det i ALL mat (i hela Centralamerika är det en populär krydda). Dessutom får jag tyvärr lätt halsbränna av det.
Jag är ingen korianderälskare... Men guacamole hör till favoritsnacksen!!!
Pumita - du har nog helt rätt att det gäller hela centralamerika , fast jag har så otroligt starkt förknippat färsk koriander med Mexico. Är ju också populärt i Thailand. Det har ju en tendens att helt dominera och smaken är ganska speciell. Jag ogillar det inte men är heller inte så förtjust i det , tycker det finns godare och roligare kryddor.
Sara - Kan bara instämma. Älskar guacamole men färsk koriander är ingen hit.
Jag reflekterade faktiskt över den färska koriandern när jag fick en äkta mexikansk guacamole (för det är det väl om människan som gör den är mexikanska ; )). Färsk koriander är en krydda vi använder en hel del, men från mannens sida. Jag var lite skeptisk i början, men nu älskar jag det. Koriander funkar även perfekt i omelett och blir ljuvligt gott med fisk.
hej, jag är en 14-årig tjej som ska skriva om mexicansk matkultur i skolan. jag undrar vilka maträtter som är de allra största i mexico, och vilka kryddor man använder i dem ?
väldigt tacksam för svar! (:
Skicka en kommentar