onsdag, januari 07, 2009

Kafe hutsa nahi nuke? Ez dakit euskaraz hitz egiten.

Jag känner en tjej som har en spansk mamma och en svensk pappa. Hennes mamma är från Baskien i norra Spanien och baskiska är det språk mammans familj talar i första hand även om dom liksom alla basker även talar spanska. Tjejen jag känner har bott i Sverige hela sitt liv och talar ingen baskiska och väldigt lite spanska. När hon gick i skolan hade hon rätt till hemspråk men skolan ansåg att eftersom baskiska var första språket i familjen var det hemspråket hon skulle få men någon lärare i baskiska hittades aldrig.

Som vuxen har hon nu fått ökat intresse för att lära sig baskiska och hon bad mig höra om någon som läser här känner till om och var man kan studera baskiska i Sverige. Hon bor i Stockholm.

Baskiska är ett språk som talas i norra Spanien och i södra Frankrike av cirka en miljon människor. Baskiska är totlat olikt alla andra språk och inte släkt med något av dom. Det finns olika teorier om språkets ursprung. Den vanligaste teorin är att baskiska antas vara den enda kvarlevan av de språk som talades i sydvästra Europa innan området romaniserades.

Här finns en text om baskiska språket på baskiska den som är intresserad kan gå in och kika hur språket ser ut. Troligen fullkomligt obegripligt för dom flesta av oss. Rubriken i det här inlägget är också baskiska och betyder "Kan jag få en kaffe? Jag talar inte baskiska"

I Spanien har man fyra officiella språk , spanska eller catillanska som man säger i Spanien , baskiska , katalanska och gallego (galiciska? på svenska). Kan man spanska förstår man lite katalanska och gallego men inte någon baskiska alls.

Nu blev det mycket annat i det här inlägget. Om någon känner till någonstans i Sverige (helst Stockholmsområdet) där man kan lära sig baskiska. Jag känner en tjej som vill lära sig baskiska och hon skulle bli jätteglad om någon visste var man kan göra det.

6 kommentarer:

pumita sa...

Vad har hänt med henne? tänkte jag när jag såg din rubrik, hihi. Enda ordet jag förstod var euskaraz.

Nej, jag kan tyvärr inte hjälpa till med kurs i baskiska. Har aldrig hört att det skulle finnas här. Undrar om Cervantes-institutet skulle kunna hjälpa till, om de har någon info menar jag.

Thérèse sa...

Pumita - ha ha , ser man rubriken kanske man får intrycket att jag gått på vissa flaskor lite väl hårt. Dock bara druckit te ikväll. Cervantesinstitutet kan nog vara en bra början. Jag känner inte tjejen särskilt väl så jag vet inte hur mycket hon har letat. Tror dock det kan vara svårt , intresset för att lära sig baskiska och lärare i baskiska är nog väldigt begränsat i Sverige. Hon hade ibland tänkt att hon skulle åka till Baskien och läsa där några månader men det är inte så lätt att få det att funka med jobb och så. Även om man har rätt till tjänstledigt för studier kan det vara knepigt att vara borta några månader.

pumita sa...

Det kan vara svårt att ta ledigt, speciellt som arbetsgivaren har rätt att skjuta upp studieledighet med ett halvår.

Thérèse sa...

Pumita - Ja , jag vet inte ens om det egentligen är ett alternativ för henne. Som jag fattade tyckte hon inte riktigt det var möjligt och hon var ganska ny på sitt jobb. Hon var väl mer intresserad av någon kvällskurs eller liknade så hon kunde lära sig lite grunder i baskiska , sen öva med sin mamma och eventuellt besöka släkten på semestern och prata baskiska. Även om man har rätt att vara borta från jobb för studier kanske det inte alltid funkar rent praktiskt att ta ledigt och åka i väg några månader. Kanske ville hon inte lägga så mycket tid på det heller.

Anonym sa...

Det är spännande med språk som man inte riktigt vet varifrån de kommer, och som är ganska olika andra språk som finns. Det är synd när språk dör ut för att det finns för få som kan tala dem.
/Anna S.

Suediarra sa...

Hej!

Jag är bask, språklärare och har bott i Stockholm sedan år 2000. Vad heter den här tjejen? Jag har ibland funderat på att undervisa i baskiska (Cervantes, ABF...) men jag har aldrig haft tid riktigt, inte sen vi skaffade två barn ;)

Jag råkar ha en kontaktlista över fler än 100 basker i Sverige och kanske någon av dem skulle kunna undervisa? Vi basker brukar träffas för att äta middag, ordna pintxostävlingar, prata på baskiska osv...

Ni kan nå mig på aitogarikoitz@hotmail.com eller gå in på vår facebookgrupp "Euskaldunak Suedian/ Vascos en Suecia / Basker i Sverige"

/Suediarra