tisdag, januari 13, 2009

Svar på två frågor om Spanien

I inlägget nedan fick jag två frågor i kommentarerna. Inte helt lätta frågor att svara på men jag ska göra ett försök. Ska väl slänga in en brasklapp och påpeka att mina svar på inget sätt är skrivna i sten. Får jag samma frågor om en vecka , månad , halvår , år så kanske svaren blir annorlunda.

- Om du flyttade till Spanien igen, vilken stad skulle du då välja och varför?

Den här frågan fick jag faktiskt nyligen av en kompis. Då sa jag att jag inte skulle flytta till Madrid igen utan hellre någon stad vid kusten. Nu är jag inte lika säker längre. Älskar Madrid och skulle mer än gärna bo där igen. Fast just nu är inte någon flytt till Spanien aktuellt för min del men man vet ju aldrig hur det blir i framtiden. Kan absolut tänka mig att bo där igen men då handlar det ju om praktiska saker som jobb , boende, skola och sånt som ska funka och inte bara att jag väljer en ort.

Madrid skulle jag gärna bo i igen förstås.
Så är jag lite nyfiken på Las Palmas men där har jag aldrig varit. Kanarieöarna har ju ett suveränt klimat och Las Palmas är en stor stad med en fin strand , låter ju inte fel.
Så älskar jag Sevilla som nog tveklöst är Spaniens vackraste stad med en underbar atmosfär. Så skulle jag bara välja en stad så är det mycket troligt att jag skulle välja Sevilla.
Älskar också Cadiz som är en verklig pärla och skulle inte ha något emot att bo i den gamla delen av denna Europas äldsta stad.

San Sebastian i norra Spanien är en helt underbar stad där jag tveklöst också skulle kunna bo.
Städer som Barcelona , Valencia och Malaga känner jag egentligen till för dåligt. Av dom tre har jag mest varit i Malaga som jag tycker är en trevlig stad men inte lika vacker som andra andalusiska städer som Cordoba , Granada , Cadiz , Sevilla och Rhonda. Även om Malaga är en större stad tycker jag centrum känns lite litet. Staden är inte så vacker kanske men ligger otroligt vackert vid havet och med berg bakom dessutom kan man göra utflykter till vackra bergsbyar los pueblos blancos. Granada är också en väldigt mysig stad med trevlig stämning och absolut en plats där det skulle gå att bo. Då har man kusten cirka en timme bort om man vill doppa sig i Medelhavet.

Valencia har jag bara åkt genom och stannat till som hastigast i men det skulle vara kul att åka dit igen.
Barcelona har jag varit i några gånger men bara på kortare besök , några dagar åt gången. Det är en trevlig stad. En vacker stad men väldigt katalansk. Skulle jag bo där skulle jag absolut vilja lära mig katalanska. Eftersom jag har bott i Madrid är jag förstås inte helt partisk men skulle jag välja mellan dom städerna så blir det tveklöst Madrid trots att jag gillar Barcelona. Men Madrid känns mer spanskt. Barcelona är väldigt katalanskt. Men Barcelona ligger definitivt vackrare med havet och bergen och jag skulle gärna lära känna staden bättre.

Svårt att bara välja en stad. Skulle vilja säga Las Palmas då men jag har ju aldrig varit där så då får det bli Sevilla. Fast Cadiz ligger också mycket bra till...


- Om du bara fick välja mellan att flytta till Barcelona & Málaga då, vilken stad skulle du då välja och varför?

Också väldigt svårt.... Jag skulle nog välja Malaga om jag var tvungen men mest för att jag känner till staden bättre. Eftersom det katalanska inslaget är så starkt i Barcelona känns också Malaga mer spanskt. Fast Katalonien , katalska och katalansk kultur är ju också en del av Spanien. Det skulle vara kul att tillbringa en längre tid i Barcelona och kanske lära sig katalanska och upptäcka katalansk kultur. För staden är vacker och trevlig. Mycket svårt val och jag kanske svarar tvärtom om jag tänker lite till eller får samma fråga en annan dag.

Om Johanna som frågade funderar på att åka och plugga i Spanien så tycker jag att man också bör ta med hur skolorna är. Jag har själv pluggat spanska i Sevilla och i Cadiz och det var en otrolig skillnad i kvalitet mellan dom båda skolorna. Den i Cadiz var otroligt mycket bättre och jag kan varmt rekommendera den. Samma skola finns förutom i Cadiz även i Madrid , Salamanca och Alicante. Det bästa är nog om man kan komma i kontakt med andra som läst på den skolan man är intresserad av och höra vad dom tyckte. Eftersom jag själv pluggade en termin och en sommar i Spanien för längesen vet jag att det kan vara svårt att bestämma sig för skola och ort. Jag velade länge innan jag till slut valde Sevilla. Ett val jag aldrig ångrat.

Jag har en kompis som för många år sen pluggade spanska i Malaga en sommar och hon var otroligt nöjd med skolan och undervisningen. Mindre nöjd med att det nästan bara var svenskar på skolan och även lärarna pratade svenska. Samtidigt behöver inte det vara en nackdel utan man kan alltid ta kontakt med folk utanför skolan. Dom flesta språkskolor brukar kunna förmedla intercambios dvs. spanska studenter som man träffar och övar spanska med kanske går man på fest , hänger med dom och deras kompisar , äter tapas , går på bio , fikar eller gör andra kul saker samtidigt som man över spanska. Dom spanska studenterna brukar vilja öva sin engelska så man får turas om ibland engelska och ibland spanska. Man kan vara lite aktiv och söka sig till olika aktiviteter utanför skolan där man träffar spanjorer.

Nu blev det ett långt inlägg. Hoppas Johanna som frågade är hyfsat nöjd med svaren även om det inte var lätt att svara på dina frågor. Om någon annan som känner till Spanien läser och kan svara så gör gärna det i kommentarerna.

4 kommentarer:

Johanna sa...

Hej! Åh, älskar verkligen dina inlägg om Spanien.. och det märks, du är rätt person att fråga om sådant här! :)

Önskar bara att det fanns någon spågubbe som kunde säga åt mig vart jag ska åka! Spanien är ju så stort; fyllt av möjligheter!

Jag är faktiskt mest inne på Málaga. Det känns "hemma" i hjärtat. Enda anledningen till att jag egentligen ens tänker på Barcelona (som jag ser som stelare, kallare, och mer likt Sverige än Málaga) är att jag tror att det ska vara lättare att lära känna folk där. Fler tycks åka dit själva än till Málaga.

Tror du att det är en bra idé att åka ned till Málaga själv samt söka boende och jobb där? Känns som att det ska vara superlätt i Barcelona, men liite svårare i Málaga (just med tanke på att man åker själv).

Jag vill åka ned över sommaren & jobba och sedan eventuellt plugga spanska till hösten. Jag tycker också det där med intercambios låter bra, men de skolor jag kollat upp har inte det i just Málaga (men dock i andra städer).

Önskar ibland att jag aldrig varit i Málaga (eller Fuengirola för all del haha), för då hade jag varit mindre partisk när jag ska välja stad att åka till! Nu tänker jag bara på gamla semesterminnen.. Även om jag såklart kan skilja på en gammal semester och en flytt samt att platser såklart förändras.

Oj! Mina kommentarer tenderar alltid att bli längre än dina blogginlägg. Men det är för att jag gillar responsen man får. Din blogg är verkligen min favorit!

Anonym sa...

Tjena 'Tess'...

Härligt att höra att du pluggat Spanska i södra Spanien...!
Har själv pluggat i Malaga för x antal år sedan..!

Kan dock hålla med en av de som svarat på ditt inlägg,att Barcelona
är en fin stad...Men att Katalanerna kan vara lite speciella..Tycker då bättre om folket i Malaga...

Själv ska man emmigrera till lilla Malta den 1/3 i år..! Ska bli nice att bosätta sig på en medelhavs ö med mycket historia...!

Sandbarnet sa...

Att välja stad, den tiden minns jag. Jag har lyckats plugga både i Barcelona och Malaga och Sevilla och bor nu i El Puerto de Santa Maria. När jag ursprungligen skulle välja stad var Sevilla och Valencia alternativen och jag valde Sevilla. Skulle jag gjort valet idag hade jag nog valt samma igen. Sevilla är en underbar stad, men kanske inte att rekommendera under sommaren. Även Barcelona var trevligt, jag upplevde det inte så katalanskt, men verkligen en storstad och dyrt. Malaga var absolut mer avlappnat, men många svenskar (både studenter och turister). I El Puerto har vi däremot inte alls lika många svenskar, fast det är förvånansvärt många man stöter på som har läst här. Som sagt, att välja stad är inte lätt men som med det mest här i livet så blir et väl som det är tänkt att det ska vara : )

Anonym sa...

Hello! I understand this is sort of off-topic but I had to ask.
Does managing a well-established website like yours take a lot of work?
I'm completely new to running a blog however I do write in my diary on a daily basis. I'd like to start a blog so I will be able to share my own experience and views online.
Please let me know if you have any ideas or tips for new aspiring bloggers.
Thankyou!

my web blog - baybrook