lördag, januari 03, 2009

Antigua och Antigua

Jag kollade lite på min blogg vad jag hade skrivit om i januari 2006. Mest om Madrid och en del bilder. Men hittade också ett inlägg om en lite annorlunda och smårolig sak jag var med om under en resa i Centralamerika några år innan jag flyttade till Madrid. Det hela inträffade i januari eller februari för sex år sen. Jag kopierade hela inlägget och återvinner det här på den här bloggen.

För några år sen reste vi runt i Mexico och centralamerika i nästan 3 månader besökte mayaruiner i djungeln , enorma storstäder, var uppe i bergsbyar, vid tropiska kuster och badade och hade det allmänt trevligt. Två svenska vänner skulle också resa i samma område, dom skulle börja sin resa med spanskastudier i den lilla staden Antigua i närheten av Guatemalas huvudstad Ciudad de Guatemala eller Guate som alla säger. Så vi bestämde tid och plats då vi skulle mötas på torget i Antigua. Vi tog oss ner från Ciudad de Mexico/Mexico City längs den karibiska kusten ,via Yucatanhalvön och det lilla landet Belize.

Belize är en före detta engelsk koloni så det skiljer sig en hel del från sina grannländer, engelska och inte spanska är officiellt språk och man talar med en karibisk "jamaica-dialekt." Fast spanska fungerar också överallt. Vi stannade även till i Tikal den största mayastaden i norra Guatemalas djungler, helt fantastiskt precis som i djungelboken. Men jag får skriva mer om Belize och Tikal vid ett annat tillfälle.


Antigua i Guatemala. För ett tag sen skrev jag ett längre inlägg med många bilder om Guatemla det finns här


På utsatt dag var vi då framme i Antigua. Guatemala är ett litet land men bussresorna tar en förfärlig tid, bussarna är gamla, vägarna dåliga och man stanna nästan hela tiden, flera gånger var vi med om att bussen fick stanna för att göra någon provisorisk lagning i motorn. Så en resa på 10 mil kan mycket väl ta 2-4 timmar.

Vi hittade ett litet mysigt guesthouse med takterass och lite kök där man kunde laga sin egen mat. I tre dagar hängde vi omväxlande på torget och omväxlande på internetcafé och letade efter våra vänner, vi mailade utan att få svar. Försökte få kontakt med någon i Sverige som visste något , utan resultat. Vi började bli riktigt orolig, vi visste att planet skulle gå via London så vi kollade efter flygolyckor, strejker, kraftiga förseningen, kapningar och annat på nyheterna som kunde ge någon förklaring. Ingenting! Även dom som bodde på vårat guesthouse var involverade i gissningar kring vad som hade hänt våra vänner.
Så till slut kom ett kort mail "det blev lite fel vi ses imorgon"
Nästa morgon väcktes vi av att våra vänner kom inrusande i vårat rum (vi hade mailat namn och adress på guesthouset)

Dom hade när dom köpte sin flygresa till Guatemala frågat "Måste man flyga till Guatemala City/Ciudad de Guatemala eller kan man flyga direkt till Antigua?" Resebyrån svarade att visst det gick bra att flyga direkt till Antigua så dom köpte biljetter dit. Från London flög dom till Miami och sen ut över Karibiska havet men inte mot väster , Centralamerika och Guatemala utan åt andra hållet,åt öster. Vilket dom själv kunde se på kartan i planet som visade var dom befann sig. Antigua är nämligen en av öarna i det lilla karibiska öriket Antigua och Barbuda. Ruskigt dyrt ställe där dom rikaste rika semestrar. Våra backpackervänner trivdes visserligen gott i det tropiska klimatet men kände att dom var på fel ställe. Efter långa diskussioner med flygbolaget lyckades dom till slut efter några dagar får en biljett till Guatemala och vi kunde ses.Anledning till att vi inte fått mail var att dom inte hade hittat några internetcaféer på Antigua.För kartfanatsten och den som bara vill se var Antigua och Guatemala (tyvärr står inga städer med på kartan men Antigua ligger i bergen i södra Guatemala ) lägger jag in en karta uppe i högra kanten finns ön Antigua och nere i vänstra kanten hittar ni Guatemala. Högerklicka och välj visa bild för att se den större. Så vill jag påminna om mitt längre inlägg om Guatemala med många fina bilder , skrevs i augusti i år och går att läsa här

Inga kommentarer: